Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα – Οι δείκτες της υψηλής εγκληματικότητας δείχνουν ότι έχουν πέσει

Ο τραυματισμός της 16χρονης στο Ηράκλειο Αττικής, η σύλληψη μελών του Ρουβίκωνα, η νεανική παραβατικότητα, η βία στα γήπεδα, οι παρεμβάσεις της τροχαίας και το υψηλό επίπεδο συναγερμού λόγω των εξελίξεων στη Γάζα, ήταν μεταξύ των σημείων στα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ 1.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης

Για τον τραυματισμό της 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο: «Πρώτα απ’ όλα να ευχηθούμε περαστικά και να πάνε όλα καλά με την υγεία της, αυτό είναι το πρώτο. Δεύτερον, το περασμένο Σάββατο είχαμε σοβαρά επεισόδια στο Νέο Ηράκλειο, που συνδέονται με μία ευρύτερη διαδικασία για αύριο Τετάρτη, για την οποία η Κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της.

Είναι η επέτειος της δολοφονίας δύο στελεχών της Χρυσής Αυγής και η δεκαετής επέτειος έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό αφορμή για ανταλλαγή απειλών, εκδηλώσεων, αντιεξουσιαστών, μπαχαλάκηδων και ακροδεξιών. Η Αστυνομία βρίσκεται σε επαγρύπνηση προκειμένου να περάσει αυτή η ένταση χωρίς ευρύτερα προβλήματα, έχοντας λάβει τα μέτρα μας.

Το Σάββατο στο Νέο Ηράκλειο είχαμε σοβαρά επεισόδια. Αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν σφοδρές επιθέσεις από μπαχαλάκηδες και αντιεξουσιαστές, με πέτρες, με καδρόνια, με μπουκάλια -σε δύο φάσεις επίθεσης- και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αυτών υπήρχε ο τραυματισμός της 16χρονης, χωρίς, με βάση αυτά που προκύπτουν από την Αστυνομία, από καταθέσεις ανθρώπων εκεί -βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική παραγγελία, έρευνα, που διατάξαμε από την πρώτη στιγμή Ε.Δ.Ε οπότε οφείλουμε να περιμένουμε την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών- από όποιο υλικό, από όποιες μαρτυρίες υπάρχουν, από αυτά που είπε ο ιατροδικαστής, από οτιδήποτε προκύπτει ότι το συγκεκριμένο κορίτσι το οποίο βρισκόταν εκεί και εικάζεται ότι συμμετείχε στα επεισόδια εναντίον της Αστυνομίας, με βάση αυτά που έχουν ισχυριστεί οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο πεδίο, που βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, οι αστυνομικοί δεν έχουν εμπλακεί στον τραυματισμό της.

Μπορεί να τραυματίστηκε από κάποιον που συμμετείχε στα επεισόδια, από εκείνους που πετούσαν πέτρες στην Αστυνομία, μπορεί να τραυματίστηκε πέφτοντας. Οι αστυνομικοί δεν έχουν δει πώς τραυματίστηκε. Αυτό που λένε οι αστυνομικοί είναι ότι δεν υπήρχε καμία εμπλοκή της Αστυνομίας στον τραυματισμό της. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από κάποιες καταθέσεις, θα μας τα πει αυτά και ο Εισαγγελέας. Δεν υπήρξε η παραμικρή εμπλοκή, αντίθετα η Αστυνομία έσπευσε από την πρώτη στιγμή να παράσχει τις πρώτες βοήθειες, μαζί με πολίτες να φωνάξει το ΕΚΑΒ και να πάει το κορίτσι στο νοσοκομείο. Εγώ λέω την εικόνα που είναι σε γνώση μου μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχω δει να υπάρχει κάποιο άλλο στοιχείο μέχρι στιγμής. Τίποτα και ποτέ δεν χάνεται, οι έρευνες οι διοικητικές έχουν τους δικούς τους χρόνους για τη συλλογή των στοιχείων.

Έχουμε συλλήψεις, στη Θεσσαλονίκη είχαμε επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις στο Προξενείο, επίσης είχαμε συλλήψεις και προσαγωγές. Εστιάζουμε στον τραυματισμό ενός κοριτσιού, στο οποίο σας είπα την εκδοχή και τα γεγονότα όπως είναι τώρα και νομίζω πως θα πρέπει να περιμένουμε την τελική κατάληξη των ερευνών για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Δεν πρέπει όμως να απομονώσουμε το γεγονός ότι πριν από αυτό το περιστατικό, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του κοριτσιού, χωρίς να φαίνεται ότι είχε εμπλοκή η Αστυνομία σε αυτό μέχρι στιγμής, είχε προηγηθεί σκληρή επίθεση στην Αστυνομία, επίθεση σε μαγαζιά της περιοχής και μπαίνει ένα ζήτημα εδώ, το οποίο οφείλουμε να το θέσουμε για να μην ξεχάσουμε και τα βασικά: Η Αστυνομία οφείλει να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια που επιβάλλει η Δημοκρατία και ο Νόμος. Η Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού της. Το λέω αυτό για ορισμένους από την άλλη πλευρά, αγανακτισμένους, που βγαίνουν κάθε τρεις και λίγο και λένε «που είναι η Αστυνομία».

Η Αστυνομία δεν είναι συμμορία, ούτε παρέα. Η Αστυνομία οφείλει να δρα οργανωμένα με βάση την εκπαίδευσή της, τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, τους Νόμους γιατί δεν έχει σημασία μόνο ο σκοπός και το αποτέλεσμα αλλά και το πώς το κάνεις.

Από την άλλη η Αστυνομία όμως δεν μπορεί να μένει αδρανής όταν σε γειτονιές διάφοροι, είτε τάγματα εφόδου χουλιγκάνων, αντιεξουσιαστών, ακροδεξιών, θεωρούν ότι πρέπει να επιβάλλουν τους νόμους των συμμοριών ή αυτά που έχουν στο μυαλό τους ενάντια των νόμων της Δημοκρατίας, όταν μπαχαλάκηδες διασαλεύουν την κοινωνική γαλήνη, όταν σπαν μαγαζιά, όταν καταστρέφουν αυτοκίνητα, όταν καταστρέφουν περιουσίες. Η Αστυνομία δεν μπορεί να παρακολουθεί. Δεν μπορεί να μένει αφανής.

Δεν μπορεί να κάθεται και να την πετροβολούν χωρίς να παρεμβαίνει. Οφείλει με τον τρόπο που προστατεύει την ανθρώπινη ζωή να κάνει αυτό που ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι».

Για την σύλληψη των μελών του Ρουβίκωνα: «Ήταν ένα επιχειρησιακό σχέδιο που απέδωσε και πλέον είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης η συγκεκριμένη υπόθεση. Είχαμε συγκεκριμένες πληροφορίες όλο το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες οδήγησαν την Ελληνική Αστυνομία στο να απαγορεύσει τις οποιεσδήποτε εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις. Για να έχει μία εικόνα ο κόσμος τι γίνεται, το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Αστυνομία κάθε μέρα επιτηρεί στους δρόμους δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, είτε με αφορμή αυτά που γίνονται στοπ Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς , είτε άλλου τύπου, είτε εστίες έντασης παράλληλα με το κυνήγι της εγκληματικότητας. Είχαμε ενδείξεις και πληροφορίες ότι θα είχαμε και συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις που οδήγησαν τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. να εκδώσουν την απαγόρευση οποιονδήποτε τέτοιων εκδηλώσεων, απαγόρευση η οποία είναι ήδη γνωστή στους πάντες και την οποία θα υποστηρίξουμε με τα δέοντα και ενδεδειγμένα μέτρα».

Υλοποιούμε την εντολή του Πρωθυπουργού χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις ισχυρές αντιστάσεις, προχωρούμε στην υλοποίηση της εντολής του Πρωθυπουργού, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς. Έχουμε ξεπεράσει τα 1.500 άτομα σε ό,τι αφορά και φύλλα πορείας και εντολές αποδέσμευσης που γίνονται φύλλα πορείας πολύ σύντομα και μέχρι τις αρχές του έτους, όπως είχαμε δεσμευτεί, θα έχουμε φθάσει τα 2.500.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις ισχυρές αντιστάσεις, διαφόρων τύπων αντιστάσεις, αυτό που είναι να γίνει θα γίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ενισχύσουμε τις υπηρεσίες του πεδίου, όποιο κόπο και όποιο κόστος και αν απαιτήσει αυτό. Αυτό θα γίνει και ήδη έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό».

Υπερδιπλάσιοι τροχονόμοι στο δρόμο: «Ταυτόχρονα, θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο αναδιάταξης υπαρχουσών υπηρεσιών και μοντέλων δράσης που είχαν δημιουργηθεί σε άλλη εποχή, με άλλα μεγέθη και άλλες μορφές εγκληματικότητας να είναι πιο έντονες, προκειμένου να έχουμε πιο εμφανή και έντονη αστυνόμευση στο πεδίο.

Για παράδειγμα στην Τροχαία, όπου είχαμε πολύ ελλειματική αστυνόμευση το προηγούμενο διάστημα για διάφορους λόγους. Από χθες, με βάση τη δουλειά και την προεργασία που έγινε το προηγούμενο διάστημα και που ενισχύθηκε η Τροχαία, κάθε μέρα δεν θα είναι λιγότεροι στις ώρες αιχμής από 95 τροχονόμους στο δρόμο, υπερδιπλάσιους από αυτό που ήταν συνηθισμένο το προηγούμενο διάστημα.

Με αυτό τον τρόπο, αναδιοργανώνοντας το μοντέλο της Αστυνομίας πολύ σύντομα -μέσα σε αυτό το χρόνο- θα έχουμε ορατά αποτελέσματα στην καλύτερη εμφανή αστυνόμευση παντού, τα οποία θα συμπληρωθούν στο διηνεκές και με τις παρεμβάσεις μας για ενίσχυση με τεχνολογικές εφαρμογές».

Για τη νεανική παραβατικότητα: «Η κουλτούρα της βίας που διατρέχει όχι μόνο την ελληνική κοινωνία -δεν είμαστε εξαίρεση, ούτε σε χειρότερη κατάσταση από άλλες χώρες του δυτικού κόσμου- δεν είναι θέμα μόνο αστυνομικής αντιμετώπισης. Είναι θέμα κοινωνίας, οικογένειας, εκπαίδευσης. Στα επεισόδια που γίνονται στα προαύλια των σχολείων, τι ακριβώς περιμένει κάποιος να κάνει η Αστυνομία; Σε παιδιά 11 και 12 ετών που συλλαμβάνονται; Αντιλαμβανόμαστε τις ηλικίες; Για να έχουμε τη συνολική διάσταση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος, που η Κυβέρνηση προφανώς και αντιμετωπίζει με συγκροτημένο διακυβερνητικό σχέδιο».

Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα: «Έχουμε περιθώρια να έχουμε μια πολύ πιο εμφανή και ουσιαστική αστυνόμευση. Όμως, αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο άλλο άκρο. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Οι δείκτες της υψηλής εγκληματικότητας δείχνουν ότι έχουν πέσει. Στη χαμηλή εγκληματικότητα έχουμε μια σειρά από επιτυχίες. Στη Δίωξη Ναρκωτικών, στο ηλεκτρονικό έγκλημα, στο phishing.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η ενίσχυση της Αστυνομίας και πολύ σύντομα θα είμαστε καλύτερα από ό,τι τώρα. Οφείλουμε να επαναξιολογήσουμε -και αυτό κάνουμε- μια σειρά από φάσεις διαμόρφωσης των υπηρεσιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Η πραγματικότητα είναι ότι τα Αστυνομικά μας Τμήματα χρειάζονται ενίσχυση και μέρος του σχεδίου έχει ως στόχο να επαναφέρουν τα Α.Τ τις πεζές περιπολίες και τα περιπολικά σε όλες τις φάσεις της ημέρας, σε κάθε βάρδια».

Είμαστε σε εγρήγορση, όχι σε πανικό: «Έχουμε αυξημένη ετοιμότητα και εγρήγορση από την πρώτη στιγμή, από την ώρα που στη «γειτονιά» μας, τόσο κοντά, συμβαίνει αυτό. Η αυξημένη ετοιμότητα περιλαμβάνει και την ενίσχυση φύλαξης στόχων που αυξάνεται η επικινδυνότητα, και την εγρήγορση στα δίκτυα πληροφόρησης, με το νου μας στις δομές, όπου υπάρχουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Έχει να κάνει με όλα όσα έχει κάποιος στο νου του, με όλους τους κινδύνους που εγκυμονούνται. Δεν είμαστε σε κατάσταση πανικού, ούτε πρέπει να περάσουμε στο απέναντι άκρο της ισλαμοφοβίας. Υπάρχουν, βέβαια, παντού στον κόσμο, στοιχεία που μας καλούν να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, αλλά όχι σε πανικό».

Διαρκής η μάχη απέναντι στο έγκλημα: «Η μάχη απέναντι στο έγκλημα είναι διαρκής. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξιχνιάσει σοβαρές στο προηγούμενο διάστημα και βρίσκεται στο δρόμο εξιχνίασης σε άλλες υποθέσεις. Αυτό απαιτεί μεθοδικότητα. Και σε ό,τι αφορά ανθρωποκτονιών και σε ό,τι αφορά υποθέσεις ναρκωτικών. Σε ένα μήνα έχει κατασχεθεί περίπου από ένας τόνος κοκαΐνης και κάνναβης. Πολύ σημαντικές ποσότητες που είτε θα κυκλοφορούσαν στη χώρα, είτε θα διοχετεύονταν στο εξωτερικό. Βρισκόμαστε σε διαρκή ρήξη με το οργανωμένο έγκλημα».

Η ίδια Αστυνομία ελέγχει τους ίδιους φιλάθλους, στα ίδια γήπεδα, σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ματς: «Έκλεισαν οι σύνδεσμοι, έχουν γίνει αλλεπάλληλες έφοδοι της Αστυνομίας, σφράγισαν παράνομους συνδέσμους, κατάσχεσαν πράγματα από εκεί, παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε ότι υπάρχουν συμμορίες. Για να έχουμε μία αίσθηση ποιο είναι το πρόβλημα, ποιος είναι ο συντελεστής δυσκολίας και τι κάνουμε, το να κλείσεις το σύνδεσμο είναι ένα πράγμα. Το να περιφρουρείς αυτή την απόφαση είναι ένα δεύτερο πράγμα και το κάνουμε. Μεταφέρουν τις «γιάφκες» στα σπίτια τους, μεταφέρουν τα ρόπαλα αλλού, εκκινούν από διαφορετικά σημεία. Η Αστυνομία λοιπόν, βρίσκεται και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο κατόπιν τους προκειμένου να αντιμετωπίζει, να συλλαμβάνει, να εξουδετερώνει τέτοια περιστατικά.

Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε αυτό να επαναληφθεί. Το είπα, ήταν 8 μόλις 10 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων μου, ήταν μία συγκλονιστική αποτυχία σαν κι αυτές που δεν μας έχει συνηθίσει η ΕΛ.ΑΣ. και που έκτοτε το απέδειξε με πάρα πολλές επιτυχίες στο συγκεκριμένο κομμάτι. Σε κάθε αθλητικό γεγονός η Ελληνική Αστυνομία ούτε μπορεί να σκεφτεί κανείς τι δυνάμεις διαθέτει για να πάνε τα γεγονότα καλά. Και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουμε και σύντομα θα έχουμε κάποια νέα προς την κατεύθυνση αυτή. Μπορεί ο καθένας να βάλει ό,τι βαθμό θέλει στην Ελληνική Αστυνομία, που ελέγχει τους ίδιους οπαδούς, οπαδούς, χούλιγκαν, φανατικούς, μπαχαλάκηδες. Είναι η ίδια Αστυνομία, στα ίδια γήπεδα, που τους ελέγχει και στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Η ίδια Αστυνομία είναι.

Πολλές φορές στα παιχνίδια τα ελληνικά παρά τους ελέγχους, παρά την προσπάθεια έχουμε περιστατικά που συμβαίνουν μέσα στα γήπεδα, στα παιχνίδια τα ευρωπαϊκά δεν έχουμε τίποτα. Αναρωτηθείτε λοιπόν γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο αστυνομικό. Η ίδια η αστυνομία ελέγχει τους ίδιους ανθρώπους και στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Άλλη εικόνα στο ένα άλλη στο άλλο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος