Γ. Οικονόμου: Δεν υπάρχει σκέψη ή πρόθεση για συμμετοχή Καρατζαφέρη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Δεν υπάρχει σκέψη ή πρόθεση για την συμμετοχή του Γιώργου Καρατζαφέρη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δεν υπάρχει σκέψη ή πρόθεση για την συμμετοχή του Γιώργου Καρατζαφέρη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, τόνισε ότι η τυχόν υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή είναι προσωπικό του ζήτημα και θα συζητηθεί ανάμεσα στον ίδιο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού στην Τουρκία και στη Συρία τόνισε ότι “όσα βλέπουμε εκεί μας έχουν συγκλονίσει με τις απώλειες ανθρώπων και με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βρεθούν ζωντανοί άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια”.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τη θλίψη του για τις καταστροφές και μετέφερε τη συμπαράστασή και τα συλλυπητήρια τόσο της κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Επανέλαβε ταυτόχρονα την ετοιμότητα της χώρας μας, την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο και πέραν της ομάδας που ήδη έχουμε στείλει εκεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του σεισμού. Ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και για την άμεση βοήθεια που παρέχει η χώρα μας” τόνισε ο κ. Οικονόμου και σημείωσε ότι η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη και να παράσχει βοήθεια.

Ήδη βρίσκονται εκεί 21 Έλληνες πυροσβέστες από την 1η ΕΜΑΚ μαζί με ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ειδικός της υποστύλωσης κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, καθώς και ο επικεφαλής της αντισεισμικής Προστασίας“.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, όπως τη χαρακτήρισε, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο έχει καταρτίσει και δρομολογεί ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης. Στόχος του σχεδίου είναι αφενός μεν η ενίσχυση και η επέκταση πολιτικών πρόληψης της αστεγίας και αφετέρου η στοχευμένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων πρόσβασης σε κατάλληλη και αξιοπρεπή στέγη, στέγαση για τους συνανθρώπους μας.

Μακροπρόθεσμος στόχος του σχεδίου αυτού του προγράμματος είναι η καθολική και μόνιμη αντιμετώπιση των στεγαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων σε αυτή την πρώτη φάση θα είναι 5.700 νοικοκυριά και το συνολικό κόστος της πρωτοβουλίας εκτιμάται στα 72 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο αναπτύσσεται σε επτά άξονες. Τρεις πολύ σημαντικές δράσεις του πρώτου άξονα είναι το πιλοτικό πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας που θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα υλοποιηθεί αρχικά στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η δεύτερη δράση είναι η επέκταση του προγράμματος της κοινωνικής κατοικίας σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, μέσω της ένταξης των πρωτοβουλιών αυτών στο ΕΣΠΑ, με συνέπεια την αύξηση του αριθμού των κατοικιών και των περιοχών υλοποίησης. Η τρίτη δράση είναι το πρόγραμμα Κάλυψη με στόχο την διάθεση τουλάχιστον χιλίων ιδιωτικών κατοικιών ως κοινωνικές κατοικίες σε τουλάχιστον 3.000 νέους από 25 έως 39 ετών δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και βασίζεται καταρχάς στις κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα ανά την Ελλάδα, πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους έρχεται να βοηθήσει και στην αναβάθμιση της γεωργικής μας παραγωγής, “η οποία ως γνωστόν είναι πυλώνας της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας πάντοτε. Πόσο μάλλον σε μια εποχή που επικρατεί παγκόσμια κρίση και αβεβαιότητα σε ότι αφορά την επισιτιστική αλυσίδα και τα διατροφικά αγαθά. Ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα παρέχει δωρεάν στους αγρότες την πληροφόρηση έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού, είναι η εφαρμογή προειδοποίησης παγετού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και τον ΕΛΓΑ. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στο site του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η εφαρμογή και η λειτουργία της και στο κινητό. Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση του παγετού για τις επόμενες τρεις μέρες, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τη δυνατότερη δυνατή ακρίβεια την ώρα, την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου του παγετού“.

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιχειρεί για άλλη μια φορά βουτιά στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων υποσχέσεων αντί του ορθολογισμού και αντί των τεκμηριωμένων επιχειρημάτων. “Ενώ οι Έλληνες πληρώσαμε ακριβά τα ψέματα και τους λαϊκισμούς του 2014, ο κ. Τσίπρας επανέρχεται το 2023 στις ίδιες ακριβώς πρακτικές, στα ίδια ψέματα, χωρίς να λέει πόσα είναι τα χρήματα που κοστίζουν οι εύκολες υποσχέσεις του, από πού θα τα βρει, ποιους φόρους θα αυξήσει, πόσες νέες επιβαρύνσεις και σε ποιους θα τις επιβάλει“.

Η κυβέρνησή μας μέσα σε ένα τεράστιο διεθνή τυφώνα, ένα τυφώνα κρίσεων όλο το προηγούμενο διάστημα έχει πετύχει διεθνώς να θεωρείται παράδειγμα χρηστής διαχείρισης συνέπειας. Και το πέτυχε, διότι κατάφερε από τη μια να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες και ενισχύσεις χάρη στην καλή πορεία της οικονομίας, την οποία μετατρέπουμε σε κοινωνικό μέρισμα για τους πολίτες και από την άλλη να μπορέσει η χώρα να απαλλαγεί από τα βάρη της μνημονιακής περιόδου, ευρισκόμενη ένα μόλις βήμα από την επενδυτική βαθμίδα. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, οι μεταρρυθμίσεις, η ασφάλεια της χώρας, η συνοχή της κοινωνίας και κυρίως η πολιτική σταθερότητα, σε συνδυασμό πάντοτε με τη δημοσιονομική νοικοκυροσύνη, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αυξήσουμε τους μισθούς των Ελλήνων πολιτών την επόμενη τετραετία, να φέρουμε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών στο μέσο όρο των πλέον ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς φυσικά σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουμε τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά με σχέδιο, με τεχνογνωσία και με επαγγελματισμό. Να κάνουμε πράξη τις υποσχέσεις μας και στη νέα τετραετία, όπως άλλωστε κάναμε και στην πρώτη μας τετραετία, τώρα πια στο τέλος της τετραετίας μας. Οι πολίτες ξέρουν πως ότι είπαμε το κάναμε. Είμαστε αξιόπιστοι. Όχι με λόγια, αλλά με τεκμήρια. Και την επόμενη τετραετία με περισσότερες εμπειρίες, με περισσότερα εργαλεία θα μπορέσουμε να διορθώσουμε αδυναμίες, να διορθώσουμε πράγματα που δεν καταφέραμε να φέρουμε στο επίπεδο που θέλουμε να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα για όλους τους Έλληνες“.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο η τροπολογία που στόχο έχει να μην ανακηρύσσονται από τον Άρειο Πάγο, ως κόμματα που μετέχουν στις εκλογές, εγκληματικές οργανώσεις. “Η νέα ρύθμιση δεν έρχεται ούτε ξαφνικά ούτε σε νομικό κενό, όπως έχουμε υποστηρίξει πάρα πολλές φορές, αλλά ως επιστέγασμα μιας συνολικής προσπάθειας της ελληνικής πολιτείας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί περαιτέρω και να εγγυηθεί η σεισμικότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στόχος της νέας διάταξης είναι να θέσει τις προϋποθέσεις ώστε οι εγκληματικές οργανώσεις να μην ανακηρύσσονται από τον Άρειο Πάγο ως κόμματα και να μην συμμετέχουν σε καμία περίπτωση στις εκλογικές διαδικασίες. Η διάταξη σε καμία περίπτωση δεν υπεισέρχεται στο κυνήγι της αναζήτησης ιδεολογικών ή πολιτικών κινήτρων των κομμάτων” πρόσθεσε.

Η Δημοκρατία μας ως Πολίτευμα, είναι ένα Πολίτευμα ανοχής, δεν πρέπει όμως να είναι αφελής. Οφείλουμε όλοι με συναίνεση, με συνεργασία, με ειλικρίνεια, να παράσχουμε στη Δημοκρατία μας όλα τα εργαλεία που απαιτούνται προκειμένου να απομονώσουμε όσους θέλουν να ενδυθούν το μανδύα πολιτικού κόμματος, ενώ επί της ουσίας δεν είναι τίποτε άλλο από παρά μέλη, επικεφαλής και εργαλεία εγκληματικής οργάνωσης. Η Δημοκρατία δεν είναι Πολίτευμα άνευ προϋποθέσεων, από τη φύση της και την ιστορία της, και αυτό οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Και έχουμε σήμερα την ιστορική, πολιτική, θεσμική ευθύνη και ταυτόχρονα τη θεσμική συνείδηση να προστατεύσουμε το Πολίτευμά μας: Συνταγματικά και αποτελεσματικά.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι μία στιγμή κατά την οποία το σύνολο του πολιτικού συστήματος οφείλει συντεταγμένα να σταθεί απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις. Και δεν χωρούν ούτε εξαιρέσεις ούτε προσχηματικές διαφωνίες. Η Δημοκρατία χρειάζεται θεσμική οχύρωση για να παραμείνει ακμαία και ισχυρή απέναντι σε κάθε επίβουλο”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος