Γ. Μουζάλας: Νέα προγράμματα ένταξης για τους πρόσφυγες που θα μείνουν στην Ελλάδα

Σε 25.000-30.000 εκτιμά ότι θα είναι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών -οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση ασύλου και δεν υπάγονται σε καθεστώς μετεγκαταστάσεων- που θα μείνουν οριστικά στην Ελλάδα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι ετοιμάζονται τρία νέα προγράμματα ένταξης με το πρώτο να αφορά νέα καταγραφή, ιδιότητες, απόδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ σε όποιον το δικαιούται, το δεύτερο να αφορά την εγγραφή όλων των παιδιών στα σχολεία και πρόγραμμα εκμάθησης Αγγλικών, ενώ το τρίτο αφορά την ένταξη στην εργασία.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «είχε μόνο θετικά αποτελέσματα», σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς «οποιαδήποτε αστάθεια στην περιοχή δημιουργεί δυσκολίες και κινδύνους κα οποιαδήποτε μεταβολή στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας μας θέτει σε εγρήγορση».

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι μέχρι να επιτευχθεί νέα συμφωνία, καθώς εκείνη του Δουβλίνου «έχει πεθάνει», η Ελλάδα προχώρησε στη συμβολική κίνηση, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας, αποδοχής λίγων δεκάδων επιστροφών Δουβλίνου «αποκλειστικά με τις χώρες που μας βοήθησαν, δεχόμενες μέχρι στιγμής 17.000 μετεγκαταστάσεις και 7.000 επανενώσεις (οικογενειών), ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται».

Είπε ότι η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου κατά της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, διευκολύνει την ΕΕ και δικαιώνει την Ελλάδα, καθώς και τον Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό θα είχαν προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα αν δεν είχαμε τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις αυτών των χωρών» επισήμανε ο κ. Μουζάλας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε, επίσης, στο έργο που έχει επιτελεσθεί σε ό,τι αφορά τη στελέχωση και λειτουργία των μηχανισμών υποδοχής και παροχής ασύλου, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι «μέσα από τον τρόπο που διαχειριστήκαμε το ζήτημα, χωρίς βία, οργανωμένα και με τη δέουσα προσοχή, έχουμε πετύχει να έχουμε σχεδόν μηδενική άνοδο της εγκληματικότητας, η οποία μάλιστα περιορίζεται μέσα στα camps. Τις συμμορίες με τα Καλάσνικοφ και τις για χρόνια γεμάτες πλατείες από εξαθλιωμένους ανθρώπους τις αφήνουμε στο παρελθόν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος