Γ. Κουμουτσάκος: Σε κατάσταση εγκλωβισμού η Τουρκία– Ισχυρό μήνυμα η παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ (audio)

Η σημειολογία της σημερινής επίσκεψης της ηγεσίας της ΕΕ είναι πανίσχυρη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι με την παρουσία τους τα σύνορα της Ελλάδας γίνονται σήμερα ευρωπαϊκά σύνορα και πρόσθεσε ότι « αυτό είναι μεγάλη επιτυχία του πρωθυπουργού γιατί και με την επιχειρηματολογία του και με τη μέχρι τώρα δράση του, θα υποδεχθεί σε λίγο την ηγεσία της Ευρώπης. ‘Έτσι στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην άλλη πλευρά των συνόρων και περιμένουμε να γίνει πράξη, με χειροπιαστή, συγκεκριμένη και αποδοτική αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη και την ΕΕ στο σύνολό της».

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν στείλει αμφιλεγόμενα μηνύματα, αλλά ισχυρά. Η θέση της Γαλλία είναι ισχυρή , αλλά και το μήνυμα της Γερμανίας δεν είναι στάση αποστασιοποίησης, είναι δίπλα στην Ελλάδα. Αλλωστε κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει οτι εταίρος που φυλάει ευρωπαϊκά σύνορα βρίσκεται σε μεγάλη πίεση και ανάγκη. Οσο και εάν υπάρχουν αποχρώσεις λόγου αυτό υπερτερεί, αλλά βεβαίως όλοι θέλουμε περισσότερη βοήθεια και κατανόηση από την Ευρώπη. Όμως να είμαστε προσεκτικοί γιατί η συνεχής κριτική δηλητηριάζει την αποδοχή της Ευρώπης από τους Έλληνες,. Να κάνουμε κριτική όχι όμως αποδομητική και κατεδάφισης του πολύ ισχυρού στοιχείου της αλληλεγγύης και βοήθειας αν και υπολείπεται αυτού που θα θέλαμε».
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε ότι «η Τουρκία είναι βέβαιο πως με τις επιλογές και τον γεωπολιτικό τυχοδιωκτισμό που εφαρμόζει εδώ και καιρό, έχει δημιουργήσει ένα αδιέξοδο. Βρίσκεται σε κατάσταση εγκλωβισμού γι’ αυτό και καταφεύγει στην απαράδεκτη εκμετάλλευση των ελπίδων απελπισμένων ανθρώπων προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει για να επιτύχει γεωστρατηγικούς στόχους και να εκβιάσει της Ευρώπη. Θα είναι δύσκολο να πεισθούν εταίροι της ΕΕ για πρόσθετη χρηματοδότηση όσο υπάρχει η πολιτική εκβιασμού κι απειλής. Εμείς έχουμε καταφέρει να ανατρέψουμε αυτά τα σχέδια εκβιασμού κάνοντας τα σύνορά μας αδιαπέραστα, με επιχειρησιακή και πολιτική αποφασιστικότητα και αυτό ο Ερντογάν δεν περίμενε να συμβεί».
Σχετικά με τα βίντεο από τη Λέσβο και όσα έκανε και είπε ομάδα κατοίκων, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «τις ακραίες συμπεριφορές τις στηλιτεύει και δεν τις αποδέχεται. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέντε χρόνια πριν, οι ίδιοι άνοιξαν τα σπίτια και τις αγκαλιές και στηρίξαν και καλοδέχθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες. Σήμερα υπάρχει μία κόπωση, που δεν δικαιολογεί ακραίες συμπεριφορές».

Πηγή:Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος