“Η τακτική μας ενόψει της διαπραγμάτευσης δεν είναι αμυντική, για πρώτη φορά, θετικά και επιθετικά προτείνουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή, τόνισε ότι “αυτό είναι το κεντρικό σημείο της διαπραγματευτικής μας τακτικής, θέλουμε δηλαδή να γυρίσει στην εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, η συμφωνία για τον κατώτατο μισθό”.
Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι: “τα περί περικοπής του 13ου και 14ου μισθού είναι κλασσική περίπτωση μαύρης, βρώμικης, γκεμπελικής προπαγάνδας και ότι δεν θα είναι καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.
“Σκοπός μας είναι”, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, να πάμε στη τελική διαπραγμάτευση με ένα ενιαίο πολιτικό κοινωνικό, εθνικό, σε τελευταία ανάλυση , μέτωπο, ούτως ώστε ο ακραίος παίκτης να απομονωθεί”. “Το ΔΝΤ δεν κομίζει κάτι νέο, και τα όσα υποστηρίζει, ότι είναι εκσυγχρονιστική δύναμη και ότι έτσι θα πάει μπροστά η οικονομία, αποτελούν ουσιαστικά προκάλυμμα, ότι δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο, από τον σημαιοφόρο του νεοφιλελευθερισμού που θέλει να προωθήσει αυτές τις αλλαγές στα εργασιακά, κυρίως με τον μανδύα αυταρχικών ρυθμίσεων”.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι “οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν σε αυτονόητα μεν πράγματα, για οποιονδήποτε δημοκρατικό άνθρωπο στην Ευρώπη, που όμως βρίσκονται διαμετρικά αντίθετα σε αυτό που επιδιώκει το ΔΝΤ για τα εργασιακά. Οι κοινωνικοί εταίροι είπαν ότι θεωρούν καλές πρακτικές, βάσει των οποίων πρέπει να νομοθετήσουμε μόνον αυτές που είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο”. “Ζήτησαν να ξαναγυρίσει ο κοινωνικός διάλογος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, και να καθορίζουν οι ίδιοι με την Εθνική Γενική Συλλογική σύμβαση Εργασίας τον κατώτατο μισθό τους, και όχι το κράτος”.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας “και οι εργοδότες είπαν ότι δεν τους ενδιαφέρει να αλλάξει ο νόμος για την ανταπεργία ή τις ομαδικές απολύσεις”. Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι “οι δανειστές δεν είναι ενιαίο μέτωπο και από την αρχή επεδίωκε την απομόνωση του ΔΝΤ ως μιας μη ευρωπαϊκής στο τομέα των εργασιακών δύναμης”.
“Δεν μπορούσα να διανοηθώ”, τόνισε, “ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια περίοδο που ο πρόεδρος Γιούνκερ μιλάει για την ανάγκη να έχουμε μια κοινωνική Ευρώπη και που προωθεί ένα νέο πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, θα διαφοροποιηθεί από αυτό που ζητάει το σύνολο του ελληνικού λαού, των κοινωνικών εταίρων και θέλω να πιστεύω, το σύνολο των πολιτικών κομμάτων”.
Αναφερόμενος στο θέμα του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: “Πρέπει να βρούμε μέτρα έως το τέλος του ’18, αυτοί που έχασαν τα ΕΚΑΣ να μην είναι ξεκρέμαστοι. Αναζητούμε αντισταθμιστικά μέτρα ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν κάποια ανακούφιση”, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος