Γ. Κακλίκης: «Υπάρχουν ισχυροί ξένοι θιασώτες της λύσης με την πΓΔΜ» (audio)

“Λογικό είναι να αναβιώνουν οι ελπίδες για την κατάληξη των συνομιλιών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει βεβαιότητα για το σημείο στο οποίο θα φτάσουν”, δήλωσε ο Γιώργος Κακλίκης, Πρέσβης επί Τιμή.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι «είναι φυσιολογικό να φτάνουμε σε αυτό το σημείο μετά από μερικούς μήνες έντονων διαπραγματεύσεων. Είναι μια κινητικότητα που δεν είχαμε δει στο παρελθόν με τέτοια πυκνότητα. Σε αυτό το διάστημα ήταν φυσικό να υπάρξουν διακυμάνσεις, τόσο ως προς την ουσία των διαπραγματεύσεων, όσο όμως και ως προς την προβολή της κατάστασης προς τα έξω. Η κάθε μία από τις δύο πλευρές θέλει να προβάλει τις αρχικές της θέσεις και όχι τις θέσεις στις οποίες θα συμβιβαστεί, έτσι ώστε διαπραγματευτικά να ασκήσει πίεση στην απέναντι πλευρά. Για τον λόγο αυτό βλέπαμε και την πλευρά των Σκοπίων να ασκεί «πίεση» προς την ελληνική πλευρά, προβάλλοντας την αδυναμία της να προχωρήσει σε ριζικές αποφάσεις , με το πρόσχημα, είτε της ισχνής πλειοψηφίας που διαθέτει η κυβέρνηση Ζάεφ, είτε προβάλλοντας το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, το οποίο δεν έχει φύγει ακόμα από τον ορίζοντα».

Ο κ. Κακλίκης σχετικά με τις πληροφορίες ότι ασκούνται πιέσεις και από τις ΗΠΑ και από τη Γερμανία χαρακτήρισε φυσιολογικό να υπάρχει ενδιαφέρον τρίτων, για μία κατάσταση που, όπως εκτιμούν και οι ίδιοι, θα συμβάλει στην σταθερότητα της περιοχής.

Ο κ. Κακλίκης αναφερόμενος σε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να υποστηρίζει την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με 180 βουλευτές, τόνισε ότι «αυτό μπορεί να είναι καλοπροαίρετο και πάντοτε είναι ευπρόσδεκτες από την πλευρά των φίλων οι προτροπές και η επιθυμία υποβοήθησης. Όμως», επεσήμανε, «οι συνομιλίες εδώ και 27 χρόνια γίνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και οι τρίτοι, εφόσον θέλουν να παρεμβαίνουν, καλό είναι να θυμούνται ότι υπάρχει το συγκεκριμένο πλαίσιο και μέσα σε αυτό να κινούνται και να μην εμφανίζονται σαν αλεξιπτωτιστές και να δηλώνει ο καθένας ότι έχει περάσει από το μυαλό των επιτελών του. Και το λέω αυτό γιατί είχαμε παρεμβάσεις πριν από μερικές μέρες, αλλά και πριν από μερικούς μήνες, από παράγοντες χωρών της ΕΕ που έκαναν ορισμένες προτροπές, ή χλεύασαν ή ειρωνεύτηκαν την κατάσταση».

Ως προς το erga omnesστο οποίο φαίνεται ότι επιμένει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κακλίκης τόνισε ότι «αυτή είναι τώρα η βασική ελληνική θέση, γιατί αρχικά είχαμε ξεκινήσει με την θέση ότι η ονομασία της ΠΓΔΜ πρέπει να ισχύει έναντι όλων προς τα έξω. Τώρα είναι θετικό που τέθηκε ότι και η χρήση της ονομασίας στο εσωτερικό της χώρας, γιατί έτσι διορθώνονται πολλά από τα ερωτηματικά και τις αγωνίες της ελληνικής πλευράς για την χρήση όχι μόνον του ονόματος του γειτονικού κράτους αλλά και της εθνότητας, της γλώσσας».

Ο κ. Κακλίκης επεσήμανε ότι όλα πρέπει να συμφωνηθούν και να λυθούν εκ των προτέρων, αλλιώς πρέπει να περιμένουμε ολόκληρο το πακέτο να υπογραφεί όταν θελήσει ο κ. Ζάεφ να προχωρήσει και να μην μπούμε σε διαδικασία «σαλαμοποίησης» της λύσης. Τόνισε ότι «υπάρχουν ισχυροί και ένθερμοι θιασώτες αυτής της λύσης που δεν είναι Έλληνες, αλλά ξένοι, που έχουν στο μυαλό τους να «ξεμπερδεύουμε με αυτή την ιστορία γιατί πολύ τράβηξε» και αυτό γιατί κυρίως δεν μπορούν να μπουν στο βάθος της σκέψης των Ελλήνων και των γειτόνων μας».

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Επιμέλεια σύνταξης:Αλέκα Σταυροπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος