Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα στη Μέση Ανατολή ασκεί μια πολύ ενεργή πολιτική για τον περιορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης

Την «ενεργή πολιτική» της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι περιορίζεται η ανθρωπιστική κρίση, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στην επιχείρηση «Ασπίδες» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

«Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι απολύτως αναγκαία και για την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ παράλληλα η Ελλάδα συμμετέχει σε όλους τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο διάδρομο απευθείας προς την Γάζα» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε:
«Η κατάσταση στον κόσμο τείνει να επιδεινωθεί. Στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στον κόσμο υπάρχει μια σαφής υποβάθμιση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπιστικών αξιών. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να μένει πλέον ανενεργή. Θα πρέπει να υπάρξουν όλοι οι δυνατοί δίαυλοι, έτσι ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η παγκόσμια ισορροπία και η παγκόσμια ειρήνη. Ειδικά στην Μέση Ανατολή, η Ελλάδα ασκεί μια πολύ ενεργή πολιτική έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι περιορίζεται η ανθρωπιστική κρίση και δεν υπάρχει η κατά το δυνατόν επέκταση και σε άλλα πεδία των εχθροπραξιών. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι απολύτως αναγκαία και για την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ παράλληλα η Ελλάδα συμμετέχει σε όλους τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο διάδρομο απευθείας προς την Γάζα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η διεθνής έννομη τάξη έχει αποτύχει στο να καταφέρει να προλάβει ή να περιστείλει την ανθρωπιστική κρίση, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τεράστια έκταση. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι μία κατάσταση η οποία παραβιάζει τόσο κατάφωρα τις αξίες του ανθρωπισμού, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Το αύριο είναι ήδη αργά».

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Καλημέρα σας, χρόνια πολλά.

Η κατάσταση στον κόσμο τείνει να επιδεινωθεί στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική. Υπάρχει μια σαφής υποβάθμιση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπιστικών αξιών. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να μένει πλέον ανενεργή. Θα πρέπει να υπάρξουν όλοι οι δυνατοί δίαυλοι, έτσι ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η παγκόσμια ισορροπία και η παγκόσμια ειρήνη. Ειδικά στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα ασκεί πολύ ενεργή πολιτική, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι περιορίζεται η ανθρωπιστική κρίση και δεν υπάρχει επέκταση και σε άλλα πεδία των εχθροπραξιών.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι απολύτως αναγκαία και για τη διατήρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Παράλληλα, η Ελλάδα συμμετέχει σε όλους τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο διάδρομο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στην Γάζα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η διεθνής έννομη τάξη έχει αποτύχει στο να καταφέρει να προλάβει ή να περιστείλει την ανθρωπιστική κρίση, η οποία έχει λάβει τεράστια έκταση. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι μια κατάσταση, η οποία παραβιάζει τόσο κατάφωρα τις αξίες του ανθρωπισμού, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Το αύριο είναι ήδη αργά. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα στηρίζει τις κυρώσεις για τον Ναβάλνι, αλλά και τις κυρώσεις για τους εποίκους στη Γάζα;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα συζητηθούν τα ζητήματα κυρώσεων. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι κυρώσεις γενικά, έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι πάντοτε το μέσο εκείνο, το οποίο μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Γνωρίζετε καλά ότι έχουν επιβληθεί σειρά από πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Παρά ταύτα και σήμερα ακόμη, η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει εξαιρετικά σύνθετη. Η Ουκρανία βάλλεται. Θα στηρίξουμε με κάθε μέσο την ακεραιότητά της. Η Ελλάδα παραμένει σθεναρά υπέρ του διεθνούς δικαίου και των αρχών του ανθρωπισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση σχετικά με θαλάσσιο διάδρομο.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα παρέχουμε την πλήρη στήριξή μας στον θαλάσσιο διάδρομο. Αποτελεί απαραίτητο βήμα, εντούτοις πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω και άλλους διαδρόμους, διότι η ανθρωπιστική κατάσταση παρουσιάζει τεράστια επιδείνωση.

Επομένως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλες οι πιθανές επιλογές είναι ανοικτές, ώστε να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ελλάδα θα πράξει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τεθούν σε λειτουργία οι ανθρωπιστικοί αυτοί διάδρομοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος