Φόρουμ Δελφών: Συζήτηση για το Μεταναστευτικό – “Επιβάλλεται η στήριξη στην Ελλάδα”

«Το κοινό σύστημα ασύλου οφείλει να εφαρμόζεται από όλες τις χώρες με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», είπε ξεκινώντας την παρέμβασή του ο Stephan Mayer, Υπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για τη Μετανάστευση της Γερμανίας που υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η στήριξη και η αλληλεγγύη σε χώρες όπως η Ελλάδα. Κατά την συζήτηση που διοργανώθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο κ. Mayer τόνισε επίσης ότι η εσωτερική και η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Την άποψη ότι πρέπει να μειωθούν οι ροές εξέφρασε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ανέπτυξε τους έξι πυλώνες με βάση τους οποίους κινείται η εθνική πολιτική.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα η Ε.Ε. να συνομιλεί και να συνεργάζεται με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες και να εργαστεί ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στις χώρες αυτές. Χαρακτήρισε τις επιστροφές «αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτικής» και διευκρίνισε ότι πρέπει να συνδυάζονται με διαδικασίες επανένταξης και όταν είναι ακούσιες και όταν είναι εθελούσιες.

«Η Γερμανία θα στηρίξει απόλυτα την Επιτροπή για να βελτιωθεί η κατάσταση στα ελληνικά νησιά», τόνισε ο κ. Mayer, προσθέτοντας ότι η χώρα του εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της για τις μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων και όσων χρήζουν προστασίας.

Την άποψη ότι πρέπει να μειωθούν οι ροές εξέφρασε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Ανέπτυξε παράλληλα τους έξι πυλώνες με βάση τους οποίους κινείται η εθνική πολιτική και είναι: η φύλαξη των συνόρων, ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται προστασία, ο έλεγχος του ρόλου των ΜΚΟ, η δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών και η αποσυμφόρηση των νησιών.

Ο Έλληνας Υπουργός έκανε λόγο για ανισορροπίες μεταξύ των κρατών – μελών και πρότεινε η Frontex να κάνει ελέγχους και στην άλλη πλευρά των συνόρων και να συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ροών καλύτερα. “Ο κανονισμός για το screening είναι το τρίτο επίπεδο προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων. Δεν μιλάμε επαρκώς για τα δύο πρώτα επίπεδα. Το πρώτο είναι η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης για να αποτραπούν οι παράνομες αναχωρήσεις από την Τουρκία ή από τις άλλες χώρες και το δεύτερο είναι μια ισχυρή Frontex.”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος