Η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανέφερε πως είναι απαραίτητη η αλλαγή φιλοσοφίας στο σχολείο, εκτός από τη μετάδοση γνώσης το πρόγραμμα πρέπει να εμπλουτιστεί με την καλλιέργεια δεξιοτήτων.
Οι νέοι γίνονται αποδέκτες τεράστιου όγκου πληροφοριών οπότε είναι απαραίτητο να αποκτήσουν κριτική σκέψη, συνέχισε η Υπουργός. Σε αυτό θα συμβάλουν η ενίσχυση των δεξιοτήτων και οι πολλαπλές πηγές γνώσεων. «Εντάσσουμε τη βιωματική μάθηση με 453 καινούργια προγράμματα. Προχωράμε στο πολλαπλό βιβλίο για να δώσουμε ελευθερία κινήσεων στους εκπαιδευτικούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από τον προσεχή Σεπτέμβρη, όπως είπε, γίνεται υποχρεωτικό το δίχρονο νηπιαγωγείο για παιδιά από 4 ετών, ενώ ενισχύονται τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία σε κάθε κεντρική Περιφέρεια της χώρας. Βασικός στόχος, συνέχισε η κα Κεραμέως, είναι η διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας, Ήδη από τη Δευτέρα Δημοτικού οι μαθητές θα ξεκινούν μαθήματα στα εργαστήρια δεξιοτήτων και θα έρχονται σε επαφή με τα επαγγέλματα, κατέληξε.
Ο Γιάννης Αντωνίου πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τόνισε πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης της μάθησης και των μαθητών μας. Από ένα μοντέλο με παθητικούς μαθητές που αποστηθίζουν να μεταβούμε σε ένα μοντέλο με ενεργούς μαθητές, δηλαδή από τη διδασκαλία στην ουσιαστική μάθηση. Βασικός στόχος είναι οι μαθητές να μαθαίνουν να είναι δημιουργικοί, να σκέφτονται κριτικά. Πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να γενικευτούν τα εργαστήρια δεξιοτήτων με ενεργή γνώση και να δοθεί έμφαση στη βιωματική μάθηση. Η εκπαίδευση αλλάζει με σημαντικές αλλαγές σε τέσσερις πυλώνες. Δημιουργούνται νέα προγράμματα σπουδών, ενώ απαραίτητο είναι το συμπληρωματικό ψηφιακό υλικό που συνοδεύει τα προγράμματα σπουδών, το πολλαπλό βιβλίο και η τράπεζα θεμάτων
Ωστόσο όπως σημείωσε είναι πολύ βασικό στοιχείο να υπάρξει σχέδιο επιμόρφωσης όλων των εκπαιδευτικών σε αυτά τα νέα προγράμματα διδασκαλίας.
Από την πλευρά του ο Λεωνίδας Καστανάς, φυσικός, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σημείωσε πως η μέση εκπαίδευση είναι απαξιωμένη στην ελληνική κοινωνία με τρανή απόδειξη ότι οι γονείς εμπιστεύονται τα φροντιστήρια Πρόσθεσε πως ένα σχολείο είναι αξιόπιστο όταν συνεχώς αξιολογεί μαθητές και καθηγητές. Χρειαζόμαστε σχολεία σύγχρονα με νέες υλικοτεχνικές υποδομές. Τόνισε χαρακτηριστικά πώς «το σχολείο πρέπει να είναι δημοκρατικό, ανοιχτό στην κοινωνία, στο οποίο λείπουν οι εκφοβισμοί και οι καταλήψεις. Είναι απαραίτητη η αλλαγή πορείας της εκπαίδευσης. Από τη εποχή των γνώσεων μόνο, να περάσουμε στην εποχή των γνώσεων και των δεξιοτήτων, κατέληξε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος