Φ. Γεννηματά: Με ημίμετρα η αντιμετώπιση της οικονομίας – Το click away είναι μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Νομοθετικό κενό για τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας διαπίστωσε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπίζονται γιατροί και νοσηλευτές που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τον κορονοϊό ως θύματα εργατικού ατυχήματος. Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που ανοίγει η οικονομία εν μέσω πανδημίας κάνοντας λόγο για ημίμετρα.

“Τα ημίμετρα δεν βοηθούν την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους ούτε είναι υπέρ της υγείας των πολιτών. Έχουμε σοβαρούς προβληματισμούς και ενστάσεις για τους χειρισμούς και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Τα επαναλαμβανόμενα κλεισίματα – το lockdown ακορντεόν – θα αποβεί σε βάρος και της υγείας των πολιτών και της οικονομίας. Σε κάθε κλείσιμο, σε κάθε παράταση κάποιοι πλήττονται. Μόνο με μαζικά τεστ και έχεις αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα, μόνο τότε μπορείς να σχεδιάσεις με ασφάλεια, χωρίς να βάζεις σε κίνδυνο ούτε την υγεία, ούτε την οικονομία. Αυτή είναι η δική μας θέση και είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δηλαδή, το βλέποντας και κάνοντας και όποιος ασκεί μεγαλύτερη πίεση να παίρνει και κάτι. Γιατί αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει τώρα. Ανάλογα με το ποιος έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα πιέζει τον αρμόδιο Υπουργό και συνολικά την Κυβέρνηση”, είπε χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά.

Αναφερόμενη στο άνοιγμα της αγοράς και το click away, τόνισε ότι έχει χτυπηθεί βάναυσα η εστίαση και τώρα χτυπιέται βάναυσα και το λιανεμπόριο, επισημαίνοντας ότι “το περίφημο click away αφορά περίπου το 15% των επιχειρήσεων που έχουν e-shop και άρα μπορεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Η συντριπτική πλειοψηφία μένει εκτός. Σε μια περίοδο που αναλογεί στο 20% – ίσως και παραπάνω – του τζίρου συνολικά χρονιάς”.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά και δη στο λιανεμπόριο, λέγοντας πως “καλλιέργησε την προσδοκία, ότι τώρα ανοίγει το λιανεμπόριο, την άλλη εβδομάδα ανοίγει το λιανεμπόριο, ετοιμάζονταν οι άνθρωποι, προμηθευόταν προϊόντα για να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους. Η εναλλακτική σε αυτό που έκανε η Κυβέρνηση θα ήταν: Πρώτον ελέγχεις με τα μαζικά τεστ που μπορείς να ανοίξεις. Δεύτερον θα μπορούσαν να δώσουν προγράμματα από το Μάρτιο, έτσι ώστε να μπουν σε πλατφόρμες και να έχουν τη δυνατότητα πολύ περισσότερα μαγαζιά να συμμετέχουν με e-shop στο click away αν οι συνθήκες το επέβαλλαν. Και τρίτον όταν παίρνεις την απόφαση να τους κρατήσεις κλειστούς πρέπει να έχεις σοβαρό πακέτο στήριξης γιατί αλλιώς θα τους οδηγήσεις σε αδιέξοδο και λουκέτο και στην ανεργία τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να μην κάνεις τίποτα απ’ όλα αυτά και να στηρίζεις μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις οποίες τελικά αφορά το click away. Και γιατί το έκαναν; Το έκαναν γιατί κατέρρευσαν οι ταχυμεταφορές και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, που στηρίζονταν στις ταχυμεταφορές και για να μπορέσουν να συνεχίσουν να δουλεύουν τουλάχιστον αυτοί βρήκαν το click away για να πηγαίνει ο πελάτης μόνος του να παραλαμβάνει αυτό που έχει παραγγείλει”.

Για ημίμετρα και στο θέμα της λειτουργίας των ναών έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά, διερωτώμενη ποιος θα ελέγξει τον αριθμό των πιστών που θα μπουν στις εκκλησίες και αν είναι δυνατόν να κάνουν αυτό το πράγμα οι ιερείς. “Περιμένω να ακούσω τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου αλλά έχουν βρεθεί λύσεις στο παρελθόν, όπως να γίνονται οι λειτουργίες χωρίς πιστούς για παράδειγμα. Γιατί στο τέλος οι εκκλησίες θα γεμίσουν και κανείς δεν θα μπορέσει να διώξει τους πιστούς που θα πάνε και θα είναι εις βάρος της υγείας τους. Είναι τεράστιο το λάθος να γίνεται διαχείριση πολιτικού κόστους σε βάρος της υγείας των πολιτών και της ίδιας της ζωής των ανθρώπων”, επεσήμανε.

Επίσης, η κα Γεννηματά πρότεινε να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη προκειμένου να αντιμετωπίζονται γιατροί και νοσηλευτές που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τον κορονοϊό ως θύματα εργατικού ατυχήματος. “Έχουμε σηκώσει ψηλά τη σημαία για την αναγνώριση της προσφοράς τους, αλλά δεν αρκεί να τους χειροκροτούμε στα μπαλκόνια, χρειάζεται η έμπρακτη στήριξή τους. Πέραν της ένταξης στα βαρέα και τα ανθυγιεινά και το δώρο των Χριστουγέννων για τα οποία θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση, έχει προκύψει και ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα. Που θα αναδείξω και το απόγευμα στη Βουλή. Ήδη έχουμε 11 ανθρώπους από το υγειονομικό προσωπικό που έχασαν την ζωή τους και αρκετούς που είναι διασωληνωμένοι. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη έτσι ώστε οι άνθρωποι που πέθαναν από τον κορωνοϊό στην πρώτη γραμμή της μάχης, γιατί κόλλησαν τον ιό την ώρα που δούλευαν, να θεωρηθεί ότι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό ατύχημα. Ακόμα για όσους που θα έχουν προβλήματα μετά, γιατί πολλές φορές ο κορωνοϊός αφήνει σοβαρά προβλήματα, δεν υπάρχει ανάλογη νομοθετική πρόβλεψη. Υπάρχει κενό και λογικό είναι να υπάρχει κενό γιατί δεν το είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, για να έχουν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ζητώ από την Κυβέρνηση να υπάρξει άμεση ρύθμιση και για όσους έχασαν τη ζωή τους και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις οικογένειές τους και για όσους στο τέλος θα έχουν προβλήματα μετά τη μάχη με το κορωνοϊό να έχουν την αντιμετώπιση όπως προβλέπεται για εργατικά ατυχήματα”.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη στήριξη των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού, λέγοντας πως έχει ζητήσει την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού. Η κα Γεννηματά ανέφερε ότι “85.000 εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό, βρίσκονται σε στάδιο μετάβασης. Από την αναστολή εργασίας, στο επίδομα ανεργίας. Από τα 534 ευρώ στα 400 ευρώ. Ο ΟΑΕΔ όμως θέλει 40 με 60 ημέρες για να κάνει αυτή τη μετατροπή και να πληρώσει. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν οι οικογένειες αυτών των ανθρώπων χωρίς κανένα εισόδημα μέσα στις γιορτές. Και είναι άνθρωποι που έχουν δουλέψει ίσως το πολύ για δύο μήνες μέσα σε αυτό το χρόνο. Και αν τυχαίνει να είναι δύο σύζυγοι στην ίδια κατηγορία καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για μία οικογένεια με παιδιά. Έχω ζητήσει την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, έτσι ώστε να συνεχίσει τη στήριξή τους και για το Δεκέμβριο, να κάνουν τις γιορτές και η μετάβαση να γίνει τον επόμενο μήνα να μην μείνουν χωρίς εισόδημα οι οικογένειες αυτές. Είναι σοβαρό ζήτημα όπως για τους μακροχρόνια άνεργους που μόνο οι 120.000 καλύπτονται από το επίδομα που δίνει, είναι πάνω από 300.000 που δεν έχουν κανένα έσοδο. Και οι 300.000 συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη που περιμένουν τις εκκρεμείς συντάξεις. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να λέμε όλα καλά πηγαίνουν”.
Παράλληλα ανέφερε ότι γίνεται “διαπραγμάτευση για τις κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων στον τουρισμό και γίνεται λόγος για τη μείωση μισθών τους κατά 20%. Για ποιους μισθούς, αυτούς που δεν πήραν; Δεν πρέπει να αφήσει η Κυβέρνηση να δημιουργηθεί μία εργασιακή ζούγκλα στον τουρισμό. Δεν μπορεί να σηκώσουν τα βάρη και τα κόστη της κρίσης μόνο οι εργαζόμενοι. Υπάρχει λύση για τον τουρισμό να γίνει ελκυστικό το πακέτο μας και ανταγωνιστικό το προϊόν μας μειώνοντας το ΦΠΑ στο 6% και στον τουρισμό και στην εστίαση, που έχουν χτυπηθεί, αλλά δεν το κάνει η κυβέρνηση. Επιλέγει να μην ακούσει προτάσεις που είναι κατατεθειμένες στο τραπέζι για μήνες”.

Η κα Γεννηματά επανέλαβε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για κούρεμα για όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, στο 30% και 120 δόσεις, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία βιώσιμη λύση και ένα λογικό κούρεμα των υποχρεώσεων για να μην βάλουν λουκέτο. Γιατί αυτοί που άντεξαν δέκα χρόνια κρίσης, θα αναγκαστούν μόλις σταματήσουν οι αναστολές και δεν θα μπορούν να πληρώσουν”.

Αναφερόμενη στη Σύνοδο Κορυφής έκανε λόγο για ήττα του Πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την οποία επιχειρεί να καλύψει η προπαγάνδα της Κυβέρνησης, αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται.

“Το κύριο θέμα αν μπορεί να διεκδικήσει ο πρωθυπουργός με τρόπο πιεστικό και αποφασιστικό να υπάρξουν αποφάσεις στη Ευρώπη Ένωση. Όμως η αιτία του προβλήματος είναι στα μηνύματα που εκπέμπει η Ελλάδα. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν εξέπεμψε αυτό το μήνυμα της αποφασιστικότητας απέναντι στην Τουρκία, που θα δέσμευε και θα πίεζε τους εταίρους μας να καταλήξουν να πάρουν αποφάσεις για σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία. Όταν διαρκώς κάνεις πίσω και δεν θέτεις τις κόκκινες γραμμές, όταν Υπουργοί σου αμφισβητούν δυνητικά, ζητήματα κυριαρχίας και όχι απλά κυριαρχικά σου δικαιώματα, στέλνεις ένα μήνυμα ότι εμείς είμαστε εδώ να συζητήσουμε, τι, σε ποιο επίπεδο, για ποια θέματα; Είμαστε έτοιμοι για όλα; Είναι λάθος μήνυμα και διαφωνούμε απόλυτα. Αυτό το μήνυμα οδήγησε στην ήττα του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήττα που προσπαθεί να καλύψει η προπαγάνδα της Κυβέρνησης, αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται”.

Σε ερώτηση για την αναφορά στο βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου περί ξυλοδαρμού του Πρωθυπουργού στη Βουλή είπε πως δεν έχει διαβάσει το βιβλίο. “Είναι όμως αυτονόητο ότι κάθε συγγραφέας και ο συγκεκριμένος, αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτά που γράφει. Η δική μου προτεραιότητα είναι τα πολύ σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων αυτή την εποχή, όπως φαίνεται με τη δουλειά μας και με τις παρεμβάσεις μας καθημερινά”, πρόσθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος