Φ.Γεννηματά: Μακιγιάζ της ΝΔ στον νόμο Κατρούγκαλου το νέο ασφαλιστικό (video)

Με ομιλία της Φώφης Γεννηματά άρχισε η εκδήλωση για το ασφαλιστικό που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Βουλή με πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγης. Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ως “μακιγιάζ στο νόμο Κατρούγκαλου”, ζήτησε εθνικό διάλογο  και τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει το νομο της κοινοπραξίας -όπως είπε- Κατρούγκαλου Βρούτση.

Μιλώντας σε ημερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, ενώπιον εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι με την κυβερνητική πρόταση «ο νόμος Κατρούγκαλου, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά ζει και βασιλεύει, έστω και με μερικές σωστές καθ΄ υπόδειξη του Συμβουλίου Επικρατείας ρυθμίσεις.

Είναι μακιγιάζ της ΝΔ στον νόμο Κατρούγκαλου. Μπορούμε να τον λέμε από σήμερα “νόμο Κατρούγκαλου Βρούτση”. Κατέστησε σαφές ότι «όπως καταψηφίσαμε τον νόμο Κατρούγκαλου, θα καταψηφίσουμε και τνο νόμο της κοινοπραξίας. Όπως είχα δηλώσει σε ανάλογη εκδήλωση εδώ στη Βουλή, ο νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται, καταργείται».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρότεινε τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου για μια πραγματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

«Αυτό όμως προϋποθέτει τρεις μεγάλες παραδοχές» ανέφερε η κ. Γεννηματά και εξήγησε:

«Πρώτον: Ότι στην χώρα θα προκαλέσουμε αναπτυξιακή έκρηξη, με νέες επενδύσεις, καινοτομίες και νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι πάντα το πρώτο μας μέλημα.

Δεύτερον: Ότι θα αντιμετωπίσουμε δραστικά την Δημογραφική κρίση, που απειλεί το μέλλον μας ως κοινωνία, αλλά και το μέλλον του Ασφαλιστικού.

Τρίτον: Ότι θα φέρουμε νέους πόρους στο Σύστημα. Οι σημερινοί δεν αρκούν για μεγάλες μακροπρόθεσμου χαρακτήρα θετικές παρεμβάσεις».

Η κ. Γεννηματά ζήτησε «να καταργηθεί το Υπερταμείο της υποτέλειας και να μετατραπεί σε Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, των υδρογονανθράκων, του ορυκτού πλούτου της χώρας. Από τα έσοδά του μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το Ασφαλιστικό, όπως και να δώσουμε κίνητρα για Επενδύσεις, αλλά και περιβαλλοντικές δράσεις».

Σύμφωνα με την πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ οι βασικές αδικίες που διατηρεί το κυβερνητικό ομοθέτημα, είναι η διάταξη για την ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια σύνταξη με την ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, η οποία εξαφανίζει την προοπτική ανάπτυξης του δεύτερου πυλώνα της Ασφάλισης και ειδικά των επαγγελματικών ταμείων.

Ζήτησε παράλληλα να μπει τέλος στα προσωρινά επιδόματα και να χορηγείται κανονικά η 13η σύνταξη ,ενώ ανέφερε ότι από το κυβερνητικό σχέδιο απουσιάζει κάθε μέριμνα για την επαναφορά του ΕΚΑΣ, ως κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους, δεν αποκαθίσταται η μεγάλη απώλεια στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας, διατηρούνται πλήρως οι αδικίες για τις συντάξεις των ομογενών μας από την Αλβανία και τον Πόντο, ενώ η διαφημιζόμενη μείωση των εισφορών αφορά κυρίως αυτές των εργοδοτών-εργαζομένων υπέρ ΟΑΕΔ, δηλαδή αφήνει λιγότερους πόρους για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σε αναλυτική εξειδίκευση των αρνητικών σημείων της πρότασης Βρούτση και εξήγηση των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής, προχώρησαν αμέσως μετά ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης που είχε εισηγηθεί την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2010-2012 και ο βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης, αρμόδιος για το θέμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Λίνα Μπεθάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος