Φ. Γεννηματά: Κριτική στην κυβέρνηση για εθνικά θέματα, εκλογή ΠτΔ και εργασιακά

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά στην πρώτη ομιλία της τη νέα χρονιά, στη συνεδρίαση των υπεύθυνων των τομέων πολιτικής του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στο στόχαστρό της βρέθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, για το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Μητσοτάκης: «Επέλεξε όμως να προσέλθει – ως φαίνεται – και χωρίς επαρκή προετοιμασία, με αποτέλεσμα να μεταβληθεί σε αμήχανο θεατή της συνέντευξης του κ. Τραμπ κατά του Ιράν. Ένα θέμα στο οποίο δεν έχει κανένα λόγο και συμφέρον να εμπλακεί η χώρα μας. Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε ανησυχία στον ελληνικό λαό. Ιδιαίτερα γιατί δεν προβλήθηκαν όπως έπρεπε οι εθνικές μας θέσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Επιφυλάχθηκε δε, να κάνει ολοκληρωμένη εκτίμηση μετά την επίσημη ενημέρωση, τη Παρασκευή το μεσημέρι, σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον κ. Τραμπ. Απέναντι στον κ. Τραμπ που έχει αποδείξει ότι κινείται μόνο με βάση το “δίκαιο των ισχυρών”, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει διαρκώς να τονίζει την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητά μας για την πλήρη υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων….Να θυμίζει ότι μας συνδέουν σχέσεις συμμαχίας και όχι υποτέλειας. Και ότι αν ανέχονται από την Τουρκία παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εις βάρος μας, αυτό θα αποτελεί άλλη μια τεράστια πηγή προβλημάτων και ανασφάλειας στην περιοχή, γιατί δεν θα γίνει αποδεκτό. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ως προς τον εκλογικό νόμο, δήλωσε πως: «Λέμε “ναι” στην πολιτική σταθερότητα. Αλλά με ένα πιο δίκαιο και ουσιαστικά αναλογικότερο εκλογικό νόμο, που δίνει την δυνατότητα ισχυρών κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας. Κυβερνήσεων που εκφράζουν και στηρίζονται σε μια ευρύτερη λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα πούμε όμως ένα ηχηρό “όχι” στην επανάληψη λογικών που οδηγούν στον τεχνητό δικομματισμό που διχάζει τον λαό μας. Αλλά και οδηγούν σε αδύναμες κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας, που επιβιώνουν κοινοβουλευτικά ελέω του bonus του εκλογικού νόμου».

Αναφερόμενη στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σχολίασε ότι: «η αναγκαία ισορροπία στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της εθνικής συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Αυτή είναι η σταθερή θέση μας. Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει την λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κ. Τσίπρας με την συνταγματική αναθεώρηση και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της ΝΔ, τότε βέβαια θα διαφωνήσουμε. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε την δική μας πρόταση προσώπου, με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα. Στην παρούσα φάση δεν έχει κανένα νόημα η ονοματολογία».

Τέλος, προανήγγειλε πρωτοβουλίες στήριξης των αγώνων των εργαζομένων και την κατάθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας για την χορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος