Στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, μίλησε το βράδυ της Πέμπτης 10/9 η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά: “Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να ξαναφέρει την ελπίδα που ενταφίασε ο κ. Τσίπρας, μαζί με το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο.
Εμείς δεν ξεχνάμε. Ο κ. Τσίπρας μπορεί; ΟΧΙ. Δαιμονοποίησε την πολιτική ζωή για να κερδίσει ψήφους.
Σ’ αυτόν εδώ το χώρο, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, ο κ.Τσίπρας καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, έδινε τη 13η σύνταξη, επανέφερε αφορολόγητο 12.000 και κατώτατο μισθό για όλους 751 ευρώ. Και δήλωνε : το μνημόνιο θα είναι άκυρο από το πρώτο βράδυ της εκλογικής μας νίκης.
Τελικά παρέδωσαν τη χώρα αμαχητί και υπέγραψαν ότι τους έδωσαν, λευκή επιταγή μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Πέντε χρόνια ως αντιπολίτευση βουτηγμένα μέσα στο μίσος και στο ψέμα. Επτά μήνες ως κυβέρνηση γεμάτοι ψέματα, πισωγυρίσματα, μεγάλα λόγια και ανικανότητα. Επτά μήνες ροκάνιζαν το χρόνο. Δέσμευσαν όλα τα αποθεματικά του κοινωνικού κράτους.
Επέβαλαν τα capital controls. Αφυδάτωσαν την πραγματική οικονομία. Σταμάτησαν την εκτέλεση των έργων του ΕΣΠΑ. Η κατάσταση στην οποία οδήγησε την οικονομία μας η επτάμηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τραγική!”.
Aσκώντας κριτική στη ΝΔ, η κ. Γεννηματά είπε: “Ο κ. Μειμαράκης μπορεί; ΟΧΙ. Με ευθύνη της παράταξης του φτάσαμε έως εδώ. Όμως και από τη ΝΔ ακούσαμε πολλά τα τελευταία χρόνια:
18 δις ισοδύναμα, άλλο μείγμα πολιτικής,
Επαναδιαπραγμάτευση έλεγε η Νέα Δημοκρατία στο Ζάππειο 1,2,3.΄Ανθρακες ο θησαυρός. Και όλα αυτά ειπώθηκαν με περισσό θράσος είναι αλήθεια, πασπαλισμένα με θεωρίες συνωμοσίας και διπλές εκλογές.
Γιατί ανεξάρτητα από τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος, δεν θα φτάναμε ποτέ σ’ αυτό το σημείο χωρίς την καταστροφική 5ετία 2004-2009. Και τώρα ο κ. Μειμαράκης ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ εμπόδισε την περίοδο της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης να προχωρήσουν κάποιες από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Τους εμποδίσαμε να εφαρμόσουν το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά τους. Δηλαδή να εξυπηρετήσουν τους οικονομικά ισχυρούς, να μην πάρουν μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, να αποδεχθούν απαράδεκτες προτάσεις για τις ομαδικές απολύσεις και την κοινωνική ασφάλιση.
Αν αυτή είναι η «κατηγορία» απαντάμε: Ναί το πράξαμε και είμαστε υπερήφανοι γι΄ αυτό”.
Μιλώντας για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σε διάφορα επίπεδα, η κ. Γεννηματά τόνισε για το πολιτικό σύστημα, πως “πρέπει να διαμορφώσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Οι προτάσεις μας συμβάλλουν με τόλμη σε αυτό. Όπως και συμβάλλουν στην εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, που ευνοεί τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, την σταθερότητα.
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτές.
Προτείνουμε:
- Πάγιο εκλογικό σύστημα στηριγμένο στην απλή αναλογική, χωρίς τα bonus των εδρών που διχάζουν και πολώνουν
- Κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών
- Εκλογή ΠτΔ από την Βουλή χωρίς διάλυση της.
- Ρόλος του ΠτΔ στην επιλογή της ηγεσίας Δικαιοσύνης, Ενόπλων Δυνάμεων, Ανεξάρτητων Αρχών.
- Περιορισμοί στην δυνατότητα πρόωρης διάλυσης της Βουλής
- Ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία περί δίωξης υπουργών. Ο Χρόνος παραγραφής ο ίδιος για όλους τους Έλληνες πολίτες.
- Πόθεν έσχες ουσιαστικό, που δεν εξαρτάται από πολιτικές δυνάμεις, για όλους όσους συγκεντρώνουν εξουσία στην χώρα μας. Το Ελεγκτικό Συνέδριο να έχει την τελική ευθύνη του ελέγχου.
- Πλήρης διαφάνεια και έλεγχος στην χρηματοδότηση των κομμάτων”.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Στη δημιουργία ενός Τρίτου Πόλου, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: “Ναι μπορούμε. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είμαστε εδώ ξανά δυνατοί. Με στόχο μαζί να δώσουμε λύσεις. Διαμορφώνουμε ένα προοδευτικό ρεύμα που εκφράζει το ριζοσπαστικό κέντρο, το δημοκρατικό σοσιαλισμό και την Ευρωπαϊκή Σοσιαλοδημοκρατία.
Ένα ρεύμα που μπορεί να γίνει ξανά πλειοψηφικό. Η εποχή της λεηλασίας του ΠΑΣΟΚ και της απομόνωσης των δυνάμεων του τελείωσε ΟΡΙΣΤΙΚΑ.
Το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα δυναμικό τρίτο εναλλακτικό πόλο με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο.
Διεκδικούμε την ψήφο του Ελληνικού λαού ώστε να αναδειχθεί μια τρίτη δύναμη που θα επιβάλει την συνεργασία, την πολιτική σταθερότητα.
Προσωπικά δίνω τη μάχη μέσα από το ΠΑΣΟΚ για να υπερασπιστούμε την ιστορία της παράταξης.
Πιστεύω στην ανασυγκρότηση και επανασύνδεση του χώρου, εργάζομαι γι αυτή την υπόθεση και καλώ όλους τους πρώην συντρόφους μου να ξανασυναντηθούμε.
Το ΠΑΣΟΚ ήταν είναι και θα είναι το σπίτι μας. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ένα κόμμα, λαϊκό, πατριωτικό, σοσιαλιστικό. Ένα κόμμα ευθύνης. Αυτή την παράταξη υπερασπιζόμαστε. Γι’ αυτή την παράταξη δίνουμε τη μάχη στις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου”.
Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Σωτήρης Μπαρμπαρούσης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος