Ευρωεκλογές: Τα ποσοστά-μηνύματα και το ρεκόρ αποχής

Πρώτη αλλά με απώλειες αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές, που σημαδεύτηκαν από την πρωτοφανή αποχή, η οποία ξεπέρασε το 60%. «Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο λαός στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειές του, για καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες αστοχίες. Στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάτω από τον πήχη που είχε θέσει ο Στέφανος Κασσελάκης, τρίτο παρέμεινε το ΠΑΣΟΚ, αύξησε τα ποσοστά του το ΚΚΕ, σημαντική άνοδος για την Ελληνική Λύση.

Ειδικότερα, με καταμετρημένο το 99,98% των ψήφων, η ΝΔ προηγείται με 28,31% και 7 έδρες,  ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,92% και 4 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 12,79% και 3 έδρες, η Ελληνική Λύση με 9,30% και 2 έδρες, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 9,25% και 2 έδρες, η Νίκη με 4,37% και μία έδρα, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,40 % και μία έδρα και η Φωνή Λογικής, με 3,04% και μία έδρα.

Ευρωεκλογές: Τα ποσοστά-μηνύματα και το ρεκόρ αποχής

Ευρωεκλογές: Τι ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού

Ευρωεκλογές 2024: Πως ψήφισαν οι εκλογείς ανάλογα με την ιδεολογία τους

Ποιοι εκλέγονται

“Πρωταθλητής” στις ψήφους αναδείχθηκε ο Γιώργος Αυτιάς, ο οποίος κατέχει την πρώτη θέση σε σταυρούς, στις ευρωεκλογές 2024.

Ειδικότερα

ΝΔ

 •  Γιώργος Αυτιάς 
 •  Βαγγέλης Μεϊμαράκης
 •  Φρέντης Μπελέρης
 •  Ελίζα Βοζέμπεργκ 
 •  Μανώλης Κεφαλογιάννης 
 •  Ελεονώρα Μελέτη
 •  Δημήτρης Τσιόδρας 

ΣΥΡΙΖΑ

 • Κώστας Αρβανίτης
 • Νίκος Φαραντούρης
 • Νίκος Παππάς
 • Έλενα Κουντουρά

ΠΑΣΟΚ

 • Νίκος Παπανδρέου
 • Γιάννης Μανιάτης
 • Αθανάσιος (Σάκης) Αρναούτογλου

Ελληνική Λύση

 • Φράγκος Εμανουήλ
 • Γαλάτω Αλεξανδράκη

ΚΚΕ

 • Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος
 • Κωνσταντίνος Παπαδάκης

 Νίκη

 • Νίκος Αναδιώτης

Πλεύση Ελευθερίας

 • Μαρία Ζαχαριά

Φωνή Λογικής

 • Αφροδίτη Λατινοπούλου

“Νικήτρια” της εκλογικής αναμέτρησης ήταν πάντως η αποχή, η οποία έφθασε το 59,25% με τη συμμετοχή 3.753.556 πολιτών από τους 9.211.510 εγγεγραμμένους. Πρωταθλήτρια της αποχής αναδείχθηκε η Φλώρινα με ποσοστό 74,61% και ακολουθεί ο νομός Κεφαλληνίας με ποσοστό 72,06% και ο νομός Λακωνίας με ποσοστό 70,55%.

Ευρωεκλογές 2024: Ιστορικό ρεκόρ αποχής – Στο 60% το ποσοστό

Ευρωεκλογές 2024: Οι νομοί – πρωταθλητές της αποχής

Τα μηνύματα των αρχηγών

«Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «αυτό θα κάνουμε ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» ενώ τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Επίσης επισήμανε την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στη χώρα μας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία χρόνια χωρίς εκλογές, και θα επιταχύνει τις προσπάθειές για καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες αστοχίες.

«Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός του έχει δώσει τον χώρο και τον χρόνο για να χτίσει κυβερνητική πρόταση.

«Η πρωτοφανής αποχή και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι τα δυο ισχυρά μηνύματα της κάλπης», ανέφερε αρχικά ο Νίκος Ανδρουλάκης στις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε ότι η πλειοψηφία δεν συμμετείχε σε μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, που επηρεάζει άμεσα τις ζωές όλων μας. Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι αποδείχθηκε πως μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, νιώθει ότι το πολιτικό σύστημα του έχει γυρίσει την πλάτη και σήμερα γύρισε τη δική του.

«Σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και σημείωσε ότι όλοι οι Έλληνες μπορούν να συστρατευθούν με το κόμμα του.

«Ευχαριστούμε και χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και ψήφισαν σήμερα το κόμμα μας σε όλη τη χώρα. Χαιρετίζουμε τον λαό και τη νεολαία των μεγάλων αστικών κέντρων, ιδιαίτερα της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, που ανέδειξαν το ΚΚΕ ξανά ως 3η δύναμη με μεγάλη διαφορά. Συνολικά, το ΚΚΕ καταγράφει μια ακόμα σημαντική άνοδο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 και σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, όπου είχε επίσης ανεβάσει τα ποσοστά του», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αυξήσαμε τα ποσοστά μας σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Θα συνεχίσουμε με σθένος, με συνέπεια και με σοβαρότητα, να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του ελληνικού λαού, όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά, από αύριο, και μέσα στην Ευρώπη και θέλω να στηλιτεύσω κάτι το οποίο μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Έχουμε μια τεράστια αποχή, πάνω από 60%. Είναι μια τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς, υποδαύλιζε αυτή την αποχή» τόνισε από πλευράς του ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός.

«Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για την Πλεύση Ελευθερίας γιατί δώσαμε ζωή και στην ευρωβουλή, όπως έχουμε δώσει ζωή στη Βουλή» τόνισε η πρόεδρος τηςΠλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά τη «μάχη» των ευρωεκλογών.

Επιτέλους θα επικρατήσει η άνοδος της λογικής, υπογράμμισε η Αφοδίτη Λατινοπούλου.

Διαβάστε ακόμα:

Ευρωεκλογές 2024: Δείτε τα αποτελέσματα σε όλη την Επικράτεια και τις Περιφέρειες

Ευρωεκλογές 2024: Οι περιφέρειες όπου τα κόμματα πέτυχαν τις υψηλότερες επιδόσεις

Ευρωεκλογές 2024: Υπό τη σκιά της ακροδεξιάς η Ευρώπη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος