Σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα στην Αττική παρουσιάστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πεντέλη του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς, την περιφέρεια και τους δήμους των περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.
Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη: «δεν πρέπει να κρυβόμαστε από πρόσκαιρες εντυπώσεις είχαμε δύσκολη φωτιά να αντιμετωπίσουμε μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και κατέστρεψε και πολλές περιουσίες.
Η πολιτεία στη διάθεση της πλαίσιο πια κρατικής αρωγής δοκιμασμένο και απαίτηση μας να τρέξει γρήγορα – μπορούμε να το κάνουμε. Κάθε περιουσία που χάνεται είναι τραγωδία για τον ιδιοκτήτη. Έχουμε δυνατότητα να βοηθήσουμε να ξαναπατήσουν στα πόδια τους στους αριθμούς Που έχουμε μπορεί και πρέπει να τρέξει γρήγορα.
Πολύ μεγάλη επιτυχία και συλλογική κατάκτηση, έχει καταστεί κοινός τόπος και θέλω να το χαιρετίσω είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια και ο καθένας ξέρει ότι πρέπει να κάνει το δικό του έργο για κλιματική αλλαγή.
Τα κάναμε όλα τέλεια; Όχι αλλά πρώτη φορά είναι μια μεγάλη επιτυχία συλλογικής δράσης που πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε αν θέλουμε να προστατέψουμε τις δικές μας περιουσίες.
Έχουμε κάνει και σημαντικά βήματα στο συντονισμό υπουργείο πυροσβεστική δήμοι περιφέρεια δασαρχείων δεν συνέντευξη δεν συνέβαιναν αυτά στο παρελθόν».
‘Αμεσα έχουν ξεκινήσει ήδη καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά.
Από σήμερα, Τρίτη, 20/8/2024, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
Το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους δήμους θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες έως το τέλος Αυγούστου του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση αναθέτει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες την εκπόνηση και παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασια και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής.
Ταυτόχρονα, συμβασιοποιούνται ήδη με πόρους του ΤΑΑ και φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ και τις δασικές υπηρεσίες, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinero.
Υλοποιούνται και θα παρουσιαστούν τις προσεχείς εβδομάδες ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκ. στρεμμάτων με στόχο από την επόμενη αντιπυρική περίοδο να οριστούν δασικοί συνεταιρισμοί ως διαχειριστές των δασών στο πλαίσιο της δασικής Μεταρρύθμισης.
Εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42 εκ. στρεμμάτων.
Εκπονούνται για πρώτη φορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης «Κ. Δοξιάδης» που ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών.
Συνολικά διατίθενται πέραν των 2,1 δις ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της πολιτικής προστασίας και περίπου 1 δις ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασία και διαχειρίση των δασών μας.
Ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία, δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων, η πολιτική για τους καθαρισμούς οικοπέδων.
Διαβάστε το αναλυτικό κείμενο με τη δέσμη των μέτρων.
Πριν τη σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα Πεντέλης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου – Λυκείου Νέας Πεντέλης, το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, όπου τον υποδέχτηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, η Δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου και ο Διευθυντής του σχολείου.
Ο εκπρόσωπος της ΓΕΚ – Τέρνα που έχει αναλάβει ιδία δαπάνη την αποκατάσταση, τους παρουσίασε το σχέδιο και το πλάνο ανακατασκευής του γυμναστηρίου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 6 μήνες. Οι όποιες άλλες ζημιές έχουν υποστεί τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Πεντέλης θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη Δήμαρχο, επισκέφθηκε και την Ιερά Μονή Πεντέλης όπου τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος, ενώ έξω από τη Μόνη, μαζί με τον Υπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Βασίλη Κικίλια συνομίλησε με τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές πυροσβέστες που βρίσκονται εκεί.
Τέλος, με τη δήμαρχο μετέβη και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όπου ο Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Καθ. Μανώλης Πλειώνης, ο Αντιπρόεδρος Δρ. Σπύρος Βασιλάκος και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υποστήριξης Ερευνών Δρ. Θανάσης Μαρούσης τον υποδέχθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου. Ο κ. Πλειώνης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αντιπυρικά μέτρα που έχει λάβει το Αστεροσκοπείο, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να μην πληγούν οι εγκαταστάσεις του.
Tα αποτελέσματα των αυτοψιών και η πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή
Εν τω μεταξύ η πρώτη φάση της καταγραφής των ζημιών σε επιχειρήσεις και σπίτια στις πυρόπληκτες περιοχές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, και ήδη 146 κατοικίες κρίθηκαν ακατάλληλες και κατεδαφιστέες ή προσωρινά ακατάλληλες.
Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων της πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες. Η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις μέχρι 4 Σεπτεμβρίου.
Πρώτη αρωγή για σπίτια
10.000 ευρώ για βαριές ζημιές (που τα καθιστούν επικίνδυνες προς χρήση)
5.000 ευρώ για σοβαρές βλάβες (που τα καθιστούν προσωρινά ακατάλληλες)
Πρώτη αρωγή για επιχειρήσεις
2.000 ευρώ για σοβαρές υλικές ζημιές
4.000 ευρώ για πολύ σοβαρές υλικές ζημιές
Από τις 13 Αυγούστου τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, με 60 μηχανικούς, βρέθηκαν στις περιοχές των οκτώ Δήμων που επλήγησαν από την πυρκαγιά.
Από τις επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 277 κτίρια, τα 242 ήταν σπίτια, 28 αποθήκες, 3 δημόσια κτίρια και 4 επαγγελματικοί χώροι.
Σε ότι αφορά στις κατοικίες, 146 έχουν κριθεί ακατάλληλα προς χρήση. Από αυτές 55 έχουν χαρακτηριστεί με κόκκινη ένδειξη άρα κατεδαφίζονται, 91 με κίτρινη και δεν μπορούν να κατοικηθούν εάν δεν γίνουν επισκευές και 96 με πράσινο χρώμα που σημαίνει ότι μπορούν να διαμένουν οι ιδιοκτήτες παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχουν μικρής έκτασης ζημιές.
Σε επίπεδο επιχειρήσεων, τις αυτοψίες τις πραγματοποίησε η Περιφέρεια Αττικής και προκύπτουν 31 επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά.
Κλείνοντας, η δεύτερη φάση των αυτοψιών θα συνεχιστεί σε συνεργασία με τους δήμους, οι οποίοι συγκεντρώνουν αιτήματα πολιτών για πιθανές ζημιές που δεν έχουν καταγραφεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις φωτιές
Η κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων συνεχίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ανάληψη πολιτικών ευθυνών. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να βάζει στο κάδρο σφοδρής κριτικής την κυβέρνηση για τη διαχείριση στα πύρινα μέτωπά, και την εγκαλεί ότι δεν προέβη εγκαίρως αλλά αντιθέτως με μεγάλη καθυστέρηση σε αναγκαίες προσλήψεις.
Συγκεκριμένα, από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για προσλήψεις που υλοποιούν τα δασαρχεία για την αντιπυρική περίοδο μέσα στον Αύγουστο, με ενδεικτικό, όπως αναφέρουν το παράδειγμα του Δασαρχείου Ιστιαίας, θέμα το οποίο ανέδειξε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η υποστελέχωση των δασαρχείων, δεν αντιμετωπίζεται με ετεροχρονισμένες προσλήψεις, μετά την κρίσιμη περίοδο, όπως προκύπτει από την ένταση και το πλήθος των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, τονίζουν δηκτικά από την Κουμουνδούρου.
Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις, πρώτα απ’ όλα στον ελληνικό λαό και επιτέλους να αναληφθούν οι πολιτικές ευθύνες για την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη».
Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Κώστας Νούσης, Γιώργος Παντελάκης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος