Θέμα ημερών ή ακόμη και ωρών θεωρείται η αποφύλακιση της Εύας Καϊλή, ύστερα από 4 μήνες κράτησης. Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς κρίθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους για το σκάνδαλο Qatargate.
Όπως ανέφερε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, όταν η κατηγορούμενη για το σκάνδαλο έμαθε ότι αποφυλακίζεται, το πρώτο πράγμα που σκέφθηκε ήταν ότι θα δει ξανά το παιδί της. Ο δικηγόρος ανέφερε επίσης ότι η Εύα Καιλή δεν θα υποβάλει αίτημα για να έρθει στην Ελλάδα, αλλά θα μείνει στις Βρυξέλλες μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά της.
Μπορώ να σας πω ότι βγαίνει από την φυλακή με ψηλά το κεφάλι, με αξιοπρέπεια και χωρίς να έχει ομολογήσει αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Σύμφωνα με τον συνήγορό της, η Ευα Καϊλή επέλεξε να μείνει της με την κόρη της στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες ενώ ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, θα διαμένει μόνος του σε άλλη κατοικία, που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη δική της.
“Περιμένω με ανυπομονησία να βρεθεί το ηλεκτρονικό βραχιόλι για να βγω από τη φυλακή. Την πρώτη μέρα θέλω απλώς να μείνω στο σπίτι με την κόρη μου. Όλη μέρα μαζί της. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα την έχω δει μόνο δύο φορές το μήνα” τόνισε η Εύα Καϊλή στην εφημερίδα La Repubblica. “Θα μείνω στις Βρυξέλλες, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την αθωότητά μου” δήλωσε η 44χρονη.
Η Εύα Καϊλή ήταν η τελευταία, μεταξύ των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο χρηματισμού και διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο, που παρέμενε σε φυλακή του Βελγίου. Μετά τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, ελεύθερος υπό ηλεκτρονική επιτήρηση αφέθηκε ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, ο θεωρούμενος «εγκέφαλος» του Qatargate που συνεργάστηκε με τις Αρχές, ενώ ακολούθησε και η αποφυλάκιση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα.
«Περιπτώσεις, όπως της κυρίας Καϊλή, θεωρούνται τρόπαιο ή σύμβολο. Οπως ένας ποδοσφαιριστής που σηκώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο, η κυρία Καϊλή εδώ αναδύεται ως σύμβολο για να πουν ότι «ακόμη κι αν έχετε υψηλά αξιώματα, θα παραμείνετε στη φυλακή» και κυρίως για να πουν στους υπόλοιπους βουλευτές «μην είστε διεφθαρμένοι γιατί θα πάτε στη φυλακή για πολύ καιρό», ανέφερε ο έτερος συνήγορός της, Σβεν Μαρί.
Σύμφωνα με το Politico, η αποφυλάκιση της Καϊλή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των Αρχών να ξεκαθαρίσουν ποιοι μπορεί να βρίσκονταν υπό την επιρροή ξένων κυβερνήσεων ενώ εργάζονταν στο Κοινοβούλιο. Νομικοί επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι η διαδικασία κινείται προς μια δίκη σύντομα ή ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, χωρίς άλλες συλλήψεις το τελευταίο χρονικό διάστημα και με τους υπόπτους να βρίσκονται πλέον σε κατ` οίκον περιορισμό, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το που βρίσκεται η έρευνα.
Η υπό όρους αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή είχε ιδιαίτερη τεχνική δυσκολία αφού «είναι αδύνατον να βρεθεί υπό περιορισμό στο ίδιο σπίτι με τον συγκατηγορούμενο σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι», τόνισε ο Νίκος Κορογιαννάκης, δικηγόρος που ζει κι εργάζεται στις Βρυξέλλες. «Έπρεπε ήδη το θέμα αυτό να έχει διευθετηθεί από τη βελγική δικαιοσύνη», τόνισε ο δικηγόρος απαντώντας στο ερώτημα για το πότε και το πού θα μεταφερθεί σε κατ οίκον περιορισμό η κυρία Καϊλή.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος