Εξέταση μέτρων ενίσχυσης για όσους διεκόπη η σύνταξη χηρείας

Τρόπους για την ενίσχυση των ατόμων που, αν και έχουν ανάγκη, δεν θα μπορέσουν να πάρουν τη σύνταξη χηρείας μέχρι την συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου που προβλέπει ο ν.4387/2016, επεξεργάζεται η Κυβέρνηση.

Πρόκειται για το άρθρο 12 που επανακαθόρισε τις προϋποθέσεις απονομής συντάξεων χηρείας, καθώς αν ο επιζών σύζυγος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος, τότε η σύνταξη καταβάλλεται μόνο για τρία χρόνια, διακόπτεται και ξαναδίνεται στο 67ο έτος της ηλικίας.

Το ζήτημα απασχόλησε την Παρασκευή τη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

“Το έβαλαν μετ’ επιτάσεως οι δανειστές. Στη διαδικασία που είμαστε ήταν αδύνατο να επιμείνουμε χωρίς να κινδυνεύσει η κατάληξη της διαδικασίας της νομοθέτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση“, ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, για τις συνθήκες ψήφισης του συγκεκριμένου άρθρου.

“Έχουμε ακόμα δύο χρόνια μπροστά μας για να δούμε τι πολιτικές θα εφαρμόσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις ακραίες περιπτώσεις, για να βρούμε μέτρα ενίσχυσης των ατόμων αυτών, μέτρα εξεύρεσης εργασίας, μία σειρά μέτρα που επεξεργαζόμαστε και ερευνούμε στο υπουργείο”, πρόσθεσε και έκανε γνωστό πως ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η πρόβλεψη “για δύο χρόνια στη διάρκεια των πέντε ετών από το γεγονός του θανάτου, το Δημόσιο να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόληση ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση χηρείας και είναι αδύναμοι να ανταποκριθούν στις βιοποριστικές ανάγκες”.

Δριμύτατες επικρίσεις διατύπωσε ο κ. Καραθανασόπουλος, ο οποίος είπε ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκλήρωσε το έγκλημα των προηγούμενων κυβερνήσεων απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση. Ο βουλευτής χαρακτήρισε παραλογισμό το γεγονός ότι μπήκε ηλικιακό κριτήριο για την απονομή των συντάξεων χηρείας. «Δηλαδή, από τα 55 μέχρι τα 67 -δώδεκα χρόνια- τι θα κάνει; Θα πάει για δουλειά; Της διασφαλίζετε δουλειά;», ρώτησε ο κ. Καραθανασόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί της ουσίας καταργεί το δικαίωμα στη σύνταξη, και μετατρέπεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης σε ατομική ευθύνη.

Ο υφυπουργός απάντησε ότι η θέσπιση του άρθρου 12 προέκυψε από την εμμονή της ΕΕ να ισχύσει ο μέσος όρος στην Ευρώπη. “Και επειδή στην Ευρώπη, στη Γαλλία συγκεκριμένα, ισχύει το 55ο έτος, έτσι ακριβώς εμείς υποχρεωθήκαμε να διαμορφώσουμε τα όρια για τα θέματα υγείας», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι “σε άλλες χώρες είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα”.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος