Έβρος-μαρτυρία: «Οι Τούρκοι μάς μετέφεραν, δεν θα ερχόμασταν Ελλάδα»

Επί ένα χρόνο οι 38 μετανάστες φέρονται να ζούσαν στην Τουρκία χωρίς να έχουν σκοπό να έρθουν στην Ελλάδα, μέχρι τη στιγμή που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές. Κατήγγειλαν πως τούς οδήγησαν σε κέντρο κράτησης στην Αδριανούπολη και από εκεί στην τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου όπου τους περίμεναν διακινητές. Με βάρκες τούς μετέφεραν στην νησίδα εντός της τουρκικής επικράτειας. Ενδεικτική, η μαρτυρία της 27χρονης Μπαϊντά από την Συρία, που φαίνεται πως είναι μια από τις 9 γυναίκες.

«Οι Τούρκοι μάς έσπρωξαν σε δεύτερο νησί. Πέταξαν πολλούς εκεί. Μάς χώρισαν λες και ήμασταν ομάδα ποδοσφαίρου. Ανάμεσα σε δύο πλευρές. Ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Κανείς δεν μάς ήθελε. Κανείς δεν μάς άκουγε. Κανείς δεν ήθελε να μάς βοηθήσει», λέει η Μπαϊντά.

Για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού με σκοπό να ασκήσει πιέσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα περιμένοντας τις ελληνικές αρχές να αντιδράσουν, κατηγόρησε την Άγκυρα το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

«Οι Τούρκοι οργανωμένα και εσκεμμένα τούς αφήνουν στην μέση του ποταμού για να έρθει η Ελλάδα έξω από τον φράχτη να τούς πάρει και να τούς φέρει μέσα στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας αιτούντων άσυλο Μάνος Λογοθέτης, έκανε λόγο για προσπάθεια διπλωματικού επεισοδίου.

«Μεθοδεύεται διά ανθρώπων και άλλων οργανώσεων με μηνύματα, mail κλπ, ότι βρίσκονται άνθρωποι σε αυτό το νησί, που βασικό στόχο έχουν να πιέσουν τις ελληνικές αρχές να προβούν σε έρευνα και διάσωση σε ένα νησί, το οποίο για την Τουρκία και για εμάς βρίσκεται σε τουρκική επικράτεια και κατά αυτήν την έννοια να δημιουργηθεί ένα διπλωματικό επεισόδιο», αποκάλυψε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Λογοθέτης.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Α. Τσίπρας.

«Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις. Αλλά τάχα τα σύνορα δεν μπορούσαν να τα «παρακολουθήσουν», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για εργαλειοποίηση μιας τραγωδίας κατηγορεί η κυβέρνηση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας στηρίζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του σε δήθεν δικαιωματιστές και στην προπαγάνδα που διασπείρουν αλλότριες δυνάμεις», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Αν ο κύριος Τσίπρας θέλει να ανοίξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και να μπαίνει ελεύθερα χωρίς έλεγχο οποιοσδήποτε όπως επί των ημερών του ας το πει ευθέως», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Η κυβέρνηση του Turkaegean και του Όρουτς Ρέιτς, που κόντεψε να φτάσει στη Σαλαμίνα, είναι η τελευταία που μπορεί να δίνει μαθήματα πατριωτισμού», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημείωσαν:

«Μέσα στην απόγνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάζει την αλήθεια και την πραγματικότητα ακροδεξιά πολιτική και μετατρέπεται σε φερέφωνο δουλεμπόρων και του καθεστώτος της γειτονικής χώρας».

«Η στημένη αντιπαράθεση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό εξοργίζει πλέον κάθε Έλληνα», σημειώνει η Ελληνική Λύση.

Το θέμα της κυριαρχίας στη νησίδα στον Έβρο φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με σχετική ερώτηση σημειώνοντας ότι φαίνεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο κάτι που όπως επισημαίνει είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

Τούρκοι διακινητές: Πώς δρουν – Η «ταρίφα» ανά μετανάστη

Μιλάμε για κυκλώματα διακινητών που χαρακτηρίζονται ως λερναία ύδρα με πολλούς από τους αρχηγούς να βρίσκονται, όπως έχει διαπιστωθεί από τις ελληνικές αρχές, στη Τουρκία και με τους επιχειρησιακούς βραχίονες να αναλαμβάνουν τη διαδικασία μετακίνησης των μεταναστών στη χώρα μας.

Συνεχώς αναζητούν νέους τρόπους αλλά και δρόμους ώστε να παραπλανούν τις αρχές.

Ο τιμοκατάλογος κυμαίνεται ανάλογα με το ταξίδι, το μέσο και τον προορισμό, από 3.000 έως και 10.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος