Περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου την ώρα που οι υπάρχουσες δομές δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ούτε τους μισούς. Σε σύσκεψη στο Μαξίμου αναζητήθηκε λύση και για 2.000 πρόσφυγες που αναμένεται να μετεγκατασταθούν στην Κρήτη στις αρχές του 2017.
Ξεπερνούν πλέον τις 15.000 συνολικά (15.067) οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου όταν οι υπάρχουσες δομές μπορούν να φιλοξενήσουν μόλις 7.903.
Η ανάγκη αποσυμφόρησης της Σάμου συμφωνήθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον υπουργό επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη όπου εξετάσθηκαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Σύμφωνήθηκαν μεταξύ άλλων:
-Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες και τα ασυνόδευτα παιδιά και
-Η δημιουργίας κλειστής δομής φιλοξενίας
Εως τον Νοέμβριο θα έχει ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό η υπηρεσία ασύλου ενώ θα ληφθούν ειδικά μέτρα ανακούφισης των κατοίκων της Σάμου και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων.
Στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, συμμετείχαν, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτή υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Παύλος Αδακτυλίδης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παρασκευάς Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ελισσαίος Μαυρατζιώτης.
Την ίδια ώρα στην Κρήτη, τον γρίφο της διαχείρισης των 2000 προσφύγων που αναμένεται να μετεγκατασταθούν εκεί προσπάθησαν να λύσουν οι δήμαρχοι του νησιού σε σύσκεψη που έγινε παρουσία του επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λε Κλερκ.
Οι πρόσφυγες που θα φτάσουν στην Κρήτη στις αρχές του 2017 θα φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα και ξενώνες ενώ εκείνοι που θα έρθουν νωρίτερα θα διαμείνουν σε ξενοδοχειακά καταλύματα καθώς
οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί από την Ύπατη Αρμοστεία θα διατεθούν όχι νωρίτερα από τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Η Ύπατη Αρμοστεία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει αναλάβει τη φιλοξενία στη χώρα μας 13.434 προσφύγων.
Σήμερα
-7700 πρόσφυγες διαμένουν σε διαμερίσματα
-3600 σε ξενοδοχεία
-400 σε ανάδοχες οικογένειες και
-600 ανήλικοι σε ξενώνες
Την ευθύνη για την εύρεση κατοικιών στην Κρήτη και τη σύναψη συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες θα αναλάβει ένας υπό σύσταση φορέας που θα συντονίζει τους δήμους. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών προβληματίζει ωστόσο τους δημάρχους.
Η Ύπατη Αρμοστεία θα καλύψει το ενοίκιο διαμερισμάτων για ένα χρόνο μέχρι του ποσού των 400 ευρώ τον μήνα καθώς και έξοδα σίτισης 90 ευρώ τον μήνα για κάθε άτομο.
Μέριμνα θα υπάρξει και για την καταγραφή των παιδιών ώστε να ενταχθούν στο σχολικό περιβάλλον κάθε περιοχής.
Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος