EUMED9: Αναμένεται απάντηση Μακρόν στη συμμαχία AUKUS από τη Σύνοδο της Αθήνας

Στην Αθήνα διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής των κρατών – μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή 9 ηγετών, μεταξύ των οποίων ο Μάριο Ντράγκι και ο Εμανουέλ Μακρόν. Τα βλέμματα όλων στρέφονται στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου απόψε, μια μέρα μετά την ανατροπή στο γεωπολιτικό σκηνικό με το τριμερές αμυντικό σύμφωνο απέναντι στην Κίνα που προκάλεσε τριβές με τη Γαλλία.

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται η Αθήνα, όπου διεξάγονται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ε.Ε.

Σε μια χρονική συγκυρία σημαντικών προκλήσεων όχι μόνο για τη Μεσόγειο, αλλά και για άλλες περιοχές του παγκόσμιου χάρτη, στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκονται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγέτες της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας.

Οι ηγέτες συζητούν για:

  • τις προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
  • νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως του προσφυγικού-μεταναστευτικού, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
  • κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι εφετινές εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Med9 θα εστιάσουν στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, τόνισε πως «η λύση είναι να εφαρμόσουμε την απόφαση που λάβαμε από κοινού, να γίνει δηλαδή η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος και να εφαρμόσουμε τα μέτρα της Πράσινης Συμφωνίας που είναι απαραίτητα ώστε να αναμορφώσουμε το πρότυπο της οικονομικής και κοινωνικής μας ανάπτυξης, ώστε να αλλάξουμε το υφιστάμενο μοντέλο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι στο μήνυμά του σημειώνει πως «θα πρέπει να δράσουμε από κοινού για έναν κοινό σκοπό. Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι ισχυρότερη».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι, ενώ την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και νωρίς το μεσημέρι υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Κροάτη ομόλογό του.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η παρουσία του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στις εργασίες της Συνόδου, η οποία σηματοδοτεί τη βαρύτητα που ο ίδιος αποδίδει στη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου, ιδιαίτερα αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και παρέμβασή του σχετικά με τη δημιουργία του τριμερούς σχήματος ΗΠΑ-Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας.

Στη Σύνοδο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υιοθετηθούν δύο κείμενα. Η Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο και η (πολιτική) Διακήρυξη της EUMED.

Όπως επισημαίνεται, οι προκλήσεις για τις χώρες του Νότου είναι γνωστές. Πέραν της κλιματικής αλλαγής, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, που εν δυνάμει μπορούν να προκαλέσουν νέες προσφυγικές ροές, οι παραβατικές συμπεριφορές τρίτων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο και η κατάσταση στο Λίβανο και τη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός με άρθρο του στην El Pais, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κλιματική κρίση απειλεί πλέον ευθέως τις ακτές της Μεσογείου.

Στο άρθρο του υπό τον τίτλο «Τι θα σκεφτούν για εμάς; Το πράσινο μήνυμα από την Αθήνα για τη Μεσόγειο», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον μια αφηρημένη έννοια. Αποβιβάστηκε στις όμορφες ακτές μας. Αποτελεί μία ορατή απειλή για το περιβάλλον, για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. Γι’ αυτό κι είμαι βέβαιος ότι οι ηγέτες της EUMED θα υποστηρίξουμε από κοινού ένα σχέδιο άμεσης και φιλόδοξης δράσης. Η οποία θα περιλαμβάνει πολλά επίπεδα, θα συντονίζεται διαρκώς και ασφαλώς θα απλώνεται στον χρόνο».

Από τις 06.00 έως τα μεσάνυχτα, απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και γύρω από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λόγω της διάσκεψης κορυφής.

Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Κροάτη ομόλογό του.

«Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να συζητήσουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα, τις γεωπολιτικές προκλήσεις στη Μεσόγειο, αλλά, βεβαίως, και οικονομικά θέματα, θέματα διαχείρισης της πανδημίας και πώς θα ανοίξουμε εκ νέου τις οικονομίες. Αλλά φυσικά και θέματα που σχετίζονται με τη νότια γειτονία. (…) Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως στηρίζουμε τον στόχο σας για ακόμη μεγαλύτερη ενσωμάτωση στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Είμαι επίσης ευγνώμων που η Κροατία, μαζί με την Σλοβενία, συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής MED, των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την περιοχή της Μεσογείου, που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. (…) Πιστεύω ότι πρόκειται για πολύ καλή διεύρυνση αυτού του σχήματος, καθώς τόσο η Σλοβενία όσο και η Κροατία, χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο και την Αδριατική, ανήκουν σε αυτή την ομάδα» τόνισε, από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός, Αντρέι Πλενκόβιτς.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, η Άγκυρα συνέχισε τις προκλητικές κινήσεις: ενώ ο σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε Navtex για έρευνες για τον αγωγό EastMed, μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου στο Καρπάθιο, στο Στενό της Κάσου και ανατολικά της Κρήτης, οι τουρκικές αρχές απάντησαν με δική τους, που δηλώνει ότι μέρος της περιοχής που έκανε αναγγελία η Ελλάδα εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, βάσει της μονομερούς δήλωσης της Τουρκίας, που ενσωμάτωσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Την ερχόμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Αθήνα θα συνεχίσει τον διπλωματικό της μαραθώνιο με ξεκάθαρα μηνύματα αποφασιστικότητας για διεύρυνση των συνεργασιών της.

Ρεπορτάζ: Δήμητρης Γκάτσιος, Εμανουέλα Αργείτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος