Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Πώς θα αξιοποιηθούν 32 δισ. την επόμενη εξαετία

Μέσα σε 2.000 σελίδες με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ξετυλίγεται το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη εξαετία.

Το Σχέδιο περιλαμβάνει 170 δράσεις εκ των οποίων
* 112 αφορούν έργα- επενδύσεις και
* 58 μεταρρυθμίσεις

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: “είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισ. ευρώ, 32 δισ. ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισ. σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό”.

Βασικοί πυλώνες είναι:
* Πράσινη μετάβαση
* Ψηφιακή μετάβαση
* απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή και
* ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας

“Τα δάνεια δεν θα επιβαρύνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα καθώς θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, ούτε και το χρέος. Οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν πρόσθετα έσοδα και ανάπτυξη”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι:
* το Εθνικό Σχέδιο να κατατεθεί στην Κομισιόν έως τα μέσα Απριλίου
* προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την προκαταβολή των 4,1 δισ. ευρώ Ιούλιο με Αύγουστο.

“Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ενέκρινε από το υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο για το σε ποιους φίλους και ημέτερους θα μοιράσει τα κονδύλια. Αυτό δεν είναι Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης αλλά σχέδιο των φίλων, των κολλητών και των προμηθευτών της κυβέρνησης”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

“Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης προχωρεί και πάλι χωρίς την στοιχειώδη εθνική συνεννόηση. Καμία ως τώρα συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα και ελάχιστη δημόσια διαβούλευση και μόνο σε γενικούς άξονες”, σχολίασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

“Το “εξωστρεφές, ανταγωνιστικό μοντέλο” είναι το μοντέλο που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τα “πήλινα πόδια” αυτού του μοντέλου έσπασαν την περίοδο της πανδημίας”, τονίζει το ΚΚΕ.

“Ένα «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης» που θα ευνοήσει μόνο τους αεριτζήδες, τους μεσάζοντες, την γερμανική βιομηχανία και όχι την Ελλάδα και τους Έλληνες”, αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μ. Κριθαρίδης αναφέρει: «Ας αφήσει ο κ. Μητσοτάκης το δήθεν Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης κι ας μας πει καλύτερα για το 5ο μνημόνιο που ετοιμάζει».

Η απόφαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το νόμο για το Ταμείο Ανάκαμψης θα καθορίσει και το αν θα υπάρξουν τυχόν καθυστερήσεις στην έξοδο της Κομισιόν για την άντληση των πρώτων κεφαλαίων από τις αγορές.

Πράσινα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Το 37% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθεί σε πράσινες επενδύσεις. Η Εθνική Οικονομία οφείλει τώρα να κάνει την πράσινη στροφή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη θωράκιση μας από μελλοντικές πανδημίες.

Παραγωγή καθαρής ενέργειας, προστασία βιοποικιλότητας, βιώσιμη γεωργία και κυκλική οικονομία είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα εξειδικευθούν οι επενδύσεις.

Ειδικά η προστασία της φύσης που πολλοί θεωρούσαν βαρίδι για την ανάπτυξη τώρα μπορεί να φέρει εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες μέσω του ήπιου τουρισμού.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Νίκος Πέτρου: «ακούμε πολλά χρόνια τώρα την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, προς αυτή την κατεύθυνση που συνάδει απόλυτα με τις ιδιαιτερότητες και τη σημασία και την υψηλή βιοποικιλότητα της Ελλάδας ελάχιστα βήματα έχουν γίνει Εκεί θα μπορούσε να υπάρχει ένα σχεδιασμός για το μπράντινγκ του ιδιαίτερου χαρακτήρα στην Ελλάδα που θα αποτελέσει πόλο έλξης. Οι δραστηριότητες αυτές είναι ήπιες και δίνουν κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες να προστατέψουν τις περιοχές αυτές».

Το Ταμείο Ανάκαμψης καλεί για ριζικές αλλαγές και στον αγροδιατροφικό τομέα ώστε να γίνει πιο βιώσιμος και πιο ασφαλής για τη δημόσια υγεία, για λόγους περιβαλλοντικούς και λόγους δημόσιας υγείας η κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να μειωθεί.

Η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για Πράσινη και Δίκαιη Ανάκαμψη, της Greenpeace, επισημαίνει: “Θα πάνε οι πόροι προς την κατεύθυνσή της βιώσιμης γεωργίας Θα στηρίξουμε τις βιώσιμες μεθόδους την τοπική παραγωγή, για να στηρίξουμε την παραγωγή που είναι πραγματικά προσαρμοσμένη στις συνθήκες της χώρας μας και θα καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της χώρας μας.

Θα στηρίξουμε την παράγωγη περισσότερων φρούτων και λαχανικών για να αρχίσουμε να φεύγουμε από την κτηνοτροφία, από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών που επίσης συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή”?

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε προγράμματα εξοικονόμησης ενεργείας, στην ηλεκτροκίνηση και στα δίκτυα ενεργείας.

Ο Ολιβιέ Βαρδακούλιας Οικονομολόγος, WWF Ελλάς, δήλωσε: “Γνωρίζουμε ότι κάποιες από τις επενδύσεις που προτείνονται είναι ευθυγραμμισμένες με αυτά που προτείνουμε εμείς, όπως η ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά δεν έχουμε ακόμη αρκετές λεπτομερείς για να αξιολογήσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάποιων επενδύσεων στις βιώσιμες μεταφορές συμπεριλαμβάνεται μόνο το δίκτυο ηλεκτροκίνηση δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για βιώσιμες δημόσιες μεταφορές”.

Η κυκλική οικονομία είναι πολύ ψηλά στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες Η Ελλάδα είναι πίσω στη διαχείριση αποβλήτων και πρέπει να κάνει άλματα.

Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φίλιππος Κυρκίτσος αναφέρει πως: «θα πρέπει να καλυφθούν πολύ μεγάλα κενά στη διαχείριση αποβλήτων, σε μονάδες κομποστοποίησης και εδώ μπορούν να γίνουν επενδύσεις.. υπάρχει έλλειψη στη χωριστή συλλογή των υλικών στην ανακύκλωση, υπάρχει το πληρώνω όσο πετάω, κίνητρα να πληρώνει ο πολίτης λιγότερα και μπορούμε να τα δούμε μέσα από τέτοια χρηματοδοτικά προγράμματα.
Άρα ιδού πεδίο δόξης λαμπρό να γίνουν πολλές επενδύσεις για αυτά τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στη διαχείριση των αποβλήτων».

Το λεπτομερές Εθνικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης θα βγει αυτή την εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος