Αισιοδοξία Ε. Τσακαλώτου για αρκετά καλή λύση στο χρέος (video)

Ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, από τις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο. Υπέρ, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και κατά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έντονη κριτική άσκησαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων νωρίτερα. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα αρχίσει στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου και η ψήφισή του αναμένεται το βράδυ της Κυριακής.

Για το απόγευμα της Κυριακής η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ενώ τα μέσα μεταφοράς το Σαββατοκύριακο θα παραμείνουν ακινητοποιημένα.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα «μία αρκετά καλή λύση» για το χρέος.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι πια κατανοούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο των υφεσιακών μέτρων, τα οποία οδηγούσαν σε νέα ύφεση και νέα μέτρα προσαρμογής» ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η συζήτηση θα περιλάβει το βραχυπρόθεσμο χρέος με βελτιώσεις στη διαχείρισή του, το μεσοπρόθεσμο, όπου μπορεί να ληφθούν πιο ριζικά μέτρα το 2019, εάν παραμένουμε εντός προγράμματος, και το μακροπρόθεσμο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος, η σκέψη ότι θα ληφθούν μέτρα για το χρέος «εάν χρειαστεί», υπάρχει από το 2012, αλλά τώρα παίρνει σάρκα και οστά και για πρώτη φορά θα ορίζεται τι σημαίνει «εάν χρειαστεί».

Επίσης, χαρακτήρισε «σημαντικό» ότι για πρώτη φορά το ΔΝΤ βλέπει μία «συμμετρία» μεταξύ του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης και ενός αυτόματου μηχανισμού για το χρέος. «Αυτό αλλάζει πολύ το τοπίο και μας δίνει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι εάν «κλείσει η αξιολόγηση θα μπούμε στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, το οποίο είναι μία μορφή μείωσης του χρέους και σοβαρό αντιστάθμισμα στα υφεσιακά μέτρα».

Αναφερόμενος στο νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός, υποστήριξε ότι δεν έχει αποκλειστικό στόχο την πώληση περιουσιακών στοιχείων, αλλά την μακροχρόνια αξιοποίησή τους.

Στο εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου, όπως ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, την πλειοψηφία θα την έχει το Δημόσιο, ενώ το 50% των κερδών θα πηγαίνει για αποπληρωμή οφειλών προς τον ESM και το υπόλοιπο 50% για επενδύσεις.

Στο σχεδιασμό του υπουργείου για αναθεώρηση του συστήματος δαπανών, με στόχο μείωση των φόρων μετά από ένα ή δύο χρόνια αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, από το βήμα της Βουλής.

Απαντώντας στον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Σταϊκούρα είπε ότι η μείωση των δαπανών θα γίνει συστηματικά και σταδιακά και όχι με οριζόντιες περικοπές, που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους, όπως έκανε η ΝΔ.

Αναφερόμενος στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, εκτίμησε πως δεν θα χρησιμοποιηθεί και τόνισε ότι, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι ο μηχανισμός προβλέπει κανόνα διαφυγής, προσαρμογή δηλαδή των στόχων, «ώστε να μην παγιδευτούμε όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία προσπαθούσε να πετύχει δημοσιονομικούς στόχους σε συνθήκες ύφεσης».

Π. Σκουρλέτης: Ταμείο αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης

Για «ταμείο αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας», έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης λαμβάνοντας το λόγο, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για λογικές σαμποτάζ και έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα σαφείς καθαρούς και όρους. «Συζητάμε με τα χέρια πάνω στο τραπέζι και αυτό το αναγνωρίζει η αγορά», είπε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα συνολικά το χαρακτήρισε «προϊόν ενός άγριου εκβιασμού» με βαριές επιπτώσεις. «Θα προσπαθήσουμε, μέσω αξιολόγησης, να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις και να δώσουμε παραγωγική ώθηση στην οικονομία. Εκεί θα κριθούμε και θα κριθούμε σύντομα», είπε και υποστήριξε ότι με το πολυνομοσχέδιο μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο ώθησης της ελληνικής οικονομίας.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Δριμεία κριτική στο πολυνομοσχέδιο άσκησε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να στηρίξει πολιτικές μιας «ανίκανης κυβέρνησης», όπως είπε κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

«Για ταξικά και αντιλαϊκά μέτρα» έκανε λόγο το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι την ώρα που τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν βουνά από φόρους, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει προνόμια και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο.

«Η κυβέρνηση έχασε χρόνο για να ικανοποιήσει κομματικά στελέχη και τώρα κάνει αποκρατικοποιήσεις που δεν πίστευε», επανέλαβε από την Κρήτη ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και αναφερόμενος στο νέο ταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, έκανε λόγο για προδοσία και ξεπούλημα, χαρακτηρίζοντας το αντίπαλο δέος του «κόφτη».

Στο νομοσχέδιο αντιδρούν και τα συνδικάτα. Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για την Κυριακή ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, στις 17:00 το απόγευμα. Τα μέσα συγκοινωνίας θα ακινητοποιηθούν.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Νομοτεχνικές αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος