Ερντογάν: Η αναβίωση διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοηθά να επιλυθούν ορισμένα διμερή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε στο Φόρουμ των Βρυξελλών που συνδιοργανώνουν το ΝΑΤΟ και το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών (GMF): «Λαμβάνουμε υπόψη μας το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, καθώς και τον σεβασμό των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων, στις αλληλεπιδράσεις μας με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ μας και του γείτονά μας και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας καθώς και την επίλυση διμερών ζητημάτων».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από την Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου,  οι συναντήσεις του προέδρου Ερντογάν στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν με τον πρόεδρο Μακρόν. Η συνάντηση διήρκεσε 52 λεπτά και σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος είπε μόνο ότι τόνισε στον Ερντογάν την ανάγκη αποσαφήνισης των κοινών στρατηγικών. Μετά από τον πρόεδρο Μακρόν ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Ακολουθεί η καγκελάριος Μέρκελ και στη συνέχεια η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις 17:00 ώρα Ελλάδας. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί η ήπια ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις. Και μάλιστα πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται σήμερα την δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι «είμαστε ανοικτοί σε μια θετική ατζέντα με τη Τουρκία.

Η κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν, αναμένεται στις 18:00 ώρα Ελλάδας και Τουρκίας και σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης η προγραμματισμένη για 45 λεπτά συνάντηση παρατάθηκε για μιάμιση ώρα.

Η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των δυο ηγετών, αναμένεται να κρατηθεί σε ήπιους τόνους αλλά τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί. Το μεγαλύτερο φαίνεται να είναι οι ρωσικοί πύραυλοι S-400, οι Αμερικανοί επιμένουν για την απομάκρυνση τους, η Άγκυρα δεν κάνει πίσω. Προς το παρόν. Η αποκοπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35, επίσης μεγάλο πρόβλημα, ο Ερντογάν είπε χθες ότι η χώρα του έχει πληρώσει ήδη για 5 αεροσκάφη αλλά δεν μας τα έχουν στείλει.

Η Άγκυρα διαμαρτύρεται για την αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας. Επίσης το τουρκική αίτημα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ και η δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Από την άλλη, η Άγκυρα θα προσπαθήσει να προβάλλει τη χρησιμότητα της για την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά τη αναχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, επίσης την παρουσία της στη Λιβύη και τη Συρία. Γενικά όμως οι Τούρκοι σχολιαστές δεν προβλέπουν δυσάρεστες εκπλήξεις και μάλιστα επισημαίνουν ότι ένδειξη για αυτό αποτελεί η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΕΡΤ – Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος