Εργασιακό νομοσχέδιο: Κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή – Πυροδοτεί οξεία πολιτική αντιπαράθεση

Κατατίθεται αύριο στη Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, με τα συνδικάτα να βρίσκονται επί ποδός και την αντιπολίτευση να εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» για μεθόδευση καταστρατήγησης των εργασιακών κεκτημένων.

Σημεία αιχμής του νομοσχεδίου:

Το 8ωρο που θα μπορεί να γίνεται 10ωρο/ημέρα με ατομική σύμβαση και αναπλήρωση με ρεπό, άδεια η μείωση ωραρίου άλλη μέρα με ορίζοντα 6μήνου, καθώς επίσης η αύξηση των υπερωριών στις 150 ώρες/έτος.

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι “η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται μόνο με αίτημα του εργαζόμενου», τονίζει ότι δεν αλλάζει το 40ωρο/εβδομάδα αλλά η κατανομή του, ενώ σημειώνει ότι άλλο διευθέτηση ωραρίου και άλλο υπερωρίες. Και επισημαίνει “Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς διαστρεβλώνει διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου επειδή δεν αντέχει να μπει σε συζήτηση επί της ουσίας. Τα περί πληρωμής των υπερωριών με ρεπό είναι ένα ψέμα!”

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας διερωτάται “Εάν η ανάπτυξη αφορά εν τέλει κάποιους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αν δεν αφορά τον επιχειρηματία το μικρομεσαίο, εάν δεν αφορά τον εργαζόμενο που θα χάσει το 8ωρο και θα δουλεύει 10ωρο με απλήρωτες υπερωρίες….τότε ποιους αφορά;”

Κόκκινη κάρτα στο νομοσχέδιο και από Ομοσπονδίες, Εργατικά κέντρα και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Διοργάνωσαν συλλαλητήριο (το απόγευμα) στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας,

“To νομοθετικό αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ δεν βελτιώνεται δεν πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα.” τονίζει ο Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε “Αυτό που είναι το κλειδί είναι ότι επί της ουσίας για πρώτη φορά μένει τόσο απροστάτευτος ο εργαζόμενος”

“Κάποια στιγμή θα εμφανιστεί το συνολικό κόστος της πανδημίας …θα δούμε τσουνάμι λουκέτων και τσουνάμι ανεργίας” επισημαίνει ο Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 10 Ιουνίου.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου, Νίκος Καπόγλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος