Εργασιακό νομοσχέδιο: Φουντώνει η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και συνδικάτων

Διασταυρώνουν πυρά κυβέρνηση, αντιπολίτευση και συνδικάτα με πεδίο αντιπαράθεσης το εργασιακό νομοσχέδιο που οδεύει προς ψήφιση από την Βουλή στα μέσα Ιουνίου. Σημεία αιχμής η διευθέτηση ωραρίου και οι αλλαγές σε συνδικαλιστικό πλαίσιο και απεργίες.

Το νομοσχέδιο βάζει τέλος στην επαναπροκήρυξη την ίδια μέρα, από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, απεργίας που κρίνεται παράνομη από την Δικαιοσύνη.

Επίσης αλλάζουν και οι κανόνες απεργίας σε τομείς κοινής ωφέλειας όπως: μεταφορές, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες και αποκομιδή απορριμμάτων. Προβλέπει προσωπικό ασφαλείας αλλά και επιπλέον εργαζόμενοι για την λειτουργία του 1/3 των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Με άλλες διατάξεις προστατεύεται το δικαίωμα στην εργασία των μη απεργών και θεσπίζεται αστική ευθύνη των συνδικαλιστών, ενώ καταργείται και η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.

Πυρά εναντίον της κυβέρνησης για το εργασιακό νομοσχέδιο εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”, χαρακτηρίζει “κωμικοτραγικά” όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για μια ακόμα πολιτική – θεατρική παράσταση, ενώ για τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για το νέο νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει: «Δεν έχουμε δικές μας πατέντες. Φέρνουμε ρυθμίσεις οι οποίες ισχύουν σε όλη σχεδόν την ΕΕ”. Για τις ρυθμίσεις αναφορικά με τις απεργίες, ο κ. Χατζηδάκης λέει μεταξύ άλλων ότι αποσκοπούν στη διαφάνεια, τους καθαρούς κανόνες, την ενίσχυση της αξιοπιστίας του συνδικαλισμού και ότι υπάρχει η πρόβλεψη της αστικής ευθύνης για όσους συνδικαλιστές παρανομούν καθώς όπως αναφέρει: «Άλλο απεργία και άλλο παρανομία». Αναφερόμενος στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας κάνει λόγο για εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου του εργαζομένου αλλά και εγγύηση για την αποφυγή του εθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

“Είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υφίσταται Υπουργείο Εργασίας, αλλά υπουργείο εργασιακής απορρύθμισης και συνδικαλιστικής καταστολής”, τόνισε η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Το εργασιακό νομοσχέδιο της ΝΔ φέρνει μείωση μισθών και νέο κύμα brain drain επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει ότι “ακόμα και αν ψηφιστεί, δεν θα μακροημερεύσει”.

“Οι εργαζόμενοι, με τον αγώνα τους, θα πετάξουν στο «καλάθι των αχρήστων» το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης” αναφέρει το ΚΚΕ.

“Πάνε να δημιουργήσουν ελαστικοποίηση που θα οδηγήσει σε πλήρη αναρχία” σημειώνει το ΜέΡΑ25.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος