Εργαλειοποιεί τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης η Τουρκία με φόντο τις εκλογές

Μετά την επιστροφή του Ταγίπ Ερντογάν σε μια πιο σκληρή γλώσσα, καθώς μίλησε πάλι για τη Σμύρνη και τους εχθρούς που πέταξαν τότε οι κεμαλικές δυνάμεις στη θάλασσα, έχουμε σήμερα αναρτήσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, όπου αναφέρονται σε «Τούρκους» στην αποκαλούμενη Δυτική Θράκη.

Με αφορμή την 29η Ιανουαρίου, την οποία οι Τούρκοι έχουν ονομάσει «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Αλληλεγγύης», αμφότερα τα υπουργεία κάνουν λόγο για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα να διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στον αγώνα για την αναγνώριση της τουρκικής εθνικής ταυτότητας.

Στην Αθήνα αντιλαμβάνονται ότι όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, με κορυφαίους δήμους όπως η Κωνσταντινούπολη να διακυβεύονται, ενδεχομένως να πληθύνουν αυτού τους είδους οι παρεμβάσεις.

Ούτως ή άλλως γνωρίζουν ότι η μειονότητα εργαλειοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την τουρκική ηγεσία, κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Θεωρούν όμως ότι θα διατηρηθεί το ήπιο κλίμα ενόψει και του νέου γύρου των ελληνοτουρκικών επαφών.

Όσον αφορά τη μειονότητα διπλωματικές πηγές επαναλαμβάνουν ότι όλοι Έλληνες πολίτες και βεβαίως οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας.

Άλλωστε οι σχετικές διατυπώσεις στη Συνθήκη της Λωζάννης είναι ξεκάθαρες και αναφέρονται στη μειονότητα της Θράκης ως «μουσουλμανική».

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος