Επιτροπή Δεοντολογίας Βουλής: Ομόφωνη γνωμοδότηση υπέρ της άρσης ασυλίας των «Σπαρτιατών»

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας 11 βουλευτών των «Σπαρτιατών», 10 νυν και ενός πρώην, του Κων/νου Φλώρου, ο οποίος είναι πλέον ανεξάρτητος.

Ομόφωνα δόθηκε το πράσινο φως ώστε να παρουσιαστούν στη Δικαιοσύνη και να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι, όπως αναφέρει και η σχετική εισαγγελική παραγγελία για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος. Ήταν παρόντες και οι έντεκα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής και ζήτησαν και οι ίδιοι την άρση της ασυλίας τους προκειμένου μπροστά στους δικαστικούς λειτουργούς να δώσουν τις εξηγήσεις τους και όπως είπαν, να λάμψει η αλήθεια.

Την τελική απόφαση θα πάρει η Ολομέλεια της Βουλής, σε ειδική συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αποφασίσει την άρση ή μη της ασυλίας των 11 βουλευτών.  

Πρόκειται για την υπόθεση που ήρθε στο φως μετά από τις καταγγελίες του ίδιου του προέδρου της Κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών, του Βασίλη Στίγκα, ο οποίος δεν ήταν μέσα σε αυτούς που αιτείτο σήμερα η άρση της ασυλίας τους που συζητιόταν η άρση της ασυλίας τους. Ο κ. Στίγκας από το βήμα της Βουλής είχε μιλήσει για τακτικές γκρικ μάφια για Δον Κορλεόνε, αναφορές οι οποίες κινητοποίησαν τη δικαιοσύνη. Έχει κληθεί για δύο καταθέσεις ο κ. Στίγκας, οι οποίες αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φακέλου που έφτασε εδώ στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

Θα εξεταστούν κυρίως τα οικονομικά των «Σπαρτιατών» αλλά και η πραγματική ηγεσία του κόμματος. Χθες ο κ. Στίγκας στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια να μας προϊδεάζει ότι θα ακολουθήσουν τη διαδικασία όλοι οι βουλευτές και θα παρουσιαστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά έκανε και λόγο για λάσπη που έχει δεχτεί το κόμμα του από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ζήτησε να μπει τέλος σε αυτή την παραφιλολογία.

Οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» είναι: Αθανάσιος Χαλκιάς, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Γεώργιος Μανούσος, Αλέξανδρος Ζερβέας, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Διονύσιος Βαλτογιάννης, Γεώργιος Ασπιώτης, Μιχαήλ Γαυγιωτάκης, Πέτρος Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Φλώρος και Ιωάννης Κόντης (ανεξαρτητοποιήθηκε).

Σε δηλώσεις του ο Χάρης Κατσιβαρδάς των «Σπαρτιατών», ανέφερε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών ζήτησαν να αρθεί η ασυλία τους προκειμένου να απαντήσουν στην κατηγορία της εισαγγελέως της Αρείου Πάγου. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδομηθεί το κατηγορητήριο ώστε να διατυπωθεί η άποψη των βουλευτών και να λάμψει η αλήθεια και να φωτιστεί κάθε πτυχή αυτής της διαδικασίας» και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε απρόσκοπτα το κοινοβουλευτικό έργο. Το κατηγορητήριο δεν ευσταθεί, έχουμε όλα τα απτά στοιχεία, η ίδια η πραγματικότητα θα ανατρέψει αυτή την ένδειξη για το αδίκημα».

Ο Γιάννης Κόντης ανεξάρτητος βουλευτής σε δηλώσεις του τόνισε ότι στην Επιτροπή Δεοντολογίας ανέφερε πως δεν έχει κάνει αυτό το πλημμέλημα και πως δεν έχει θέμα ότι και να αποφασίσουν. «Είτε άρουν είτε όχι, δεν έχω θέμα αν θα αρθεί. Δεν έχω καμία σχέση με αυτή την κατηγορία. Φυσικά και δεν καθοδηγούμαι από κανέναν. Δεν ήμουν στους «Έλληνες», είπε.

Ο Παναγιώτης Δουδωνής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε σε δηλώσεις του ότι έγινε ομόφωνα δεκτό το αίτημα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, υπογραμμίζοντας πως είναι ένα πρώτο βήμα για την ποινική διερεύνηση και τη συνταγματική διερεύνηση (στο Εκλογοδικείο) που περιλαμβάνει και το θέμα της ηγεσίας και της κρατικής χρηματοδότησης. «Η Βουλή έκανε το καθήκον της», είπε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη

Διαβάστε επίσης: Άρειος Πάγος: Καλούνται ως ύποπτοι οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών για εξαπάτηση των εκλογέων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος