Επιστολή Μ. Καλογήρου στον Κ. Μητσοτάκη – Η στάση της ΝΔ – “Καμία παρέμβαση” του ΠτΔ (video)

Παραμένει το αδιέξοδο στο χώρο της Δικαιοσύνης παρά τα νέα δεδομένα στο θέμα της επιλογής της νέας ηγεσίας των δικαστηρίων, που έχει προκαλέσει πολιτική σύγκρουση. Με επιστολή του στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου εκφράζει την βούληση της κυβέρνησης για συναινετική επιλογή, ενώ στελέχη της τονίζουν ότι όλες οι κινήσεις είναι εντός συνταγματικού πλαισίου. Από την Προεδρία της Δημοκρατίας, διαψεύδεται παρέμβαση για το θέμα προς τον πρωθυπουργό, ενώ αργά το απόγευμα η ΝΔ σχολίασε ότι “δεν μπορεί να συναινέσει σε εξόφθαλμη αντιθεσμική διαδικασία”. «Οι μάσκες έπεσαν», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Επιστολή-πρόσκληση στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να υπάρξει συναίνεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν κορυφαίες θέσεις στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλης Καλογήρου.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει την απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής και απευθύνει πρόσκληση, ώστε η εκκρεμής διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ΝΔ συνδέει την απόφαση της κυβέρνησης για διεξαγωγή των εκλογών στις 7 Ιουλίου, με την πρόθεσή της να επιλέξει εκείνη την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, η θητεία της οποίας λήγει στο τέλος Ιουνίου.

Κυβερνητικά στελέχη αντιτείνουν ότι οι θεσμοί δεν πρέπει να μείνουν ακέφαλοι και πρέπει να ακολουθηθούν οι επιταγές του Συντάγματος.

Στο κλίμα αυτό έγινε γνωστό από πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος προτίθεται να μην προχωρήσει σε έκδοση Προεδρικού Διατάγματος μέσα στην προεκλογική περίοδο- όπως έχει πράξει και στο παρελθόν- εκτός και αν υπάρξει συναίνεση όλων των κομμάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει υπάρξει «καμία παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Για παιχνίδια σκοπιμοτήτων από κλιμάκια της αντιπολίτευσης μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» ανέφερε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Τα δικομματικά παιχνίδια με την Δικαιοσύνη, πρέπει τώρα να σταματήσουν”, σχολίασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος