Τα διαχρονικά ελληνικά αιτήματα για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, έθεσαν μετ’ επιτάσεως πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στον πρόεδρο της Γερμανίας.
«Θέλω να τονίσω με βάση και σχετική απόφαση, τη μεγάλη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό το ζήτημα κατοχικών αποζημιώσεων που μένει εκκρεμές. Όπως δείχνει η Θεσσαλονίκη, είναι ανάγκη να συζητάμε με παρρησία για ανοιχτά τραύματα του παρελθόντος. Η επούλωση τους θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις μας στο μέλλον», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Όσον αφορά τη νομική μας θέση επί του ζητήματος των επανορθώσεων, διαφέρει, κυρία Πρόεδρε το γνωρίζετε. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν, ωστόσο παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη», είπε από την πλευρά του ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Με το βλέμμα στα ελληνοτουρκικά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τη Γερμανία να επιδείξει αλληλεγγύη στα ευαίσθητα ζητήματα της επίλυσης των διαφορών.
«Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση των διαφορών. Στο πλαίσιο αυτό, προσδοκούμε από σημαντικούς φίλους, όπως η Γερμανία, την επίδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης και κατανόησης ευαίσθητων ισορροπιών στην περιοχή», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.
Τον Γερμανό πρόεδρο υποδέχθηκε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, θέτοντας ξανά το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων.
«Θα ήθελα, όμως, να σας ευχαριστήσω, προσωπικά αλλά και ως Κρητικός, για το γεγονός ότι επιλέξατε να επισκεφθείτε αύριο την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το νησί της Κρήτης, και να επισκεφθείτε την Κάνδανο, για να αναγνωρίσετε με την παρουσία σας τις ναζιστικές θηριωδίες. Όπως γνωρίζετε, για την Ελλάδα το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αυτά τα ζητήματα είναι ακόμα πολύ «ζωντανά» και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ συζήτησαν για διεθνείς εξελίξεις, διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και μεταναστευτικό.
«Οι ελληνογερμανικές σχέσεις περνούν σε μια διαφορετική εποχή, αφήνοντας πίσω μας μια ταραχώδη περίοδο κρίσης. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα πηγαίνει πολύ, πολύ καλύτερα στο πεδίο της οικονομίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, τροφοδοτώντας τις διμερείς οικονομικές μας συναλλαγές», σημείωσε ο κ. Σταϊνμάιερ.
Τα πυρά της στην κυβέρνηση έστρεψε η αντιπολίτευση με αφορμή την επίσκεψη Σταϊνμάιερ.
«Οφείλει η Ελληνική κυβέρνηση, να πάψει να λειτουργεί παθητικά και να ενεργήσει συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμότητας για τη δικαίωση και την υλοποίηση της εθνικής αυτής διεκδίκησης. Γιατί όπως θύμιζε πάντα ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος: «”Και ένα ευρώ να ήταν, έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να το διεκδικήσουμε”», σχολίασε η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου.
«Αποτελεί ζωντανή και δίκαιη ιστορική αξίωση της πατρίδας μας, που η Κυβέρνηση οφείλει να εγείρει και να διεκδικεί σε κάθε ευκαιρία πολιτικού διαλόγου με τη Γερμανία. Τίποτα δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί. Στην Ιστορία δεν χωρούν παραγραφές», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Το ζητούμενο δεν είναι τι λέει η κ. Σακελλαροπούλου, τώρα στα στερνά της, αλλά τι κάνουν ο Μητσοτάκης, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι σήμερα έθαψαν το θέμα», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Για το 1,5 εκατ. θυμάτων, την κλοπή αρχαίων θησαυρών, την επιβολή κατοχικού δανείου, οι αξιώσεις της χώρας και του λαού πρέπει να διεκδικηθούν από κυβέρνηση που σέβεται το λαό», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του ξεναγήθηκε στο Νομισματικό Μουσείο, μίλησε σε εορταστική εκδήλωση για τα «150 χρόνια Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών», ενώ επισκέφθηκε και το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στη Μαλακάσα, όπου δέχθηκε αποδοκιμασίες από μετανάστες, που φιλοξενούνται στη δομή. Ο κ. Σταϊνμάιερ συνομίλησε με το προσωπικό της δομής, ωστόσο δεν πραγματοποίησε κάποια δήλωση για λόγους ασφαλείας, διότι εντός της δομής δεν μπορούσαν να γίνουν δηλώσεις και αντίστοιχα έξω στον δρόμο δεν το επέτρεψε η ομαδα ασφαλείας του.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Κάτια Αντωνιάδη, Άντζυ Κούκη, Αλέξανδρος Μέμος, Χαρά Γιαννοπούλου
Το μήνυμα Σταϊνμάιερ
Το μήνυμα που φέρνει ο Γερμανός πρόεδρος είναι μήνυμα εμβάθυνσης των πολύ καλών σχέσεων Γερμανίας – Ελλάδας, επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΕΡΤΝews στο Βερολίνο, Γιώργος Παππάς. Σχέσεις που πάνε πολύ πίσω στο παρελθόν – φάνηκε και από τη σημερινή εκδήλωση για τα 150 χρόνια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου – αλλά αφορούν και το μέλλον και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ευρώπη γενικότερα, όπως το μεταναστευτικό. Γι αυτό και ο κ. Σταϊνμάιερ επισκέφτηκε και τη Μαλακάσα, ήταν δική του επιλογή.
Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων το περίμεναν οι Γερμανοί, ωστόσο αιφνιδιάστηκαν από την έμφαση που το έθεσε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου – το έθεσε αμέσως μετά το «καλησπέρα» στον Γερμανό Πρόεδρο. Η απάντηση ωστόσο ήταν αναμενόμενη, η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά το νομικό σκέλος δεν θα αλλάξει. Εκείνο όμως που μπορεί να αλλάξει, όπως σημειώνει ο κ. Παππάς, είναι τι άλλο μπορεί να γίνει για την κοινή επεξεργασία του βαριού παρελθόντος, αλλά και για πρωτοβουλίες που ανοίγουν δρόμους για το μέλλον.
Ήταν επιλογή επίσης του κ. Σταϊνμάιερ να επισκεφτεί την Κρήτη – μια απόφαση όχι εύκολη γιατί έχει μια ιδιαιτερότητα και φέρει ένα ιστορικό φορτίο πολύ βαρύ – προκειμένου να σηματοδοτήσει ότι «ακουμπά» τα δύσκολα θέματα και δεν τα βάζει κάτω από το χαλί.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος