Επίσκεψη Ντ. Σασόλι: Συναντήσεις με την ΠτΔ και τον πρωθυπουργό

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα παραστεί στην επίσημη εκδήλωση στις 19:00 στο Ζάππειο Μέγαρο όπου θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας τον δημόσιο διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.
Ο κ. Σασόλι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ νωρίτερα συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις συνομιλίες των κ.κ. Μητσοτάκη και Σασόλι βρέθηκε όλο το φάσμα της ευρωπαϊκής ατζέντας, αλλά και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, πριν από το ορόσημο της Συνόδου κορυφής του Ιουνίου, στη διάρκεια της οποίας θα επαναξιολογηθούν συνολικά οι ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγει για την Ελλάδα και συνολικά για την ευρωπαϊκή Ένωση το Ταμείο Ανάκαμψης ανέδειξαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νταβίντ Σασόλι στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου συμφώνησαν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Υπενθυμίζοντας ότι οι εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών θεσμών βρέθηκαν στον Έβρο, στη διάρκεια της κρίσης του Μαρτίου του 2020, για να στείλουν το μήνυμα ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να υλοποιήσει το βήμα του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έγινε το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Η κα Σακελλαροπούλου κατά την υποδοχή τόνισε ότι “η επέτειος αυτή συμπίπτει με την έναρξη του εθνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι θα δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί η κοινωνία των πολιτών στην ολομέλεια. Είναι ένα εγχείρημα καινοφανές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανοιχτή διαβούλευση των θεσμικών οργάνων με τους πολίτες. Είναι σημαντικό να οραματιστούμε όλοι ποια Ευρώπη θέλουμε, για τη δική μας γενιά, αλλά και για το μέλλον. Οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, νομίζω ότι είναι το κυρίαρχο πλαίσιο, το οποίο πρέπει να υπερασπιζόμαστε πάντα. Ωστόσο υπάρχουν και μια σειρά από θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάκαμψη, η κοινωνική συνοχή, η μετανάστευση, που πρέπει να απασχολήσουν το διάλογο αυτό. Και ιδίως να μετάσχουν νέοι άνθρωποι, αυτοί που δυστυχώς στερήθηκαν ένα χρόνο από τη δημιουργική τους ζωή, λόγω της πανδημίας, να ακουστούν οι φωνές τους, γιατί κυρίως αυτούς αφορά το μέλλον της Ευρώπης, η οποία παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της είναι το σπίτι μας”. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι “στα πρόσφατα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε, εξαιτίας κυρίως της πανδημίας, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ζήτημα των εμβολιασμών βρέθηκε μια ισορροπημένη λύση και επικράτησε η αλληλεγγύη. Είναι εξαιρετική η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συνεννόηση που έγινε με το Συμβούλιο στο ζήτημα του Ενωσιακού Ψηφιακού Πιστοποιητικού για την COVID-19”.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ευχαρίστησε για την πρόσκληση την οποία χαρακτήρισε μέγιστη τιμή και επεσήμανε: Πραγματικά διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία έχουμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε και να επανεξετάσουμε πολλά εργαλεία και μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Διότι όλοι οι πολίτες, και των 27 κρατών μελών της ΕΕ, συνειδητοποιούν και γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει ασφάλεια. Από τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ή θα εξέλθουμε όλοι νικητές ή δεν θα μπορέσουμε να εξέλθουμε. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τα εργαλεία και τα μέσα στα οποία αναφερθήκατε προηγουμένως, όπως το Next Generation και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης δίνουν και για τις 27 χώρες τη δυνατότητα προκειμένου να ανακάμψουν και να προοδεύσουν. Και τούτο μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τις δεσμεύσεις των κανόνων που υπήρχαν στο παρελθόν, οι οποίες και δημιούργησαν ως συνέπεια πολλές ανισότητες.

Νωρίτερα ο κ. Σασόλι είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Τασούλας τόνισε μεταξύ άλλων: “Η πανδημία μας δίδαξε να λειτουργούμε και δημοκρατικά και προσεκτικά. Tο ότι κρατήσατε το Ευρωκοινοβούλιο ανοιχτό, το ότι κρατήσαμε την Ελληνική Βουλή ανοιχτή και λειτουργούσα δεν είναι μόνο ένα επίτευγμα τεχνολογίας, είναι κι ένα επίτευγμα δημοκρατίας”.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξη του στην “Καθημερινή” εκφράζει, την ιδιαίτερη ανησυχία του για την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

” Προς το παρόν δεν βλέπουμε καμία προσπάθεια από τις τουρκικές αρχές για να εδραιωθεί το κράτος δικαίου και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι προφανές, ότι σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να αλλάξει ο τόνος του διαλόγου με την ΕΕ – παρότι παραμένουμε ανοιχτοί σε αυτόν. Πρέπει να δούμε πολύ χειροπιαστές ενδείξεις”, όπως αναφέρει.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα εργαλείο που θα αποδειχθεί χρήσιμο και στο μέλλον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε κάτι μόνιμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος