Επίσκεψη Ν. Δένδια στη Γκάνα και την Γκαμπόν

Επίσκεψη στη Γκάνα και την Γκαμπόν πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να έχει επαφές με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών. O Νίκος Δένδιας σήμερα επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο Αγίου Νικολάου Γκάνας. Νωρίτερα, παρέδωσε 150.000 εμβόλια κατά του κορονοϊού, ως έκφραση αλληλεγγύης της Ελλάδας στη Γκάνα και τον λαό της.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο ελληνικό σχολείο Γκάνας, ο κ. Δένδιας συνεχάρη το Ίδρυμα Τσάκου γι΄αυτό το έργο του στην Άκκρα της Γκάνας, καθώς και την Εταιρεία Μυτιληναίος για την τεράστια συμμετοχή της. Όπως είπε, δίνουν «ένα πολύ περήφανο παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας σε μια άλλη ήπειρο, η οποία στον χάρτη φαίνεται μακριά, αν είστε εδώ φαίνεται πολύ κοντά στη δική μας».

«Ήρθα εδώ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, για να προσθέσω τη δική μας δωρεά σε αυτό το περήφανο παράδειγμα ανθρώπινης φροντίδας ο ένας για τον άλλον» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός παρέδωσε 150.000 εμβόλια κατά του κορονοϊού, ως έκφραση της αλληλεγγύης της Ελλάδας στη Γκάνα και τον λαό της.

«Αυτή είναι η συνεισφορά μας για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε την πανδημία του κορονοϊού, η οποία είναι κοινή για όλους», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, σε δήλωσή του μετά την παράδοση των εμβολίων. «Αν δεν μοιραστούμε τους πόρους μας σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιηθούν σωστά», πρόσθεσε.

Ο κ. Δένδιας παρέδωσε τα εμβόλια στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας της Γκάνα.

«Είμαι τόσο περήφανος και τόσο συγκινημένος που βρίσκομαι εδώ με τον πρέσβη μας σήμερα. Και να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε στο μέλλον όσο μπορούμε», προσέθεσε.

«Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά τη Γκάνα στην καταπολέμηση της πανδημίας», αναφέρει, σε ανάρτησή του στο twitter, το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ελλάδα θέλει να είναι μέρος του μέλλοντος της Γκάνας, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην τοπική τηλεόραση.

Όπως επεσήμανε, είναι η πρώτη φορά που Έλληνας υπουργός επισκέπτεται την Γκάνα. «Αυτό που βλέπω είναι μια νεαρή αφρικανική χώρα που κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και είναι καθ’ οδόν προς ένα πολύ λαμπρό μέλλον», πρόσθεσε.

«Θα θέλαμε να συνεργαστούμε, θα θέλαμε να πάμε την κοινή μας φιλία σε ένα νέο επίπεδο, να την προωθήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε πως Ελλάδα και Γκάνα είναι ναυτικοί λαοί και «έτσι, αυτός ο κοινός παρονομαστής μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ λαμπρό μέλλον για εμάς και μπορούμε να εργαστούμε με όλους τους τρόπους μαζί, στον τομέα της ενέργειας, μέσω του ελληνικού θαλάσσιου στόλου, που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, μπορούμε πραγματικά να συνεργαστούμε για το πώς να φέρουμε στην Γκάνα την τεχνογνωσία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εξοικονόμησης ενέργειας και επίσης του τουρισμού, στον οποίο έχουμε μια από τις καλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Υπάρχουν πολλές συνέργειες που μπορούν να οικοδομηθούν. Αλλά αυτό χρειάζεται ανθρώπινη επαφή και, επίσης, χρειάζεται οικονομική επαφή. Πρέπει να βάλουμε σάρκα στα οστά της πολύ καλής και φιλικής μας σχέσης».

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές, αλλά χρειάζεται θετική δουλειά. Έχετε έναν νέο, πολύ δυναμικό πληθυσμό. Αυτό είναι το καλύτερο κεφάλαιο για το μέλλον», κατέληξε.

Αποστολή: Νίκος Μελέτης

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος