Επικουρική σύνταξη: Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα – Ποιους αφορά (video)

Παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της νέας επικουρικής ασφάλισης. Η μεταρρύθμιση του συστήματος απαντά στην πρόκληση της γήρανσης του πληθυσμού, αξιοποιώντας την εμπειρία από επιτυχημένα μοντέλα ευρωπαϊκών χωρών.

Το πραγματικό κόστος μετάβασης έως και το 2070 (2022 -2070) υπολογίζεται στα 6 δις σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας (120 εκατ. ευρώ ετησίως – μέση επιβάρυνση προϋπολογισμού) μετά την αφαίρεση των πρόσθετων δημοσιονομικών εσόδων που εκτιμάται ότι θα φέρει η μεταρρύθμιση.

Η “ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την νέα γενιά” δίνει τη δυνατότητα υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους εκτιμά το Υπουργείο Εργασίας:

Για εργαζόμενο με μισθό 650 ευρώ και 40ετία η νέα επικουρική θα μπορούσε να φτάσει ανάλογα με τις αποδόσεις στα 219 ή στα 257 ευρώ από 153 σήμερα ενώ για αποδοχές 1500 ευρώ θα άγγιζε τα 505 ή και τα 594 ευρώ από 353 σήμερα.

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρει πως:  «βάζουμε σε ευρωπαϊκή τροχιά την επικουρική ασφάλιση στην Ελλάδα εισάγουμε κεφαλαιοποιητικό σύστημα δηλαδή ατομικό κουμπαρά για κάθε νέο ασφαλισμένο που θα του επιτρέψει να πάρει καλύτερη σύνταξη».

Υποχρεωτικά εντάσσονται στο νέο σύστημα Κάρτα μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης, που θα ασφαλιστούν για πρώτη φορά από 1ης 1ου 2022.

Προαιρετική η ένταξη για υφιστάμενους ασφαλισμένους έως 35 ετών. Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) θα διαχειρίζεται τους “ατομικούς λογαριασμούς κάθε εργαζόμενου όπου θα μπαίνουν οι εισφορές του οι οποίες θα επενδύονται και μαζί με τις αποδόσεις θα διαμορφώνουν την τελική επικουρική του σύνταξη.

Ο Πάνος Τσακλόγλου υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε: «Είναι μεταρρύθμιση με το βλέμμα στην νέα γενιά».

Προβλέπεται επίσης ασφαλιστική δικλείδα ώστε το ποσό της επικουρικής να μην πέφτει χαμηλότερα από τις καταβληθείσες εισφορές ακόμη και σε αρνητικές αποδόσεις. Δεν θίγονται επίσης οι υφιστάμενες συντάξεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα υλοποιεί μία ακραία πολιτική καταργώντας εργασιακά προνόμια και δικαιώματα ιδιωτικοποιεί την κοινωνική ασφάλιση μία πολιτική ακραία νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή».

«Το σχέδιο αυτό δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, αλλά άλλη μια συντηρητική και ιδεοληπτική επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.

«Να μην διανοηθεί η Κυβέρνηση να «βάλει χέρι» στις επικουρικές συντάξεις», τονίζει το ΜεΡΑ 25.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος