Επί ποδός η ελληνική διπλωματία για την τουρκική προκλητικότητα (video)

 H ελληνική διπλωματία προχωρά στην διεθνοποίηση των προκλήσεων και των αυθαιρεσιών της `Άγκυρας. Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα θέσει το ζήτημα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το ίδιο θέμα θα αναδείξει ο πρωθυπουργός στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη. Αύριο, συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις τα πολιτικά κόμματα. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται τις ελληνικές θέσεις που θα σταλούν στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Αγκύρας – Τρίπολης.

Η Τουρκία έχει επιλέξει τον δρόμο της ισχύος και της επιβολής θεωρώντας ότι έχει τα επιχειρησιακά ερείσματα και από την άλλη, εμείς, στηρίζουμε την εξωτερική πολιτική μας στο Διεθνές Δίκαιο είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης . Πιστεύω ότι στη διελκυστίνδα αυτή θα βγούμε εμείς κερδισμένοι, γιατί θα υπερισχύσει το Διεθνές Δίκαιο. Το όποιο πλεονέκτημα φαίνεται να αποκτά η Τουρκία με τη Λιβύη, είναι εντελώς αποψιλωμένο γιατί δεν έχει την έγκριση του κατεξοχήν οργάνου, της Λιβυκής Εθνοσυνέλευσης, υπογράμμισε ο υπουργός.

Με σημερινή του παρέμβαση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, συνιστά ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Πέτσας, δήλωσε ότι “δεν διανοούμαστε κλιμάκωση σε επίπεδο ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας” και εκτίμησε ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο απάντησης στην τουρκική παραβατικότητα, θα ενισχύεται συνεχώς, όσο συνεχίζονται και οι προκλήσεις.

Στην Κύπρο, που επίσης θίγεται από το “μνημόνιο” Τουρκίας-Λιβύης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και να πέσουν οι τόνοι των δηλώσεων, προκειμένου να μην τροφοδοτείται η επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αρχηγός των Ναυτικών δυνάμεων της Λιβύης, έχει αναρτήσει στα Ελληνικά “Θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο, που είναι η επιρροή στο Βόρειο Τμήμα της Αφρικής”

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας με ανακοίνωση του γραφείου τύπου, ότι “Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, καλύτερα είναι να κρατούνται μακριά από την κομματική αντιπαράθεση. Όσο όμως αποτελεί ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να τηρεί αυτόν τον κανόνα, άλλο τόσο αποτελεί και υποχρέωσή της να απαιτεί από την εκάστοτε κυβέρνηση, στοιχειώδη υπευθυνότητα και ενημέρωση”.

Σήμερα ο Τούρκος υπουργός `Αμυνας Χουλουσί Ακάρ επανήλθε στο θέμα της συμφωνίας.

Σε συνέντευξη τύπου προς επιλεγμένους δημοσιογράφους που μεταδόθηκε ζωντανά από το τουρκικό πρακτορείο ANADOLU, ο  Ακάρ δήλωσε μεταξύ άλλων η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης έγινε για να προστατευτούν τα δικαιώματα δυο κυρίαρχων χωρών δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε γειτονικής χώρας. Η απόφαση της Ελλάδας θα απελάσει των πρέσβη της Λιβύης για τη συμφωνία Tουρκίας-Λιβύης, είπε, αποτελεί ένδειξη αδυναμίας. Αποκάλυψε ότι το θέμα της οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας συζητείτο από καιρό αλλά η συζήτηση άρχισε εκ νέου το 2018.

Προσπαθούμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους του εταίρους μας. Στόχος μας η ειρήνη και η σταθερότητα.

Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε παρόμοιες διαπραγματεύσεις και με άλλες χώρες πλην της Κύπρου.

Αναφέρθηκε και στο ΝΑΤΟ, είπε ότι τα νότια σύνορα της Τουρκίας είναι επίσης και νότια σύνορα του ΝΑΤΟ. Είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό και πιο ουσιαστικό με τη συμμετοχή της Τουρκίας, δεν έχει νόημα να αμφισβητείται η Τουρκία. Επίσης επανέλαβε ότι η οργάνωση YPG των Συροκούρδων μαχητών δεν έχει καμία διαφορά από την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ.

Σχετική είδηση: Η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι στις προθέσεις μας, δεν αποκλείεται ως μελλοντική προοπτική

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος