Μηνύματα δημοκρατίας, ελευθερίας και μνήμης έστειλαν το κόμματα και οι πολιτικοί, με αφορμή την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου.
Για την 48η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ, Τάσος Γαϊτάνης αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook :
«Τιμώντας τους αγώνες εκείνης της γενιάς, καλούμαστε να απαντήσουμε στις προκλήσεις του σήμερα. Η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους Δικαίου, η μείωση των ανισοτήτων, η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι καθήκον των δημοκρατικών πολιτών».
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ , Δημήτρης Τζανακόπουλος και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, κατέθεσαν στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Τιμάμε σήμερα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς που αποτελούν τη ρίζα της σημερινής μας δημοκρατίας. Κι αυτή τη δημοκρατία είναι που πρέπει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Για την αλληλεγγύη, για την ισότητα, για την ελευθερία, για να νικήσει η ζωή, για να δικαιωθούν οι αγώνες της νεολαίας, της εξέγερσης, της μεγάλης εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.
Ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, για την επέτειο του Πολυτεχνείου τονίζει στο μήνυμα του:
Το όχι των νέων στα κατεστημένα, η πίστη στην δημοκρατία, ο αγώνας για ελευθερία, η απαίτηση για μια καλύτερη ζωή. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι πάντα οδηγός μας.
Οι σημερινές απειλές, η πανδημία, η κλιματική κρίση, οι ανισότητες που διευρύνονται, η ποιότητα της δημοκρατίας μας, αποτελούν τα πεδία των νέων μας αγώνων.
Η Κ.Ε του ΚΚΕ, σε μακροσκελή ανακοίνωση της, τονίζει ότι τα συνθήματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» , «Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ»: 48 χρόνια μετά, τα συνθήματα από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα. Και αυτό διότι παρά την επιστημονική – τεχνική ανάπτυξη του μισού αιώνα που μεσολάβησε, η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών σκοντάφτει στο ποια τάξη έχει στα χέρια της την οργάνωση της παραγωγής, συνολικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην εργατική – λαϊκή πάλη για μόρφωση και εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, ελεύθερο χρόνο, εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή, για την απόρριψη κάθε αντεργατικού – αντιλαϊκού νόμου, για την καταδίκη κάθε αστικού κόμματος, που, με το μαστίγιο ή το καρότο, στερεί από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από τον πλούτο που παράγουν.
Ο πρόεδρος της Ελληνική Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρει:
Το μήνυμα εκείνων των ημερών, «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα εκείνης της εποχής, σήμερα, που τα βασικά αυτά αιτήματα, όπως η εργασία, η οικονομική επιβίωση, το δικαίωμα στη μόρφωση και τα δημοκρατικά δικαιώματα βρίσκονται υπό αμφισβήτηση.
Απέναντι σε όσους καπηλεύτηκαν τα συνθήματα του πολυτεχνείου για να γίνουν «εξουσιαστές» στη θέση των εξουσιαστών, η Ελληνική Λύση θα συνεχίσει να μάχεται για το ψωμί, την παιδεία, την ελευθερία των Ελλήνων, με όπλο την Εθνική Ενότητα απέναντι στον διχαστικό ολοκληρωτισμό.
Το Μέρα 25 τονίζει πως ο αγώνας για δημοκρατία και ελευθερία είναι ανυποχώρητος – 48 χρόνια μετά τιμούμε την εξέγερση της νεολαίας που έσωσε την τιμή του λαού μας.
«Το Πολυτεχνείο είναι ένα αγκάθι για τη δεξιά, είναι αγκάθι για την ολιγαρχία γιατί τους θυμίζει τη δυνατότητα αυτού του λαού την ώρα που νομίζουν ότι τον έχουν του χεριού τους». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης : Το Πολυτεχνείο αποτέλεσε ένα παγκόσμιο σύμβολο θυσίας και αντίστασης της τότε νέας γενιάς απέναντι στις ερπύστριες του φόβου και της τρομοκρατίας. Όσοι μεγαλώσαμε κάτω από τη φωτεινή σκιά του Πολυτεχνείου, τιμάμε και υποκλινόμαστε μπροστά στον αγώνα τους γιατί νιώθουμε βαρύ και το δικό μας χρέος να ανοίξουμε και μεις μια χαραμάδα ελπίδας για την πατρίδα μας και τις νεότερες γενιές. Για όσους δεν τους χαρίστηκε τίποτα, για όσους μένουν πίσω, αλλά “θέλουν τον κόσμο και τον θέλουν τώρα”, όπως έλεγε ένα τραγούδι της τότε εποχής. Είναι στο χέρι μας.
Ο υφ. Παιδείας Άγγελος Συρίγος: Τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο του 1973 οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αρχικά στη Νομική και μετά στο Πολυτεχνείο, με τις διαδηλώσεις και την αντίδρασή τους στη Χούντα ξέπλυναν την εξαετή σιωπή και την ανοχή των πολλών απέναντι στον ολοκληρωτισμό. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, χαιρετίζουμε τους νεαρούς Έλληνες (του 1973, του σήμερα, του αύριο) και όλους όσοι επιλέγουν να μπαίνουν μπροστά επειδή συμμετέχουν «στην αγωνία αυτού του τόπου για ζωή».
Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στο μήνυμα του τονίζει: «Σήμερα, τιμάμε όσους αγωνίσθηκαν για τη Δημοκρατία και με εθνική ενότητα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών» ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο δικό του μήνυμα αναφέρεται σε ιστορικό σημείο αναφοράς στον αγώνα του λαού μας κατά της δικτατορίας και για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος