Σειρά διεργασιών και επαφών για το θέμα του εκλογικού νόμου θα έχει η κυβέρνηση. Στους στόχους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι η αναζήτηση συναινέσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.
O υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δηλώνει ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για ένα σύστημα που προσεγγίζει την απλή αναλογική ενώ για τη συνταγματική αναθεώρηση τονίζει ότι είναι χρέος της Αριστεράς να κάνει βαθιές τομές.
«Έχουμε ιστορικό χρέος. Δεν μπορεί να γράψει η Ιστορία ότι πέρασε η Αριστερά από τη διακυβέρνηση και αναπαρήγαγε τα κακέκτυπα του παρελθόντος. Πρέπει να γίνουν και εδώ πολύ μεγάλες τομές», ανέφερε σε συνέντευξή του στην Αυγή.
Η ΝΔ καταλογίζει μικροκομματική λογική στην κυβέρνηση και δηλώνει ανοιχτή μόνο στην κατάτμηση μόνο μεγάλων περιφερειών.
«Δύο φορές κέρδισε ο κ. Τσίπρας με αυτόν τον εκλογικό νόμο και θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο», σημειώνοντας, ότι η ΝΔ συζητά μία αναγκαία ανακατανομή εκλογικών περιφερειών αλλά να δούμε και πώς θα γίνει αυτό, είπε σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ “Aplha 98,9”, ο εκπροσώπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επιτέθηκε στη ΝΔ ότι επενδύει στην «αριστερή παρένθες».
«Παρά τα διαδοχικά αδιέξοδα, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ακόμη και σήμερα στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Όσο όμως περνά ο καιρός και επιστρέφει η χώρα στην ομαλότητα, τόσο πιο απελπισμένη και κραυγαλέα γίνεται η προσπάθειά του» σημειώνει.
Ριζική αλλαγή του Εκλογικού Νόμου με καθιέρωση της απλής αναλογικής. Διατήρηση του 3% ως ελάχιστου ποσοστού εισόδου στη Βουλή προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Φώφη Γεννηματά τονίζει την ανάγκη συνεννόησης για μια νέα συμφωνία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των προοδευτικών αλλαγών.
«Χρειάζεται τώρα, να πάρουμε την απόφαση για αλλαγή πολιτικής για την αλλαγή και όρων της συμφωνίας. «Εθνική Γραμμή», βασισμένη στο δίπτυχο Ανάπτυξη-Κοινωνική Συνοχή» δήλωσε στη Real News.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση το ΚΚΕ να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Ποτάμι κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τα θεσμικά θέματα καιροσκοπικά.
«Η χώρα έχει όντως ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές. Αυτές τις τομές όμως έχει ήδη αποδείξει ότι δεν μπορεί να τις κάνει η σημερινή, οπισθοδρομική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» ανέφερε το Ποτάμι σε ανακοίνωση τύπου.
Την διατήρηση του 3% για είσοδο στην βουλή ζητά η Ένωση Κεντρώων δια του Γιάννη Καλλιάνου. «Αυτό που θέλουν οι πολίτες και χρειάζεται η χώρα είναι οι κυβερνήσεις συνεργασιών, οι οποίες μπορούν να επιτευχθούν μόνο με απλή και αναλογική. Έτσι θα βαθύνει και θα πλατύνει η δημοκρατία και το κυβερνητικό έργο θα ελέγχεται και από άλλα κόμματα», είπε.
Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Λίνα Μπεθάνη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος