Επαφές Κασσελάκη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό – Συναντήσεις με ομογενείς

Mπαράζ συναντήσεων σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον είχε ο Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Επί τάπητος βρέθηκαν μία σειρά από θέματα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να αναπτύσσει μεταξύ άλλων το πρόγραμμά του για μια προοδευτική διακυβέρνηση, ζητώντας παράλληλα άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Στο επίκεντρο των συναντήσεων του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρέθηκε το Kυπριακό και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Κογκρέσο που πραγματοποίησε συνάντηση με τους βουλευτές Κρις Πάπας και Ρο Κανα. Στη συνέχεια μετέβη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου συναντήθηκε με την Αμερικανίδα βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Γιούρι Κιμ.

Ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας Ηνωμένων Πολιτειών είναι σε καλό σημείο και σε αυτό βοήθησε, όπως είπε, και η πολιτική που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι μια σχέση που πρέπει να καλλιεργηθεί στην βάση των κοινών αξιών που έχουμε οι Η.Π.Α. και η Ελλάδα, των αξιών της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της ειρήνης», είπε.

Έγινε επίσης συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της οποίας εξήγησε τη θέση ότι «είμαστε 100% υπέρ του θετικού διαλόγου με την Τουρκία», τον οποίο διάλογο υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον άρχισε το 2016.

Σε ό, τι αφορά το Κυπριακό, τόνισε ότι δε νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς αυτό και ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενθαρρύνει τις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος. «Το Κυπριακό για εμάς είναι στο επίκεντρο και των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Δε νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό στην βάση της ατζέντας. Παρότρυνα την γραμματεία εδώ στο Υπουργείο να στηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στη βάση του Κραν Μοντανά το 2017. Η πρόοδος στο θέμα αυτό είναι σημαντική όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές ή της ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και για τις ίδιες τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Πολύ απλά δε μπορούμε να συζητάμε για διεύρυνση της συνεργασίας αν δεν υπάρχει έμπρακτη στήριξη στην επίλυση του Κυπριακού», είπε.

Συζήτησε επίσης για τη μεγάλη κρίση στη Μέση Ανατολή, ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός. «Ήμουνα ξεκάθαρος με την κ. Kim και γενικότερα με τους βουλευτές τους οποίους συνάντησα νωρίτερα στο Κογκρέσο ότι η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός. Για να παύσει το αιματοκύλισμα στην Γάζα και να μπορέσει ο απλός κόσμος που ξυπνά κάθε μέρα με το άγχος της επιβίωσης να μπορεί να αισθανθεί ότι υπάρχει μια διαδικασία για μόνιμη λύση στην βάση των συνόρων του ΟΗΕ το 1967. Η κλιμάκωση δεν είναι λύση, η κλιμάκωση φέρνει κλιμάκωση και αιματοκύλισμα. Άρα ήμουνα πολύ ξεκάθαρος για τη θέση μας για την Μέση Ανατολή» τόνισε.

Ο κ. Κασσελάκης είπε επίσης πως ανέπτυξε τη δική του πρόταση για την Ελλάδα, ως μια προοδευτική χώρα που διαχειρίζεται τις προκλήσεις με ανθρωποκεντρικό πρόσημο. «Μέσα σε αυτές τις προκλήσεις συμπεριλαμβάνεται προφανώς και το θέμα του προσφυγικού, όπου συνεχίζουμε να διεκδικούμε υποχρεωτική αλληλεγγύη από την Ευρώπη. Δε μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί από χώρα υποδοχής σε χώρα μόνιμης παραμονής μεταναστών για ένα τίμημα που προσφέρει η Ευρώπη κατά κεφαλήν, όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής ηγεσίας», είπε και πρόσθεσε πως αναφέρθηκε επίσης στα διάφορα κοινωνικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή.
«Πολλά από τα ζητήματα όπως είναι τα ζητήματα κόστους διαβίωσης, καθημερινότητας, στέγασης, είναι κοινά μεταξύ των αστικών κέντρων στην Αμερική, στην Ελλάδα. Υπάρχουν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και που μπορούν να συμπτυχθούν, με την κατάλληλη κυβερνητική παρέμβαση, σε ένα αποτελεσματικό προοδευτικό πλάνο. Πλάνο το οποίο να μπορεί να αντιπαρατεθεί στην άνοδο της ακροδεξιάς που και οι ΗΠΑ βιώνουν αυτή τη στιγμή και σίγουρα η Ευρώπη βλέπει να συντελείται με φόντο τις ευρωεκλογές. Είναι σημαντικό να έχει επαφή το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική, και σίγουρα το προοδευτικό κομμάτι του, με το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς στην Ευρώπη, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που να μπορεί να αντιταχθεί στην άνοδο της ακροδεξιάς» είπε μετά το πέρας της συνάντησης.

Επαφές με ομογενείς

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη τώρα στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι, ο κ. Κασσελάκης κάλεσε τους ομογενείς να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου και να δώσουν ισχυρά ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Δεν φτάνει να ερχόμαστε στην ομογένεια προεκλογικά και για να παραφράσω – όπως είπε- τον πρωθυπουργό, να ζητάμε «εισαγόμενες ψήφους».

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας υπάρχει πρόβλημα στην ασφάλεια, στις υποδομές, στην υγεία, αλλά και στη λειτουργία του Κράτους Δικαίου, ενώ σε ό,τι αφορά την οικονομία τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε και με κυπριακές ομογενειακές οργανώσεις, καθώς και με τη μεγαλύτερη οργάνωση Σοσιαλιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είχε επίσης συνάντηση με τον βουλευτή του Κογκρέσου των ΗΠΑ Κρις Πάππας, στον οποίο εξέθεσε το όραμά του για την Ελλάδα και τον ευχαρίστησε για τη σημαντική συνεισφορά του στην ανάπτυξη των σχέσεων.

Για την ακύρωση της συνάντησης με τον διευθυντή του American Israeli Public Affairs Committee (AIPAC)

Επίσης, πραγματοποίησε επαφές στα γραφεία της δεξαμενής σκέψης «Center for Strategic & International Studies» (CSIS) και του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI), ενώ ακύρωσε τη συνάντηση που είχε με την αμερικανο-ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων και τον διευθυντή της, καθώς κρίθηκε αναγκαίο μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την άρνηση του Ισραήλ, όπως επισημαίνεται, να επιδιώξει την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς όλοι οι περιφερειακοί δρώντες οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση, με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και τις διαμεσολαβητική προσπάθειες των διεθνών δρώντων. «Από την στιγμή που φάνηκε ότι, παρά τις ενστάσεις και τις παροτρύνσεις και της κυβέρνησης εδώ στην Ουάσιγκτον και πολλών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, το Ισραήλ δεν έχει την διάθεση να αποκλιμακώσει την κατάσταση και αντ’ αυτού να προμηνύει ότι θα αντιδράσει και θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση, προφανώς είναι στοιχείο που και εγώ το συλλογίστηκα στον χρονισμό της συνάντησης αυτής. Δεν είναι μια συνάντηση που θα έδινε το σωστό μήνυμα αυτή τη στιγμή» είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος