Έντονες αντιδράσεις από Ελλάδα και Κύπρο για παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ(video)

Την έντονη αντίδραση της κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσε η μετάβαση του  τουρκικού γεωτρύπανου  YAVUZ στην κυπριακή ΑΟΖ,  για να  επιχειρήσει ακόμη μια  παράνομη γεώτρηση, ενώ οι περαιτέρω κινήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα εξετάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού της Κύπρου Αβέρωφ Νεοφύτου.

Την ίδια ώρα  ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να  εκτοξεύει απειλές, λέγοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χαλάει τα παιγνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο και αφήνει και πάλι αιχμές εναντίον της Ελλάδας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε σημερινή ανακοίνωση του καταδικάζει  την νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μάλιστα, προσθέτει, σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί διά μέσου των νομίμων προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες.

Πρόκειται, τονίζεται στην ανακοίνωση, για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή.

Το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα.

Τέλος εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και απόλυτη αλληλεγγύη της Ελλάδας  στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλεί  εκ νέου την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά.

Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος