Σφοδρή πολιτική σύγκρουση προκάλεσε η δημοσιοποίηση της έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα για τις ΜΕΘ (video)

Νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης για τη λειτουργία των ΜΕΘ. Την κόντρα τροφοδότησαν τόσο η δημοσιοποίηση μελέτης που υπογράφουν οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας, σχετικά με τη δραματική αύξηση στη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών, όσο και η κατάθεση στοιχείων από την ΠΟΕΔΗΝ για «προνομιακή μεταχείριση επώνυμων ασθενών».

Την ανάγκη για σημαντική ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, εστιάζοντας και στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, πέρα από την επέκταση απλώς της χωρητικότητας σε κλίνες ΜΕΘ επισημαίνει εκτενής μελέτη που υπογράφουν οι καθηγητές Θεόδωρος Λύτρας και Σωτήρης Τσιόδρας και δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση.

Από τη μελέτη φαίνεται πως όσο αυξάνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας τόσο υποχωρεί η ποιότητα φροντίδας των διασωληνωμένων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περισσότερους νεκρούς, ενώ επισημαίνεται πως το πρόβλημα οξύνεται εκτός Αττικής.

Ελέγχοντας τα στοιχεία όλων των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας μεταξύ των διασωληνωμένων.

Ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά, καθώς, σε περίπτωση ταυτόχρονης διασωλήνωσης άνω των 400 ασθενών, αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1,25 φορές σε σχέση με αριθμούς κάτω των 400, ενώ, όταν ένα σύστημα ξεπεράσει τους 800 διασωληνωμένους, ο κίνδυνος είναι 1,57 φορές πιο μεγάλος.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από κορονοϊό αυξάνεται σημαντικά για διασωλήνωση εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας ή εκτός Αττικής.

Μήνυση της ΠΟΕΔΗΝ στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Λίστα με ονόματα επωνύμων που κατέλαβαν κλίνες ΜΕΘ επειδή νόσησαν σοβαρά από κορονοϊό κατέθεσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ στη μηνυτήρια αναφορά της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στην αναφορά γίνεται λόγος για προνομιακή μεταχείριση την ώρα που δεκάδες ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

«Κάθε μέρα προκύπτει ότι υπάρχουν 30-40 κρεβάτια κενά στις ΜΕΘ και 120 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Η κυβέρνηση “φουσκώνει” κατά 70-80% τα κρεβάτια που δεν υπάρχουν» είπε ο Τάσος Αντωνόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Στη μηνυτήρια αναφορά περιλαμβάνονται δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με συγκεκριμένες περιπτώσεις επωνύμων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ προτείνεται η εξέταση 44 μαρτύρων (γιατρών, νοσηλευτών κ.ά.) οι οποίοι γνωρίζουν συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση στις ΜΕΘ.

«Εμείς είμαστε γιατροί. Είτε είναι μητροπολίτης, είτε εργάτης, είτε πρόσφυγας και μετανάστης , όλοι (έχουν) την ίδια μεταχείριση» τόνισε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου.

Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας επισημαίνει ότι για την εισαγωγή στις ΜΕΘ υπάρχουν συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια.

«Υπάρχουν παγκόσμια κριτήρια για την εισαγωγή στη ΜΕΘ, αλλά να πάμε και στην καθημερινότητα του γιατρού. Η τελική απόφαση όταν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε 10-15 άτομα, είναι θέμα διαλογής. Ποιοι θα πληρούν τα κριτήρια και θα έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης. Για πιθανότητες μιλάμε πάντα, κανείς από εμάς δεν είναι Θεός», υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Μαρία Θεοδωρακοπούλου.

Πολιτική κόντρα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης

Προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάζοντας ένα χρονικό ανακολουθιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την Κουμουνδούρου να επιμένει ότι «είναι συνειδητά ψεύτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Η δημοσιοποίηση της έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα για τα ποσοστά θνητότητας εκτός ΜΕΘ εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη. Αποδεικνύεται ότι ήταν συνειδητά ψεύτης όταν έλεγε στη βουλή ότι δεν έχουμε τέτοια στοιχεία για την πανδημία» τονίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Υπογραμμίζουν ότι «μόλις την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός έλεγε πάλι ότι νικήσαμε την πανδημία -και χθες σπάσαμε νέο ρεκόρ θανάτων με 130 απώλειες».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε:

«Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21:
87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.
38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ.
Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή.
Να τον πω ψεύτη;
Πολιτικό απατεώνα;
Με 19.475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλιόπουλος άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «αρνείται να απαντήσει πόσοι από τους 1.318 νεκρούς συμπολίτες μας μέσα στο Δεκέμβριο έχουν χαθεί εκτός ΜΕΘ».

Σκληρή ήταν η απάντηση του Γ. Οικονόμου στον Αλ. Τσίπρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε πολιτικό ολετήρα τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος – όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου – «προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μία επιστημονική μελέτη, με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή. Διότι αποκρύπτει συνειδητά όχι μόνο ότι μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ.

Ο κ. Οικονόμου θύμισε στιγμές από τη διαδρομή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας:

«Την 1η Δεκεμβρίου 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών.
Στις 8 Δεκεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.
Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Στις 22 Ιουλίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών».

«Καλέσαμε τον κ. Τσίπρα και τον ξανακαλώ και σήμερα να μας υποδείξει ένα γιατρό που αποφάσισε ποιος θα πάει σε ΜΕΘ μετά από πολιτική εντολή» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το ΚΙΝΑΛ σχολίασε ότι η κυβέρνηση, μετά την έκθεση των κυρίων Τσιόδρα-Λύτρα, είναι πολιτικά και ηθικά έκθετη.

«Η «πανδημία» των ψεμάτων της Ν.Δ. καταρρέει με πάταγο. Η δημοσιοποίηση της μελέτης των κ. Σωτήρη Τσιόδρα – Θεόδωρου Λύτρα, συνιστά την απόλυτη δικαίωση της Ελληνικής Λύσης» υποστήριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Μετά και το νέο μαύρο ρεκόρ θανάτων, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει αφού δεν ακούει εμάς να ακούσει τουλάχιστον τον κ. Τσιόδρα για τις ΜΕΘ» σημείωσε το ΜέΡΑ 25.

Μέσα σε ένα 24ωρο 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων θανάτων από την έναρξη της πανδημίας.

Οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 700, ενώ οι νέες μολύνσεις τις 5.736.

«Έχουμε 6 διασωληνωμένους σε χειρουργεία σε ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο» ανέφερε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης.

Κι ενώ η πανδημία σε επίπεδο νέων μολύνσεων δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, εντυπωσιακή είναι η αύξηση που καταγράφεται στο ιϊκό φορτίο των λυμάτων της Κρήτης, και ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο όπου η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα έφθασε το 258%.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Γεωργία Σκιτζή, Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος