Εντατικό πρόγραμμα διπλωματικών επαφών του N. Δένδια στις ΗΠΑ – Τουρκικές παραβιάσεις στο βορειοανατολικό Αιγαίο

Την ώρα που το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη και καθώς η ανησυχία της Ευρώπης για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα εντείνεται, η Αθήνα δεν αποκλείει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, εφόσον αυτή ζητηθεί από την Άγκυρα, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμα.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Εάν ο κύριος Ερντογάν παρατείνει την παραμονή του στις ΗΠΑ δεδομένου ότι ο ΠΘ δεν θα είναι εκεί νωρίτερα και υποβληθεί τέτοιο αίτημα θα εξεταστεί διπλωματικά και νομίζω ότι θα εξεταστεί και θα απαντηθεί θετικά. Αλλά μέχρις ώρας δεν υπάρχει κάτι καινούριο σε ό,τι αφορά την παρουσία των δύο ηγετών στις ΗΠΑ».

Η Άγκυρα, όμως, επανέρχεται στις πολυεπίπεδες προκλήσεις, καθώς μετά την παρενόχληση του ερευνητικού στα ανοικτά της Κρήτης, τουρκικά αλιευτικά, συνοδεία του λιμενικού της γείτονος, επιμένουν να παραβιάζουν τα εθνικά χωρικά ύδατα. Μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκαν 226 τέτοιες παραβιάσεις, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να πραγματοποιεί διάβημα διαμαρτυρίας έναντι της τουρκικής πλευράς.

Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά, επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη.

Κι ενώ η Αθήνα αναμένεται να ενισχύσει τις θέσεις και τις συμμαχίες της στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης μιλά για δύο κράτη στην Κύπρο απαξιώνοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο Φουάτ Οκτάι αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αναφέρει πως: «Οι διαπραγματεύσεις (για το Κυπριακό) μπορούν να ξεκινήσουν μόνο μεταξύ δύο κρατών τα οποία θα έχουν συνάψει σχέσεις συνεργασίας. Είναι μάταια πλέον να περιμένουμε λύσεις υπό τις παρωχημένες παραμέτρους του ΟΗΕ».

Προκλήσεων συνέχεια και από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο αναφέρεται ανυπόστατα σε παράνομες, επιθετικές και επεκτατικές δραστηριότητες της Ελλάδας.

Εντατικό πρόγραμμα επαφών, διμερών και πολυμερών έχει από τη Δευτέρα 20/9 ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη, όπου και αναμένεται να θέσει όλα τα θέματα και τις ελληνικές θέσεις μεταξύ αυτών (όπου ενδείκνυται ασφαλώς) και την τουρκική προκλητικότητα.

Ήδη συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Γκάμπια, της Κόστα Ρίκα και της Γκαμπόν, αργότερα θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογο του τον κ. Χριστοδουλίδη με τον οποίο θα έχει ξανά συνάντηση την Πέμπτη παρουσία και του Υπουργού εξωτερικών της Αιγύπτου και την Παρασκευή παρουσία τόσο του Ισραηλινού ομολόγου του όσο και της υφυπουργού εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Βικτωρία Νούλαντ. Αργότερα σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασικό θέμα το Αφγανιστάν αλλά όπως καταλαβαίνετε θα συζητηθεί και το νέο τοπίο που δημιουργείται μετά την τριμερή σύμπραξη Αμερικής Βρετανίας Αυστραλίας.

Τουρκικές παραβιάσεις

Πηγές από την Πολεμική Αεροπορία ανέφεραν πως «ζεστάθηκε» για περίπου 1-2 ώρες ο ουρανός στο βορειοανατολικό Αιγαίο και μάλιστα υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση αεροσκαφών σε μικρή περιοχή.

Τα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν παρανόμως εντός του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου ανάμεσα από τη Λήμνο και τη Λέσβο, την Χίο αλλά και μια 6άδα από την Σαμοθράκη.

Η Πολεμική Αεροπορία απάντησε στις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας με ισάριθμο αριθμό μαχητικών, Mirage 2000-5 & F-16. 22 αεροσκάφη τουρκικά απέναντι στην ασπίδα που σχημάτισαν 22 Ελληνικά. Το αποτέλεσμα ήταν οι 7 αερομαχίες που σημειώθηκαν στην προσπάθεια των αεροπόρων να απομακρύνουν τα τουρκικά μαχητικά.

Από τον Μάιο είχαμε να δούμε διψήφιο αριθμό τουρκικών αεροσκαφών όπου τότε είχαν γίνει μόλις τέσσερις αερομαχίες. Ακολούθησαν τα «ήρεμα νερά» ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται από το Επιτελείο μια σταδιακή κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών, είτε αυτές είναι στον αέρα είτε αφορά την θάλασσα.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Γιώργος Σιδέρης

Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ: Λένα Αργύρη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος