Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή – Θλίψη και οδύνη για τον θάνατο των δύο πιλότων

Την αυτοθυσία των δύο πιλότων τίμησε το ελληνικό κοινοβούλιο με ενός λεπτού σιγή. «Θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους», είπε η Πρόεδρος τη Δημοκρατίας. «Οι Έλληνες θρηνούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτεία στέκεται δίπλα στις οικογένειες των δύο ηρώων. Να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ο τραγικός θάνατος των δύο πιλότων του καναντέρ ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω στη χώρα. Δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά της φωτιάς», υπογραμμίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα στο μήνυμά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρει «Δύο ιπτάμενοι ήρωες, ανάμεσα στους εκατοντάδες άλλους που παλεύουν μέρες τώρα με την πύρινη λαίλαπα. Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, οι χειριστές του μοιραίου Canadair θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους. Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους».

Μετά την τραγική εξέλιξη, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Κύπριο πρόεδρο, αναβάλλοντας την προγραμματισμένη για αύριο, επίσκεψή του στην Λευκωσία και μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων για να ενημερωθεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες θρηνούμε σήμερα»

«Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής. Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τη θλίψη του εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας «Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια» επισήμανε.

«Η πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο πλευρό των οικογενειών τους» υπογράμμισε ο υπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Βασίλης Κικίλιας

Να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Τους οφείλουμε τον απέραντο σεβασμό μας. […] Οι συνθήκες του δυστυχήματος πρέπει να διερευνηθούν και παράλληλα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εν ώρα καθήκοντος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικη Συμμαχία.

«Είμαι συγκλονισμένος από την απώλεια των δυο ηρωικών μας πιλότων. Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την προσφορά τους στην πατρίδα» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Το νέο αυτό τραγικό δυστύχημα […] αποτελεί συνέπεια μιας διαχρονικά εγκληματικής πολιτικής και αναδεικνύει όχι μόνο τις δύσκολες συνθήκες της πυρόσβεσης, αλλά και την έλλειψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές» αναφέρει σε ανακοινωσή του το ΚΚΕ.

«Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με τον πιο τραγικό τρόπο για την πρόσφατη ανάδειξη των ελλείψεων στα σύγχρονα μέσα αεροπροστασίας» ανακοίνωσαν οι Σπαρτιάτες.

«Πέραν της έμπρακτης στήριξης στους οικείους των ηρώων, θα απαιτήσουμε την διενέργεια ενδελεχούς έρευνας […] και την απόδοση τυχόν ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση» επισημαίνει ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετούμε τους ήρωές μας. Θα τους ευγνωμονούμε αιώνια» σημειώνει η ΝΙΚΗ.

Η Ελλάδα θρηνεί ακόμη δύο παιδιά της, το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

«Δύο νέους που έβαλαν την πατρίδα και το αίσθημα καθήκοντος πάνω από την ίδια τους τη ζωή. Που θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση για να προστατεύσουν όσα οφείλουμε όλοι να παραδώσουμε ακέραια στις επόμενες γενιές» αναφέρει στο μήνυμά του.

Οι εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα βρέθηκαν το πρωί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

“Δεν υπάρχει μαγική άμυνα για τις φωτιές”, ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να θέτει σε εγρήγορση τους υπουργούς για το επόμενο 48ωρο.

«Μπορεί τώρα να διαθέτουμε περισσότερα μέσα, περισσότερο έμψυχο δυναμικό, καλύτερη προετοιμασία, όμως ξέρουμε ότι η μάχη αυτή θα είναι πάντα δύσκολη, καθώς βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Απέναντι σε αυτό το οποίο αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης, ειδικά θα έλεγα η Μεσόγειος, που είναι ένα hotspot για την κλιματική αλλαγή, δεν υπάρχει μια μαγική άμυνα. Αν υπήρχε προφανώς θα την είχαμε εφαρμόσει» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σε κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για τις πυρκαγιές προχώρησε η Πλεύση Ελευθερίας.

«Ποια μέτρα είχαν ληφθεί για την αντιπυρική περίοδο και πώς αξιοποιήθηκε η εμπειρία της Εύβοιας του 2021, που φαντάζει πανομοιότυπη;» επισημαίνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στο μεταξύ, άρχισαν οι αυτοψίες για την αποτίμηση των ζημιών στη Ρόδο ώστε να δρομολογηθεί και η χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος