Ενίσχυση συμμαχιών και μπαράζ διπλωματικών επαφών με φόντο την τουρκική προκλητικότητα για τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στρέφεται το διεθνές διπλωματικό ενδιαφέρον, με την Αθήνα να κινείται με γνώμονα τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, σε αντίθεση με την Άγκυρα που ακολουθεί την τακτική των προκλήσεων. Σε λίγες ώρες, φτάνει στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα έχει σειρά επαφών με βασικούς άξονες την εξωτερική πολιτική, τις επενδύσεις και την ομογένεια.


Κόντρα στο σκηνικό έντασης που μεθοδικά στήνει τις τελευταίες μέρες η Άγκυρα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα απαντά ενισχύοντας τις συμμαχίες και το περιφερειακό γεωπολιτικό αποτύπωμά της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη, όπου και θα πραγματοποιήσει στοχευμένες συναντήσεις με πολυεπίπεδη ατζέντα.

Στο δείπνο με τον Σαρλ Μισέλ θα προταθούν η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό, ενώ με τον Λίβυο επικεφαλής του Πολιτικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μέμφι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει εκ νέου το θέμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Στη συζήτηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες θα κυριαρχήσει το Κυπριακό, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεναγηθεί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Ground Zerο από τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.

O Τζέφρι Πάιατ πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, δήλωσε: «Υποστηρίζουμε σθεναρά την προσέγγιση που έχει υιοθετήσει ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας να έχει μια ισχυρή σχέση βασισμένη σε κανόνες που θα οικοδομήσει ένα κλίμα ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, απαίτησε στη Γενική Συνέλευση ρόλο ρυθμιστή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας: «Πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί η αντίληψη που αγνοεί την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Ομοίως, πιστεύουμε ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθούν και πάλι μέσω διμερούς διαλόγου».

Ενόψει της τριμερούς για το Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία να εκφράζουν στην ΕΡΤ την ενόχλησή τους για την παρουσία του Ελπιδοφόρου τα εγκαίνια του λεγόμενου «σπιτιού της Τουρκίας».

Διπλωματικές Πηγές της Κύπρου αναφέρουν πως: «Με την κίνηση αυτή αναβαθμίζεται η παρουσία και ο ρόλος της Τουρκοκυπριακής πλευράς».

Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επισημαίνουν: «Όταν ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε την πρόσκληση δεν γνώριζε ποιοι άλλοι αποδέχθηκαν την πρόταση».

Χωρίς να πτοείται από τις τουρκικές προκλήσεις, η Αθήνα ανανέωσε έως τις 26 Σεπτεμβρίου τη navtex για τις έρευνες του Nautical Geo στα ανατολικά της Κρήτης.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι για πάνω από ένα 24ωρο η Κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει επίσημα εάν τουρκικό πολεμικό σκάφος εισήλθε στα εθνικά χωρικά ύδατα φτάνοντας 2,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ούτε καν αυτή την κόκκινη γραμμή των 6 ναυτικών μιλίων δεν μπορεί να προασπίσει. Ο κ. Μητσοτάκης εγκλωβισμένος στα εσωκομματικά του αδιέξοδα, επιβεβαιώνει καθημερινά ότι αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα και το μόνο που προσπαθεί είναι να αποκρύπτει διαρκώς την αλήθεια. Κι αυτό για να μην αποκαλυφθεί στον ελληνικό λαό το πρωτοφανές έλλειμμα εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησής του».

Ξεκινά την Παρασκευή η μεγάλη ετήσια διακλαδική άσκηση Παρμενίων, η οποία φέτος θα διεξαχθεί σε Έβρο και Χίο.

Την Παρασκευή η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Από τις διεθνείς επαφές θα ξεχωρίσω όχι μόνο αυτές με το ισχυρό εβραϊκό λόμπι αλλά και με τον πρόεδρο της Λιβύης Μοχάμαντ Μέρφι, καθώς στην Λιβύη βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά λεπτή καμπή, προκύπτουν διαρκώς προσκόμματα για τις εκλογές και δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται απέναντι και από τον κ.Μενφι και υποστηρίζονται από τους Αδελφούς μουσουλμάνους και την Τουρκία είναι πίσω από αυτά τα εμπόδια που απειλούν να φέρουν την χώρα και πάλι πίσω στο χάος.

Με τον ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να γίνει πλήρης ενημέρωση για τις ελληνικές θέσεις σε περιφερειακά ζητήματα αλλά και στο προσφυγικό και στο περιβάλλον, ενώ για το κυπριακό ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις αλλά και την καθαρή στάση της Λευκωσίας για επανέναρξη συνομιλιών στην βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και όχι φυσικά στην βάση των δυο κρατών την οποία ζήτησε και από το βήμα του ΟΗΕ ο κ.Ερντογάν.

Σε λίγη ώρα ο κ.Μητσοτάκης έχει μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της FIFA και μετά θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο Σαρλ Μισελ από κοινοί με τους πρωθυπουργός του Βελγίου ,της Ιρλανδίας της Αυστρίας με ηγέτες 7 Κεντροαφρικανικών χωρών. Μια συνάντηση που ενδιαφέρει την Ελλάδα καθώς θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στις χώρες αυτές (που ήδη δραστηριοποιείται έντονα η Τουρκία , και μάλιστα να θυμίσουμε ότι ήδη με δυο αφρικανικές χώρες έχει αναπτυχθεί η διπλωματία των εμβολίων με την δωρεά εκ μέρους της Ελλάδας εμβολίων σε χώρες που δεν έχουν δυνατότητα να προμηθευτούν.

Ο Ν. Δένδιας

Μπαράζ επαφών από τον Νίκο Δένδια στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ήδη συμμετείχε στην 10η Υπουργική Συνάντηση Κοινότητας Δημοκρατιών. Στο περιθώριο της συνέλευσης είχε συνομιλία με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ σε διμερές επίπεδο έχει δει τους ομολόγους του της Κιργιζίας, της Ρουαντα και ακολουθεί Αρμενία, το βράδυ Σαουδική Αραβία και αυτή την ώρα Υπουργός Βιομηχανίας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Την Πέμπτη έχουμε την συνάντηση του με τον υπ εξωτερικών της Αιγύπτου τον κ. Σουκρί και αμέσως μετά την τριμερή με Αίγυπτο και Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι σε αυτή την επίσκεψη στην Γενική Συνέλευση η ελληνική διπλωματία κάνει ανοίγματα και σε άλλες χώρες, σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, δημιουργεί και νέες συμμαχίες, απάντησε: «Η ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας και η δημιουργία νέων σε διμερές, διεθνές και περιφερειακό επίπεδο είναι το ζητούμενο της ελληνικής διπλωματίας σε αυτήν την Γενική συνέλευση. Έχοντας εδραιώσει τα τελευταία χρόνια σημαντικές σχέσεις με περιφερειακούς παίχτες και περιφερειακές δυνάμεις, η Ελλάδα κάνει τώρα στοχευμένες επαφές με χώρες που έχουν ρόλο, είναι η θα είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ κάνει άνοιγμα και στην Αφρική ως αντιστάθμισμα της τουρκικής επιρροής στην αφρικανική ήπειρο».

Με το ταξίδι του στην Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Ταγίπ Ερντογάν είχε οραματιστεί να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η άρνηση όμως του Τζο Μπάιντεν να συνομιλήσει μαζί του τα γκρέμισε όλα. Μόνο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατάφερε να συναντήσει τον Άντονι Μπλίνκεν.

«Είμαστε τόσο ευγνώμονες στην Τουρκία για την ισχυρή συνεργασία της στο Αφγανιστάν και για την δουλειά που συνεχίζει να κάνει εκεί», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Θα βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να ενισχύσουμε και τις διμερείς μας σχέσεις», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη Νέα Υόρκη ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε το περίφημο σπίτι της Τουρκίας έναν ουρανοξύστη στην καρδιά του Μανχάταν, απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ. «Θεού θέλοντος το κτίριό μας θα γίνει για πολύ καιρό το σύμβολο των ιστοριών επιτυχίας της Τουρκίας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εκεί θέλησε να είναι ο χώρος για τις συναντήσεις με ισχυρούς ηγέτες. Μόνο ο Μπόρις Τζόνσον πήγε. Γεμάτο οθωμανικά και σελτζουκικά στοιχεία, το κτίριο συμβολίζει τις φιλοδοξίες του Ταγίπ Ερντογάν ως προστάτη όλων των μουσουλμάνων και των αδικημένων πολιτών του τρίτου κόσμου.

«Η Τουρκία ήταν πάντα δίπλα σε κάθε κίνηση για έναν πιο ασφαλή, ειρηνικό και ισότιμο κόσμο που ευημερεί για όλους και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή είναι και η φιλοσοφία του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι εφικτός» το οποίο διαφήμισε ακόμα και στην Times square της Νέας Υόρκης.

Βιβλίο όμως έγραψε και παρουσίασε στη Νέα Υόρκη και η σύζυγός του Εμινέ, εμπνευσμένο από τα ταξίδια της στην Αφρική. Μία φωτογραφία της όμως σε αυτό που φαίνεται να φορά ένα πανάκριβο ρολόι, προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης και του λαού που καθημερινά βιώνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Το γεγονός ότι το νέο κτήριο στη Νέα Υόρκη κόστισε εκατομμύρια λίρες και διαθέτει εστία για φοιτητές έφερε στο προσκήνιο εικόνες φοιτητών στην Τουρκία να κοιμούνται στον δρόμο, καθώς οι εστίες δεν επαρκούν για όλους.

Η οργή του κόσμου φαίνεται από νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Τζουμχουριέτ και δείχνει το AKP να αιμορραγεί ασταμάτητα, συγκεντρώνοντας ποσοστό κάτω του 30%.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Νίκος Μελέτης, Λένα Αργύρη, Κάλλη Λέκκα

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ