Ενιαία πολιτική ασύλου στην Ευρώπη ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης-Συνεχίζονται οι αντιδράσεις (video)

Την υιοθέτηση μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου στην Ευρώπη επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς -όπως τόνισε και χθες από το Ζάγκρεμπ ο πρωθυπουργός- η Ελλάδα φτάνει στα όρια της. Την ίδια ώρα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο και τον Έβρο με 622 νέες αφίξεις σε ένα 24ωρο, ενώ 96 μετακινήθηκαν από τις δομές των νησιών του Αιγαίου, εκτός της Λέσβου, στο λιμάνι του Πειραιά, με προορισμό τις δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Στις 6.30 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με αφορμή τη χορηγία ταχύπλοων σκαφών προς το Λιμενικό Σώμα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.

Εν τω μεταξύ, τη Μυτιλήνη θα επισκεφθεί την ερχόμενη Τετάρτη ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, προκαλεί ο σχεδιασμός για την κατασκευή κλειστών προ-αναχωρησιακών κέντρων στα νησιά.

Στη Σάμο, αντιδρούν για τη δημιουργία κέντρου, που θα φιλοξενήσει 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, όπως και στη Λέρο για τη μετατροπή της υπάρχουσας δομής σε κλειστή, χωρητικότητας 1.000 ατόμων.

Στη Λέσβο η δομή της Μόριας θα κλείσει σταδιακά, και έως τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο το νέο κέντρο, ενώ στην Κω, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, θα μετατραπεί σε κλειστού τύπου, χωρητικότητας 2.000 ατόμων.

Αναταραχή επικρατεί και στη Χίο, με τον δήμαρχο της πόλης του νησιού να έχει καλέσει για τις 7 το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Έντονη είναι και η αντίδραση του δημάρχου Ανατολικής Σάμου Γιώργου Στάντζου, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, αναφέρθηκε στην πρόθεση παραίτησης που είχε εκδηλώσει προ διημέρου σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματα του Δήμου προς την Κυβέρνηση, σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που θα φιλοξενηθούν στη νέα δομή που ετοιμάζεται στο νησί.

Εκτενείς αναφορές του γερμανικού Τύπου για προσφυγικό-μεταναστευτικό στην Ελλάδα και τη στάση της Άγκυρας και της ΕΕ

Αναφορές στον επιμερισμό του βάρους του προσφυγικού-μεταναστευτικού στις χώρες της ΕΕ, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα, υπάρχουν στα γερμανικά ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η εισροή προσφύγων-μεταναστών. Στη διάσωση και περισυλλογή 400 μεταναστών και προσφύγων και στη σύλληψη τριών διακινητών, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, σε 10 διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε θαλάσσιες περιοχές της Αλεξανδρούπολης, της Λέσβου και της Χίου. Άλλοι 222 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν από λέμβους σε έξι διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα στα νησιά: Λέσβος, Χίος και Σάμος.
Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί δύο επιβατηγά πλοία μεταφέροντας 96 μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.Στις 6.30 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος» αποβίβασε στο λιμάνι του Πειραιά 36 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο, ενώ το «Blue Star 1» 24 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Λέρο και 36 από την Κω. Οι μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να οδηγηθούν σε δομές φιλοξενίας.

Σχετική είδηση: Μεταναστευτικό: Μέχρι το καλοκαίρι τα κλειστά κέντρα – Συνεχείς ροές και αντιδράσεις (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος