Ενεργειακό, τουρκική προκλητικότητα, Ουκρανία στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Σολτς

Array

Σε μια κρίσιμη γενικότερα συγκυρία και με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο Γερμανός Καγκελάριος βρίσκεται, από το βράδυ της Τετάρτης (26/10), στην Αθήνα. Σήμερα στις 9 το πρωί, Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς θα μεταβούν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης ενώ στη συνέχεια –στις 11:00– οι δυο άνδρες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ατζέντα θα βρεθούν – μεταξύ άλλων – οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας Γερμανίας, η κατάσταση στην Ουκρανία, τα ελληνοτουρκικά και το ενεργειακό, στο οποίο η στάση του Βερολίνου θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την εξεύρεση λύσης.

Στις 12:00 το μεσημέρι, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.

Η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς καταγράφεται ως ένα βήμα περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων των δυο χωρών.

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τον Γερμανό καγκελάριο στην πολύωρη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχε ως κορυφαίο θέμα στην ατζέντα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Εκεί, γεφυρώθηκαν οι απόψεις και υπήρξαν συγκλίσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για όλες τις πτυχές της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας, κάτι που επέτρεψε στους 27 της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμφωνία.

Επιπρόσθετα πρόκειται για την τρίτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό Καγκελάριο. Η πρώτη τους συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε περίοδο ρητορικής έξαρσης από την πλευρά της Τουρκίας ενώ την επομένη κιόλας είχε υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση του Βερολίνου υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Η δεύτερη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή την – εκτός προγράμματος – έλευση του καγκελαρίου στη Θεσσαλονίκη λίγο αργότερα για να παραστεί στο δείπνο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης – ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει στις σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς και με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων θα αποτελέσει και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο μια εβδομάδα μετά την έλευση του καγκελαρίου Σολτς στην Αθήνα, στις 3 Νοεμβρίου. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα για να μετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου», μια γερμανική πρωτοβουλία στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και Ευρωπαίοι ηγέτες.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος