Έναρξη του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας (video)

Αρχίζει γύρω στις 9 το πρωί στην Αθήνα ο εξηκοστός δεύτερος γύρος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο και αφορά μόνο τη συζήτηση για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Στο τραπέζι κάθονται και πάλι Ελλάδα και Τουρκία στο πλαίσιο του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών.

Η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της να προσέλθει στις συζητήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι το μόνο ανοικτό ζήτημα είναι αυτό που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ κι ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για “γκρίζες ζώνες” και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών -θέματα δηλαδή που επιδιώκει διαρκώς να βάλει στο τραπέζι η Άγκυρα.

“Στο διάλογο πάμε με οριοθετημένη ατζέντα, δεν πάμε σε έναν διάλογο όπως τον επιθυμεί η Τουρκία, επί παντός επιστητού”, αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε αυτό το πλαίσιο ομονοεί και η αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την ΠτΔ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας αναφέρει πως: “Πρέπει να δημιουργηθεί μια εθνική γραμμή με το ζήτημα της Τουρκίας. Η πρότασή μας είναι στο τραπέζι για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών”.

“Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το μόνο θέμα που συζητούμε είναι η οριοθέτηση, ειδάλλως να πάμε Χάγη”, τονίζει ο Χάρης Καστανίδης βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Της ελληνικής ομάδας ηγείται ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ενώ στην Τουρκική επικεφαλής θα είναι ο Σεντάτ Ονάλ.

Μία ημέρα αργότερα, την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθούν πολιτικές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών, μεταξύ του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα του υπουργείου, Θεμιστοκλή Δεμίρη, και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών.

Ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αναφέρει πως: “Οι διερευνητικές είναι η ευκαιρία για να δούμε πραγματικά τι επιδιώκει η Τουρκία προσερχόμενη στη διαδικασία. Η πρώτη στην Κωνσταντινούπολη ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα η δεύτερη θα πρέπει να είναι μια συνάντηση που οι δύο πλευρές θα μπουν και σε ζητήματα ουσίας. Σε κάθε περίπτωση οι προσδοκίες πρέπει να κρατηθούν χαμηλά”.

Οι διερευνητικές συνομιλίες άρχισαν το Μάρτιο του 2002, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι. Οι τότε ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, συμφώνησαν σε μία διαδικασία άτυπου διαλόγου με κοινό πλαίσιο κανόνων, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα έναρξης διαπραγματεύσεων είτε για επίλυση της διαφοράς είτε για παραπομπή στη Χάγη.

Στη διάρκεια των διερευνητικών η Τουρκία επιχείρησε να διευρύνει την ατζέντα, ενώ δεν αποδεχόταν ως βάση των συζητήσεων το δίκαιο της θάλασσας.

Ο 60ος γύρος διεξήχθη στην Αθήνα, στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2016, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα.

Ο 61ος γύρος πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην Κωνσταντινούπολη.

Το ρόλο του ΝΑΤΟ στη μείωση των εντάσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, επισήμανε ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γιένς Στόλτενμπεργκ: “Δημιουργήσαμε αυτό που ονομάζεται “μηχανισμός αποτροπής” μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Βλέπουμε τώρα ότι βοηθήσαμε να στρωθεί ο δρόμος για τις διερευνητικές συζητήσεις για υποκείμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Υπέρ της συνέχισης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό τάχθηκε η γερμανική κυβέρνηση, σχολιάζοντας δημοσίευμα σχετικά με διαπραγμάτευση του Βερολίνου με την Άγκυρα ερήμην της Αθήνας.

“Η κεντρική ιδέα της είναι να εγγυηθεί στους πρόσφυγες στην Τουρκία κατάλληλη προστασία και να δημιουργηθούν εκεί προοπτικές ζωής ώστε να μην έχουν αφορμή να μεταναστεύουν παράνομα στην ΕΕ”, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπεργκ, εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Μετά τις πρόσφατες διαρροές από την τουρκική πλευρά ότι αποκαθίστανται οι διπλωματικές επαφές με το Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι δήλωσε πως ο πλήρης διπλωματικός διάλογος θα εξαρτηθεί από “μια αληθινή αλλαγή της τουρκικής πολιτικής”.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος