Έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο (video)

Αρχίζει σήμερα Παρασκευή 11/10 στη Βουλή η συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου με αλλαγές και ρυθμίσεις για τη διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος στον τομέα των επενδύσεων, με στόχο την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο εισάγεται για συζήτηση και επεξεργασία στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ξεχωριστό κεφάλαιο για τα εργασιακά θέματα, στο οποίο περιέχονται ρυθμίσεις που προβλέπουν τη δυνατότητα εξαίρεσης από τις τοπικές και εθνικές ομοιεπαγγελματικές κλαδικές συμβάσεις, κατόπιν διαβούλευσης και συναπόφασης των κοινωνικών εταίρων για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Στο ίδιο κεφάλαιο, περιλαμβάνονται και οι διατάξεις που προβλέπουν ότι στο υπουργείο Εργασίας θα τηρείται Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων και ενώσεων προσώπων εργαζομένων, καθώς και Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών, στα οποία καταχωρούνται κρίσιμα στοιχεία συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και των οργανώσεων εργοδοτών. Επίσης, εισάγονται μέτρα για την αδήλωτη εργασία.

Η ΝΔ

«Ως ΝΔ τοποθετούμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας πολύ ψηλά, στις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας. Η ανάπτυξη στο σύγχρονο κόσμο όμως δεν διατάσσεται και οι επενδύσεις σε ένα περιβάλλον παγκόσμιου ανταγωνισμού, δεν προκύπτουν ως γεγονός αυτοεκπληρούμενης προφητείας», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου, ο πρώτος ομιλητής στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η συζήτηση και επεξεργασία του οποίου, άρχισε σήμερα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ο βουλευτής είπε ότι το πολυνομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» έχει διατάξεις που καλύπτουν όλους τους τομείς της κυβέρνησης και έχει στόχο «να κάνει συντομότερη την Οδύσσεια» επενδυτών, επιχειρήσεων, εργαζομένων. «Το σχέδιό μας αίρει εμπόδια δεκαετιών, διακρίνεται από καινοτόμα σκέψη και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με σεβασμό στους επενδυτές και εργαζόμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Παρεμβαίνουμε αποφασιστικά, καινοτόμα και αυτονόητα», τόνισε ο κ. Οικονόμου που απαρίθμησε δείκτες οι οποίοι δείχνουν ότι σήμερα στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ και φτάνει το 17,2% ενώ το 9% των εργαζομένων απασχολείται με μορφές μερικής απασχόλησης. Επικαλέστηκε επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου έφτασε στα 1,8 δισ. τον Ιούλιο, ότι «οι επενδύσεις στη χώρα έχουν καταρρεύσει την τελευταία δεκαετία». Ιδίως επικαλέστηκε τον δείκτη που δείχνει ποιος είναι ο βαθμός ευκολίας που παρέχει μια οικονομία για την εγκατάσταση μιας επιχείρησης, το εργαλείο δηλαδή με βάση το οποίο αποφασίζουν οι επενδυτές: το 2019 η Ελλάδα ήταν στην 72η θέση στις 190 χώρες και βρίσκεται στην 27η θέση στην Ευρώπη των 28.

Ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση υγιών και καθαρών κανόνων στην αγορά εργασίας, μακριά από ιδεοληψίες και χωρίς στρουθοκαμηλισμό, διευρύνει τη συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, προστατεύοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δύσκολες οικονομικά καταστάσεις. Ενισχύει τη διαφάνεια και αντιπροσωπευτικότητα του συνδικαλιστικού τομέα δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους εργαζόμενους να αποφασίζουν για τα ζητήματα που τους αφορούν. Επίσης, όπως τόνισε, αντιμετωπίζει την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η ιδέα και η λογική πίσω από το νομοσχέδιο είναι “περιμένουμε τον ιδιωτικό τομέα να μας δείξει πού μπορεί να υπάρχει κέρδος και πάμε από πίσω του να τον διευκολύνουμε, διαλύοντας οποιαδήποτε περίπτωση περιβαλλοντικής προστασίας, εργασιακής νομοθεσίας, κριτηρίων και διαφάνειας”», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και κατήγγειλε «σπατάλη, αδιαφάνεια και ασυδοσία», κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού πολνομοσχεδίου στη Βουλή.

«Από το νομοσχέδιο λείπει η αναπτυξιακή στρατηγική, την οποία η πολιτεία οφείλει να συγκροτήσει, ως εκπρόσωπος του γενικού κοινωνικού συμφέροντος», είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά, συγκρότησε την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. «Θα περιμέναμε, σε αυτήν τη βάση, μια δημιουργική συζήτηση. Δηλαδή, θα περιμέναμε μια συζήτηση για το έτοιμο νομοσχέδιο για την αναπτυξιακή τράπεζα και τις μικροπιστώσεις που βρήκατε. Αντ’ αυτού βλέπουμε ότι το νομοσχέδιο, που κομπορρημονείτε, το φτιάξατε σε εκτεταμένη διαβούλευση με τον ΣΕΒ. Δεν ξέρω αν ο κ. Σκέρτσος το συγκρότησε όταν ήταν στο ΣΕΒ ή όταν ήταν στην κυβέρνηση», σημείωσε και τόνισε ότι οι διατάξεις για τα εργασιακά δεν είναι τίποτα άλλο από την «ευελιξία στην αγορά εργασίας χάριν των επενδύσεων και της ανάπτυξης».

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις προστάτευσαν την απασχόληση και αύξησαν τις θέσεις εργασίας. Τι να κάνουμε τώρα; να παριστάνουμε όλοι μαζί ότι αυτό δεν συνέβη;», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στα ΜΜΕ και κατήγγειλε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις δεν θα υπάρξει ούτε έλεγχος πόθεν έσχες ούτε ονομαστικοποίηση μετοχών για τους ιδιοκτήτες καναλιών.

«Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο έχουμε συγκρουστεί πολλές φορές. Η δική σας διάταξη τον καθιστά αντιδιαπλεκόμενο. Ο νόμος Βενιζέλου προέβλεπε ονομαστικοποίηση μετοχών των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Βάζετε εξαιρέσεις. Με βάση αυτές τις διατάξεις δεν μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος περί συγκέντρωσης ΜΜΕ. Εξαιρείτε τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ από τον έλεγχο πόθεν έσχες. Θεωρείτε ότι εμάς δεν τα ζήτησαν αυτά; Ή μήπως θεωρείτε ότι θα τους είστε χρήσιμοι μετά την ψήφιση αυτής της διάταξης;», επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί η διανομή Τύπου μπήκε μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, γιατί μπήκε η δορυφορική τηλεόραση στο νομοσχέδιο, «τώρα που έκλεισε η εξαγορά “Forthnet”».

Το ΚΙΝΑΛ

Αδικαιολόγητο έλλειμμα αναπτυξιακού σχεδιασμού σε όλο το νομοσχέδιο, εμμονή στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον, διαπιστώνει το Κίνημα Αλλαγής στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και δηλώνει ότι το καταψηφίζει επί της αρχής και για τον πρόσθετο λόγο της κακής νομοθέτησης εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο αγορητής του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης, δήλωσε ωστόσο ότι το ΚΙΝΑΛ συμφωνεί με τις θετικές διατάξεις όπως είναι οι ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά πάρκα, το εθνικό μητρώο υποδομών, τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, το εθνικό ευρυζωνικό δίκτυο, τους εργολήπτες, την επιτάχυνση και την απλοποίηση των διαδικασιών. «Υπάρχουν όμως και διατάξεις που μπήκαν νύχτα και οι οποίες εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς για το ποιά είναι τα πραγματικά κίνητρα και ποιούς σκοπούς εξυπηρετούν», είπε και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο ευνοεί την χωρίς περιορισμό ανάπτυξη του διαδικτυακού τζόγου αρκεί η ενδιαφερόμενη εταιρεία να πληρώσει το τίμημα χωρίς όρους.

«Είναι αλήθεια ότι έχει έναν βαρύγδουπο τίτλο, δυστυχώς όμως είναι ειλικρινές και εμπροσθοβαρές μόνο για τις άλλες διατάξεις, όχι αυτές για την ανάπτυξη της χώρας. Είναι ένα νομοσχέδιο – σκούπα με υπογραφές από 17 υπουργούς, στο οποίο περιλαμβάνουν ασύνδετες μεταξύ τους διατάξεις που τακτοποιούν εκκρεμότητες. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι έχει 50 άρθρα αλλά σίγουρα αυτό το νομοσχέδιο δεν χαράσσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας» είπε ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, ο κ. Κατρίνης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι όχι μόνο διαψεύδει τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά αλλά και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το αν έχει σχέδιο ανάπτυξης για την χώρα.

Το ΜΕΡΑ25

Στην ομιλία του ο Κ. Αρσένης ανέφερε ότι: “Το νομοσχέδιο φέρνει εξαιρέσεις στις συλλογικές συμβάσεις και δεν αφήνει τίποτα από ότι είχε μείνει όρθιο. Φέρνετε τον διαδικτυακό τζόγο ως αναπτυξιακό μέτρο και δεν μας λέτε μια αιτιολόγηση. Από τον τζόγο θα έρθει η ανάπτυξη; Αυτό οραματίζεστε για την χώρα μας.

Επιδοτείτε τα ορυχεία, μεταλλευτικές δραστηριότητες. Επιδοτείτε οτιδήποτε ανταγωνίζεται την φύση και τον τουρισμό. Εξαιρείτε την ονομαστικοποίηση των μετοχών και το πόθεν έσχες για τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Φαίνεται σαν να έχετε κάποιο γραμμάτιο.

Καταργείτε τους «βαθμούς όχλησης» στην Αττική, που ίσχυαν από το 1982 και ήταν το τελευταίο μας όπλο για την αποκέντρωση των βιομηχανιών. Εσείς που καταργήσατε την απλή αναλογική στους δήμους, θα εξαναγκάζετε τα μέλη του σωματείου με το 50+1% για να βγει απεργία;

Αυτό που προτείνετε είναι μια υπερφορολογημένη μπατανία. Είμαστε κατά αυτού του νομοσχεδίου”.

Πηγές: A’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Κατατέθηκε στη Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Στη Βουλή την Παρασκευή το πολυνομοσχέδιο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος