Εμπλοκή με Χαφτάρ στη Βεγγάζη: «Ανεπιθύμητη» η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία

Απρόβλεπτη εξέλιξη έλαβε χώρα στη Βεγγάζη όπου μετά από λίγη ώρα από την άφιξη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας για το Μεταναστευτικό, η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Οσάμα Χαμάντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι παραβιάστηκαν οι κανόνες που διέπουν τις επισκέψεις διπλωματών στη Λιβύη.

Η επίσκεψη στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε κανονικά, ωστόσο οι υπουργοί, ανάμεσά τους και ο Θάνος Πλεύρης δεν βγήκαν ούτε από το αεροπλάνο στη Βεγγάζη, καθώς κρίθηκαν ότι είναι «ανεπιθύμητοι» και ότι «πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος».

Έχει εκδοθεί ανακοίνωση από την κυβέρνηση της Βεγγάζης, στην οποία ο διορισμένος πρωθυπουργός αναφέρει ότι «οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας αυτής δε σεβάστηκαν τους διπλωματικούς κανόνες και τις διεθνείς συμβάσεις».

Μάλιστα, κάνει λόγο για μια «κατάφωρη παραβίαση» και τονίζει ότι «ακυρώθηκε η άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο και η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για την επιτακτική ανάγκη να εγκαταλείψουν αμέσως το λιβυκό έδαφος».

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την άφιξη της αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης.

Και οι τρεις υπουργοί επέστρεψαν στις έδρες τους.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Αναμένεται αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς επρόκειτο για αποστολή της Κομισιόν με επικεφαλής τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, τον οποίο συνόδευαν τρεις υπουργοί κρατών-μελών της Ε.Ε.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θεωρούν ότι έγινε κάποιο λάθος, καθώς όλο αυτό το διάστημα, η αποστολή αυτή οργανώνεται με βάση τους κανόνες και σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο.

Για αυτό τον λόγο ήταν επικεφαλής ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης που εργαζόταν όλο αυτό το διάστημα με τους διπλωμάτες, τους Ευρωπαίους, τους εκπροσώπους από την ελληνική, ιταλική και την κυβέρνηση της Μάλτας, προκειμένου να έχουν σε μια δύσκολη στιγμή ένα βήμα συνεννόησης και ένα βήμα διαλόγου.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Πλεύρη την Τετάρτη στο Μαξίμου

Το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένεται να υπάρξει προγραμματισμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Θάνο Πλεύρη μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν όλα τα ζητήματα γύρω από το μεταναστευτικό.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η κυβέρνηση εστιάζει στην ενδυνάμωση της παρουσίας του Λιμενικού Σώματος, αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Γ. Λοβέρδος στο ΕΡΤΝews: Πολύ δύσκολη κάθε διαπραγμάτευση με τη Λιβύη

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος, μιλώντας στο ΕΡΤΝews σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις, τονίζοντας ότι «είναι πολύ δύσκολη κάθε διαπραγμάτευση με τη Λιβύη, καθώς υπάρχουν δύο κυβερνήσεις, μία στην Τρίπολη και μία στην Βεγγάζη».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «πρέπει να είμαστε πάρα πάρα πολύ προσεκτικοί και ιδιαίτερα χαμηλών τόνων όταν διαπραγματευόμαστε με την Λιβύη».

«Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Έλενα Αποστολίδου | Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος