Ελληνοτουρκικά: Στο Κάιρο το επόμενο κρίσιμο ραντεβού της Ελλάδας – Θετική η αποτίμηση για Πράγα

Array

Ως κράτος- ταραξίας στην Ανατολική Μεσόγειο εμπεδώνεται η Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, μετά την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο της Πράγας και τον θερμό διάλογο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η Αθήνα μπορεί να παραμένει ανοικτή στο διάλογο, αλλά δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στις αναθεωρητικές διαθέσεις της Άγκυρας», είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού.

«Αν η Τουρκία θέλει πραγματικά να έχει -όπως ισχυρίζεται- μία παραγωγική και ουσιαστική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία σχέση που και εμείς θα τη θέλαμε, θα πρέπει πια να έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Ν. Δένδιας – Κρίσιμες συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σ. Σούκρι

Στις 14:00 ώρα Ελλάδας μεσημέρι Κυριακής αναμένονται οι κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, απ’ όπου μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του θα καταγγείλουν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η μετάδοση θα γίνει ζωντανά από το ertnews.gr.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν μιλά για ακόμα μια προβοκατόρικη ενέργεια της Τουρκίας, ζητώντας κυρώσεις.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους τους και να ξεκαθαρίσουν ότι αν η Τουρκία υπερβεί συγκεκριμένες γραμμές και παραβιάσει την ΑΟΖ μιας χώρας θα υπάρξουν επώδυνες οικονομικές ποινές υπό τη μορφή κυρώσεων».

N. Παναγιωτόπουλος: Δουλειά μας είναι να δυναμώνουμε την Ελλάδα και στρατιωτικά και ίσως αυτό να ενοχλεί

Εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης, ο υπουργός Άμυνας στέλνει μήνυμα αποτροπής έναντι κάθε επιβουλής της εθνικής κυριαρχίας. «Οι λαλίστατοι γείτονες επιλέγουν να μιλάνε πολύ. Εμείς δεν παρακολουθούμε τον ρυθμό τους, δεν κάνουμε διαγωνισμό ατάκας, επιθετικής και εχθρικής»δήλωσε και τόνισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν πάρα πολύ καλά να κάνουν την δουλειά τους».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και ο ελληνικός λαός αποδεικνύουν καθημερινά ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν, στο όποιο κάλεσμα της Πατρίδας, επισημαίνει από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

 Επικριτική στην πολιτική της κυβέρνησης η αξιωματική αντιπολίτευση

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να εγκαταλείψει το αποτυχημένο δόγμα του «πιστού και προβλέψιμου συμμάχου» που κάνει με μεγάλη προθυμία παραχωρήσεις χωρίς να παίρνει τις κατάλληλες εγγυήσεις για τα εθνικά συμφέροντα», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας. (Πηγή: Η Αυγή)

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει μπροστά στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Χρειάζεται μια ειδική σχέση ΕΕ- Τουρκίας, που θα περιλαμβάνει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα κυρώσεων σε περίπτωση που η γειτονική χώρα παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο και βεβαίως την επιβολή εμπάργκο όπλων», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ.( Πηγή: Real News)

Η Ελληνική Λύση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον νέο Τούρκο πρέσβη, επισημαίνοντας΅:

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανεχθεί την παρουσία ενός ακόμα οπαδού της τουρκικής παραφροσύνης στην πατρίδα μας».

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα Ευρώπης συναντήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως ανακοινώθηκε, ο Ν. Χαρδαλιάς και ο D. Hogan υπογράμμισαν τη στενή συμμαχική και εταιρική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και διεθνών οργανισμών.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος