ertnews.gr

Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα επιμένει – Νέες βολές Ερντογάν

19/12 17:09
Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα επιμένει – Νέες βολές Ερντογάν

Φωτογραφία αρχείου

Χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε τηλεδιάσκεψη με την Καγκελάριο της Γερμανίας στην οποία μετέφερε την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει μια καινούρια σελίδα στις σχέσεις της με την ΕΕ και την ευχαρίστησε για την εποικοδομητικής της συμβολή. Σήμερα σε δηλώσεις του απηύθυνε εκ νέου μήνυμα προς όλους εκείνους που προσπαθούν, όπως είπε, με απειλές να κάνουν τη χώρα του να γονατίσει ότι η Τουρκία παραμένει δυνατή. «Δεν πρόκειται να γονατίσουμε» είπε. Η Αθήνα πάντως από την πλευρά της διαμηνύει θα συνεχίσει την προσπάθεια «με υπομονή και επιμονή» στο θέμα των κυρώσεων.

Δένδιας: Η Ευρώπη κινείται με αργούς ρυθμούς

Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κυρώσεις σε τομείς, όπως η οικονομία και το εμπόριο, το οποίο καλύπτει βεβαίως και την επαναξιολόγηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Αναφέρθηκε επίσης η προοπτική επέκτασης του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων και κάλεσε για την επιβολή κυρώσεων σε επιπρόσθετα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

“Στην προκειμένη φάση έγινε ένα βήμα. Αλλά, όπως ανέφερα στη Βουλή, ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι τα ανωτέρω αρκούν”, ανέφερε.

Για τις διερευνητικές, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι βασική προϋπόθεση για την επανέναρξή τους “είναι η Τουρκία να αποδείξει ότι επιθυμεί τον εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, ως διαρκή επιλογή, όχι ως σημαία ευκαιρίας”.

“Δεν θα εγκλωβιστούμε από προσχηματικές κινήσεις. Τη θέση αυτή, μετά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υιοθέτησε και το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι το ζήτημα του εμπάργκο όπλων έχει τεθεί τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον ίδιο.

“Έχω τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα μοναδικό οικοδόμημα που αποσκοπεί στην εξάλειψη του πολέμου στην Ευρώπη. Για αυτό διερωτώμαι πώς μπορεί η Ένωση αυτή να ανέχεται την απειλή πολέμου εναντίον μελών της, όπως την απειλή της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες με το casus belli;”, σημείωσε και διερωτήθηκε “ποιου οπλικού συστήματος το εξαγωγικό αποτύπωμα υπερβαίνει για τις Ευρωπαϊκές χώρες το αποτύπωμα της προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου;”

Σχολιάζοντας μάλιστα το επιχείρημα ορισμένων Ευρωπαίων ότι η απαγόρευση εξαγωγής όπλων στην Τουρκία θα υπονόμευε τη συνοχή του ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας έθεσε το ερώτημα “πώς δικαιολογούν τη στάση τους, τη στιγμή κατά την οποία ο στυλοβάτης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι ΗΠΑ, επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, με βασικό επιχείρημα ότι η χώρα αυτή υπονομεύει τη συνοχή και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ;”

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο σύνολο της επικράτειας “το οποίο θα ασκήσει όταν κριθεί σκόπιμο”, ενώ η επέκταση στο Ιόνιο έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία με την προετοιμασία των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Πέτσας: Η Τουρκία το ξανασκέφτεται μετά το συνδυασμό της πίεσης από Ευρώπη κ ΗΠΑ

«Νομίζω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο συνδυασμός της πίεσης από την Ευρώπη και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την επιβολή κυρώσεων -πολύ σημαντικών κυρώσεων στα θέματα τα εξοπλιστικά και της αμυντικής βιομηχανίας της γειτονικής χώρας- έχουν οδηγήσει τη γειτονική χώρα να το ξανασκέφτεται σε σχέση με αυτές τις προκλητικές και παραβατικές ενέργειες» σχολίασε μιλώντας στον Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Μακάρι να δείξει μια συνέπεια και μια συνέχεια σε αυτή την αποκλιμάκωση, προκειμένου να έχουμε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, να πάμε σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης και όχι σε μια ένταση. Η οποία ομαλοποίηση τελικά ποιον στόχο έχει; Η μία και μόνη διαφορά που έχουμε με τη γειτονική χώρα να λυθεί. Να ορίσουμε, επιτέλους, θαλάσσιες ζώνες, όπως κάναμε με την Ιταλία, όπως κάναμε με την Αίγυπτο. Να φύγει ένας βραχνάς από όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν κατανοούμε αυτές τις προκλήσεις. Ούτε έχουν κάποιο νόημα. Επομένως, ας τις αφήσουμε πίσω και ας πάμε μπροστά. Νομίζω αυτός ο συνδυασμός Ευρώπης και Η.Π.Α. μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα», είπε.

Ερντογάν: Δεν γονατίζουμε

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης με την ευκαιρία των εγκαινίων τμήματος της εθνικής οδού στο βόριο Μαρμαρά, έστειλε το μήνυμά του. «Θα συνεχίσουμε να σας απογοητεύουμε. Καθώς γινόμαστε πιο δυνατοί, είναι πιο εύκολο για μας να ξεπεράσουμε τα επόμενα εμπόδια. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τις συνήθειες χρόνων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Προσπάθησαν να μπλοκάρουν τη χώρα μας, Ευτυχώς, δεν έχουν επιτύχει μέχρι τώρα. Η Τουρκία δεν θα διστάσει ποτέ να χρησιμοποιήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Λέω σε εκείνους που προσπαθούν να κάνουν τη χώρα μας να γονατίσει με απειλές, επιβολή, υποκρισία και τεχνάσματα. Θα συνεχίσουμε να σας απογοητεύουμε. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φέρουμε νίκη σε αυτό τον αγώνα».

Η Αθήνα από την πλευρά της εμμένει «με υπομονή και επιμονή» στο θέμα των κυρώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να υπενθυμίζει «η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με αργούς ρυθμούς».

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ανταπόκριση Τουρκία Αρ. Φερεντίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version