Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ – Τριμερής για τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας (video)

Σε μία προσπάθεια η Ευρώπη να βρει λύσεις απεγκλωβισμού από τα ρωσικά καύσιμα, η Ελλάδα ενισχύει τη συμμαχία της με το Ισραήλ, καθοριστικό παίκτη των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα φιλοξένησε την σύγκληση της τριμερούς με την Κύπρο και το Ισραήλ, ενώ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό των Εξωτερικών του Ισραήλ , τονίζοντας το ελληνικό ενδιαφέρον για κάθε πιθανό εγχείρημα μεταφοράς ενέργειας.

Την ώρα που τα παγκόσμια γεωπολιτικά δεδομένα ανατρέπονται και ο δυτικός κόσμος αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειες προκειμένου ν’ απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, η Αθήνα επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις της με το Ισραήλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως: «Καθώς όλοι προσβλέπουμε στην ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, θεωρώ πως η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία. Όλα τα εγχειρήματα που διασυνδέουν την Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών φυσικού αερίου, είτε μέσω μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, είτε μέσω ηλεκτρικών καλωδίων πρέπει να βρίσκονται στα ραντάρ μας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ ανέφερε πως: «Αυτή η συμμαχία που έχουμε είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να προμηθεύεται η Ευρώπη καύσιμα και ηλεκτρικό».

Οι προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας κυριάρχησαν και στην ατζέντα της τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας: «Η διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου είναι προτεραιότητα κι όπως είναι φυσικό συζητήσαμε για τον East Med, αλλά και για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω του διασυνδετηρίου αγωγού EuroAsia Inteconnector».

Την ανάγκη ενίσχυσης της τριμερούς οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση στην ενέργεια ανέδειξε και ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, επισημαίνοντας πως: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί στην αλλαγή της δομής της αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν κίνδυνοι, υπάρχουν όμως και ευκαιρίες που πρέπει να εξετάσουμε από κοινού. Τον επόμενο μήνα θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και να συμπεριλάβουμε περισσότερες χώρες».

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ εξετάζουν τρόπους εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ και του ισραηλινού Λεβιάθαν. Επί τάπητος και η ηλεκτρική διασύνδεση Ευρώπης- Ασίας, μέσω του EuroAsia Interconnector.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Κασουλίδης υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου: «Συνεχίζουμε να προωθούμε εγχειρήματα όπως ο EuroAsia Connector και ο αγωγός East Med, τα οποία έχουν λάβει την ιδιαίτερη στήριξη της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Πολιτειών και είμαστε σίγουροι ότι όταν υλοποιηθούν θα έχουν ξεχωριστή πρακτική και γεωπολιτική αξία για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ε.Ε.».

Ο Νίκος Δένδιας, δείχνοντας ξανά προς την Άγκυρα, καταδίκασε κάθε αναθεωρητική πρακτική και σκέψη, λέγοντας: «Ο αναθεωρητισμός, η παραβίαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, είναι καταδικαστέες. Και πρέπει να πω ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ρωσία. Όλες οι χώρες που ονειρεύονται αναθεωρητισμούς πρέπει να λάβουν το μήνυμα».

Ηχηρή η καταδίκη της ρωσικής εισβολής από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, που δήλωσε: «Οι εικόνες και οι μαρτυρίες που έρχονται από την Ουκρανία είναι φρικιαστικές. Οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου έναντι του αμυνόμενων πολιτών. Καταδικάζω σαφέστατα αυτά τα εγκλήματα πολέμου».

Στην Αθήνα βρέθηκε η Αμερικανίδα υφυπουργός Βικτώρια Νούλαντ, η οποία συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρευρέθη στην τριμερή στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ συνομίλησε και με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος