Επιστολή 9 ηγετών προς Κομισιόν- Συνυπογράφει ο Κυρ. Μητσοτάκης (video)

Παραμονή της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, οι 9 ηγέτες κάνουν λόγο για “πρωτοφανή απειλή που απαιτεί έκτακτα μέτρα” για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19. Προτείνουν την έκδοση ευρω-ομολόγου ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, ζητούν την ενίσχυση όλων των δομών υγείας και καλούν τις κυβερνήσεις να συντονιστούν για να αποτραπεί ο κίνδυνος επανεισαγωγής του ιού, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να διασφαλιστεί το εμπόριο και η παραγωγή βασικού ιατρικού εξοπλισμού και μέσων προστασίας. “Είναι η ώρα να σχεδιάσουμε και πάλι το κοινό μας μέλλον. Ας προχωρήσουμε μπροστά χωρίς δισταγμούς”, καταλήγουν στην επιστολή τους ο Πρόεδρος της Γαλλίας και οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας, Βελγίου, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Λουξεμβούργου, Πορτογαλίας και Σλοβενίας.

Οι 9 ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλούν την Ένωση να «εξερευνήσει άλλα εργαλεία όπως συγκεκριμένη χρηματοδότηση δαπανών που συνδέονται με τον κορονοϊό στον προϋπολογισμό της ΕΕ» για το 2020 και το 2021 και να δημιουργήσει κορονο-ομόλογα, προκειμένου να διαθέσει σημαντικά κονδύλια μπροστά στην υγειονομική κρίση.

“Eίναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεόγραφο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona», το οποίο θα εκδοθεί από ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα στην αγορά προς όφελος όλων των Κρατών μελών και να αντιμετωπιστούν οι ζημίες που θα προκληθούν από τον κορονοϊό» επισημαίνεται στην επιστολή με ημερομηνία 25 Μαρτίου.

«Αυτός ο κοινός χρεωστικός τίτλος θα πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους και διάρκειας προκειμένου να είναι πλήρως αποτελεσματικός και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης τώρα ή στο μέλλον», σύμφωνα με την επιστολή.

Ερτ1-Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος